A félelem legyőzésének módja

Ha félek is, benned bízom! Istenben, akinek igéjét dicsérem, Istenben bízom, nem félek, ember mit árthat nekem?!” (Zsoltárok 56,4–5)

Egy dolgot mindig is szerettem a Bibliában, mióta megismertem, az pedig annak őszintesége. Szembesít a tényekkel, úgy mutatja be az életet, ahogy az van, ismer minket gyengeségeinkben.

A zsoltáros nem mond olyat büszkén, hogy „Soha nem félek.” Azt mondja, hogy „Biztos lesznek időszakok, amikor félni fogok; de amikor félek, akkor is tudom, mit kel tennem. Istenben bízok majd. Bízok majd Isten Igéjében, Isten tévedhetetlen Igéjében, Isten biztos ígéreteiben.”

Láthatod, hogy a szellemi életben gyakran van konfliktus a lényünk két területe között. Érzelmileg teljesen átéljük a félelem érzését, talán a pánikot, ami megragad minket. De a lényünknek van egy másik területe – a szellemünk –, ami nem adja meg magát a pániknak, nem fogadja el az érzelmek uralmát. Azt mondja, „Ebben a helyzetben nem fogadom el az érzelmeim utasításait. Istenhez fordulok, megemlékezem arról, amit Isten Igéje mond. Megtalálom majd Istennek azt az ígéretét, ami betölti a szükségemet. Bár az érzelmeimben tapasztalom a félelmet, a szellemem bízik. Ez a bizalom egy biztonságba, békességbe és bizonyosságba helyez engem, ami sokkal mélyebb az érzelmeimnél.”

Az érzelmek olyanok, mint a felszíni hullámok, de mélyen a szellemünkben, a lényünk mélyén egy állandósult békesség és bizonyosság van.

—Derek Prince