Szülők akadémiája

Négy esztendővel ezelőtt egy tanár néni és egy tanár bácsi, azaz Dr. Papp Róbertné, Terike és Farkas Mihály, mint ahogy az egy pedagógushoz illik, törni kezdték a fejüket, hogyan lehetne még jobban, még hatékonyabban végezni az oktató-nevelő munkát az Eötvös iskolában. Nem sokáig gondolkodtak, inkább a tettek mezejére léptek. Mivel pontosan tudták, hogy a gyermek nevelésének kulcsa az, hogy a családi ház és az iskola között szoros együttműködés jöjjön létre, neki fogtak hát a rendszeres találkozások, a közös gondolkodást lehetővé tevő együttlétek megszervezéséhez. Még nevet is adtak a programnak, a jól csengő Szülők akadémiája elnevezést választották. Mindez pályázatoktól függetlenül, önerőből jött létre, és működik azóta is. Mint azt megtudtam Terikétől és Misitől, havi rendszerességgel találkoznak hol a Csillagpont közösségi házban, hol pedig a sportcsarnokban, hiszen nincs is jobb és közösségépítőbb annál, ha tanár, diák és szülő együtt kergetik vagy dobálják a labdát. De arra is nagy hangsúlyt fektetnek, hogy megbeszéljék az aktuális problémákat, a szülők betekintést nyerjenek az iskola életébe, és egyéb más, társadalmi, pedagógiai, pszichológiai ismeretekkel is gazdagodjanak. Ezekre az alkalmakra mindig egy-egy szakértőt is meghívnak. Így volt ez november 20-án is, amikor a vendég Almási Gyöngyvér családterapeuta volt. A 20 fős hallgatóság figyelemmel hallgatta a családterápia gondolatait, aki elmondta, hogy mennyivel eredményesebb az, ha nem csupán egyedül jelenik meg a gyermek egy beszélgetésen, hanem az egész családot bevonva, együtt keresik a megoldást. Majd a Pappné Terike által moderált beszélgetés során a 11-14 éves lányok és fiúk nevelési problémáiról esett szó. A szülők hozzászólásaival és kérdéseivel tarkított eszmecsere lényegét a következő néhány fogalommal lehetne összefoglalni: rugalmas szabályok alkotása a családban, értelmes határok kijelölése, bizalom és következetesség. Jellemző volt erre a délutánra, hogy a jelenlévők őszintén, a bajokat nem elkendőzve szóltak hozzá a témához, érezhető volt a jobbító szándék.
Még azt is megtudtam e rendezvénysorozat kiötlőitől és szervezőitől, Terikétől és Misitől, hogy minden év végén kirándulást is szerveznek, karácsonykor pedig az ünnepi együttlétet közös sütéssel, főzéssel, hangulatos műsorral teszik még emlékezetesebbé. Fontos még azt is megjegyezni, hogy az idő alatt, míg tartanak ezek az alkalmak, az alsós tanító nénik áldozatos munkájának köszönhetően a kicsiny gyerekek játszóházi foglalkozáson vehetnek részt, így a szülők bátran eljöhetnek otthonról.
Vári Lászlóné, a Reményhír Intézmény Eötvös József Általános Iskola intézményvezetője, Irénke néni így fogalmazott: „Igen hasznosnak látom a Szülők akadémiáját, mert azon túl, hogy egy-egy alkalmon jó hangulatban, vidáman, értelmesen tölti el az időt gyerek, szülő és pedagógus együtt, érzékelhetően javult a szülők és az iskola kapcsolata, és erősödött a szülőkben az iskola elfogadására való hajlandóság.”

Szeverényi Barnabás

Szülők akadémiája
Szülők akadémiája
Szülők akadémiája
Szülők akadémiája
Szülők akadémiája
Szülők akadémiája
Szülők akadémiája
Szülők akadémiájaSzülők akadémiájaSzülők akadémiájaSzülők akadémiájaSzülők akadémiája
További képek...
Tags: