A Békési Újság interjúja munkatársunkkal, Filó Viviennel

– Milyen út vezetett el oda, ahol most tartasz?

– Békéscsabán születtem, és egészen a tízes éveim végéig ott éltem. Édesanyám egyedül nevelt minket az öcsémmel. Két művészlélekkel nem lehetett egyszerű dolga, de a gyereknevelés nehézségei mellett mindig akadt valami, amiben megélte kreativitását, engem is ösztönözve, hogy a megszokottól lehet egy picit eltérően is szemlélni a világot. A középiskola alatt alkalmazott grafikát tanultam. Az itt töltött öt évem során egy teljesen új világ nyílt meg előttem: a művészetben kezdtem megalapozni és megtalálni, hogy ki is vagyok én. Középiskolás éveim végére egy új szenvedély talált rám: az angol. Úgy döntöttem, az egyetemet nem képzőművészeti iskolában kezdem meg, inkább új vizekre eveznék, és így Szegeden az amerikanisztika szakot jelöltem meg első helyen a felvételi űrlapon. A művészeti tagozat egy új világot mutatott be, míg az egyetem egy új univerzumot nyitott a számomra. A tanáraim bátorítására nemzetközi tanulmányok szakon folytattam tanulmányaimat, ami ennek az időszaknak a megkoronázása volt.

– Mit tartasz az eddigi legnagyobb sikerednek?

– Tanulmányaim befejeztével valamennyi tanárom kerekedő szemekkel nézett rám, amikor elmondtam, hogy Békésre jövök haza. Ekkor még én magam sem tudtam, itthon hogyan helyezkedem majd el a szakmámban. Békéstől sok mindent kaptam már: férjemmel új családomat, és az első szárnybontogatásaimat is itt, az önkormányzat falain belül kezdtem meg. Manapság az Országos Cigánymissziónál dolgozhatok, ahol sok minden más mellett az egyetemen tanultakat is tudom kamatoztatni. Sikernek azt tartom, hogy akárhányszor is feje tetejére állt körülöttem a világ, kitartással, hittel és szorgalommal tudtam túljutni az akadályokon, megoldást találva a kérdőjelekre.

– Hogyan képzeled el az életed 10–20 év múlva?

– Alkotó ember szeretnék maradni, mások javát szolgálva. Ahogy a Bibliában a zsoltáros is megfogalmazta, az én célom is, hogy kezem munkája maradandóvá váljon. Erre fogok törekedni a következő években is.

Forrás: Békési Újság
Fotó: Gazsó János

A Békési Újság interjúja munkatársunkkal, Filó Viviennel
A Békési Újság interjúja munkatársunkkal, Filó Viviennel