Börtönmisszió

Börtönmisszió

Lehet-e előítéletek nélkül gondolni a fogvatartottakra

Amikor 2006-ban Hajnal István testvér kérésére csatlakoztam a börtönmissziós munkához, még nem igazán tudtam, mire is vállalkozok. Korábban személyesen nem ismertem olyan embereket, akik köztörvényes bűncselekmények miatt börtönbe kerültek, csak olyat, aki az előző rendszerben KMK-s (közveszélyes munkakerülő) volt.

Nyitott szívek a börtönben

Az általános vélekedéstől eltérően, a börtönökben sok olyan ember van, akik szeretnének új életet kezdeni, megváltozni.

„Börtönben voltam, és eljöttetek hozzám”

Jézust gyakran vádolták azzal a farizeusok és írástudók, a kor vallásos vezetői, hogy bűnösökkel barátkozik, azokkal sok időt tölt. Jézus nem szégyellt leülni a bűnösökkel együtt enni, vagy csak beszélgetni. Nem azonosult a bűneikkel, nem helyeselte azokat, sőt, gyakran fel is szólította őket, hogy ne vétkezzenek többé. Isten mindennél jobban gyűlöli a bűnt – a bűnös embert viszont mindennél jobban szereti.

A börtönben is olvasnak Bibliát

Mióta rendszeresen járok a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetbe, Gyulára, hogy ott kis csoportoknak tartsak istentiszteleteket, azóta tapasztalatból tudom, hogy a börtönökben is vannak olyan személyek, akik olvassák Isten beszédét, a Bibliát.

Jézus és a börtön

A börtönökben lévő emberekről sokaknak az a véleménye, hogy „megérdemlik”, vagy „nem elég a börtön”. Nyilván – főleg emberi szemszögből nézve – a többség „megérdemli” a büntetését.

A bajok és a hit eredete

Gyulán, a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben minden pénteken és minden vasárnap kapnak lehetőséget a fogvatartottak, hogy egy-egy keresztény közösség istentiszteletén részt vegyenek. 2016.

A börtönben is van igény az istentiszteletekre

Folyamatosan van igény az istentiszteletekre a gyulai börtönben, ahol hetente kétszer – pénteken délután és vasárnap délelőtt – szolgálnak a különböző egyházak és missziós szervezetek képviselői.

Lelki beszélgetések a gyulai börtönben

Havonta három alkalommal van lehetőségünk meglátogatni a fogvatartottakat a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben, Gyulán, hogy az érdeklődők számára kis létszámú csoportokban istentiszteletet tarthassunk. Legutóbb augusztus 24-én volt erre lehetőség.

Börtönmisszió

Adamik László vagyok. 2005 óta havi rendszerességgel szolgálok büntetés-végrehajtási intézetekben, ahol alkalmanként 3-4 kiscsoportos foglalkozást tartok az érdeklődő fogvatartottaknak. Fontosnak tartjuk, hogy minden nehéz helyzetben élő embernek lehetősége legyen Krisztus megismerésére, még akkor is, ha fizikailag korlátozott helyzetben van.