Állásfoglalás az egyházi összejövetelek és házicsoportok működési rendjéről

A Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió vezetőségének 2020. május 15. állásfoglalása az egyházi összejövetelek és házicsoportok működési rendjéről.

A koronavírus-helyzetre való tekintettel 2020. május 1-én a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió vezetősége közleményben tudatta állásfoglalását a gyülekezetek és házicsoportok összejöveteli rendjével kapcsolatban. Akkor tett bejelentésében kinyilvánította, hogy a döntést 2020. május 15-én felülvizsgálja.

Ennek értelmében a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió 2020. május 15-én megtartotta vezetői tanácskozását. Az egyházi összejövetelek és házicsoportok működési rendjének további lehetőségeit vizsgálva, figyelembe vette Magyarország Kormányának döntéseit, valamint az Operatív Törzs és Müller Cecília tisztifőorvosasszony bejelentéseit, továbbá a gyülekezeti közösségek fizikai épületeinek adottságait, melyeket összegezve a következő állásfoglalást jelenti be.

A Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió gyülekezetei és házicsoportjai 2020. május 31-től, (Pünkösd napján) ismét megtarthatják gyülekezeti és házicsoport alkalmaikat, figyelembe véve azokat a szabályokat, amelyek a koronavírus terjedését igyekeznek megfékezni.

1. A gyülekezeti összejöveteleken egyszerre maximum 200 fő vehet részt. Természetesen csak olyan térben, ahol van lehetőség az 1,5 méter szociális távolság megtartására.

2. A gyülekezet előterében kerüljön kihelyezésre kézfertőtlenítő, amelyet mindenkinek kötelező használni! Ennek megtartása érdekében a gyülekezetek presbitériumai jelöljenek ki egy felelős személyt, aki a beléptetésnél ezt elősegíti!

3. Kérjük továbbra is, hogy üdvözléskor mellőzzék a kézfogást, ölelést.

4. Az épületek szellőztetése – ablak nyitása mellett – lehetőség szerint legyen folyamatos.

5. Kérjük, hogy a 65 év feletti testvérek, valamint a krónikus betegségben szenvedők, továbbra se látogassák a gyülekezeteket, saját egészségük védelmében! Lelki szükségeik betöltéséről a presbitérium gondoskodjon.

6. Fokozottan kérjük, hogy a gyülekezetek vendégszolgálókat ne hívjanak, vendégszolgálatot ne vállaljanak!

7. Kérjük, hogy akik megfázásos tüneteket produkálnak, a saját és társaik védelmében ne látogassák a gyülekezetet!

A Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió vezetősége döntött arról is, hogy a gyülekezetek presbitériumainak egyéni döntései alapján, azokon a településeken, ahol a Magyar Kormány és az Operatív Törzs bejelentése értelmében nincs koronavírus fertőzött, ott 2020. május 31. előtt is szabadon megtartható az istentiszteleti alkalom, valamint a házicsoport. Természetesen ezeken a helyeken is szigorúan kérjük az előbbiekben felsorolt szabályok megtartását!

A Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió vezetőségének kérése, hogy a gyülekezetek a továbbiakban is használják az online felületeket, ahogy azt az eddigiekben is hatékonyan tették.

A későbbiekben további döntések meghozatalára is sor kerül, melyeket időben közlünk.

Békés, 2020. 05. 16.

Durkó Albert
MPE OCM misszióvezető

Állásfoglalás az egyházi összejövetelek és házicsoportok működési rendjéről
Állásfoglalás az egyházi összejövetelek és házicsoportok működési rendjéről