Járóka Lívia: A romastratégia minőségi javulást jelent

A romastratégia megvalósítása minőségbeli javulást hoz sok család életébe; foglalkoztatásukkal, oktatási esélyek megteremtésével, az egészségügyi mutatók javításával ki tudnak lábalni a mélyszegénységből - közölte Járóka Lívia (Fidesz) európai parlamenti (EP) képviselő szombaton Kőszegen.

A romastratégia esélyeiről a "Tranzit - Fesztivál a határon" rendezvénysorozaton tartottak kerekasztal-beszélgetést. Járóka Lívia elmondta: a komplex fejlesztési projekttel másfél-kétmillió ember lakhatási, oktatási, egészségügyi és foglalkoztatás helyzetén kívánnak javítani. A program európai uniós támogatással, a polgármesterek és a helyi civil szervezetek összefogásával valósul meg. A régió fejlesztése azt is lehetővé teszi, hogy akár határon átnyúló területeket is fejlesszenek - mondta el Járóka Lívia.

Hozzátette, a program célja, hogy azok a mikrorégiók jussanak európai uniós forráshoz, ahol a legszegényebbek élnek, és legalább egy kereső és egy képzett fiatal legyen minden családban. A beérkező pályázatok már azt bizonyítják, hogy a falvak, települések vezetői "megértették, és bele mernek vágni" a projektekbe, mert azt látják, hogy rövid távon is jó eredményeket tudnak elérni. Tíz oktatási és foglalkoztatási program már el is elkezdődött, az eredményei jövőre láthatók lesznek - ismertette az EP-képviselő.

A kormány sokat vár a szociális földprogramtól - emelte ki -, mert fontosnak tartják, hogy a romák és a szegények az agráriumba is be tudjanak kapcsolódni. A kis- és középvállalkozások pénzügyi segítséggel a legszegényebbeket tudják majd alkalmazni, éveken keresztül állandó fizetést, képzéseket nyújtva.

Forrás: romagov.kormany.hu

Fotó: MTI/Varga György

Járóka Lívia: A romastratégia minőségi  javulást jelent
Járóka Lívia: A romastratégia minőségi  javulást jelent
Járóka Lívia: A romastratégia minőségi  javulást jelentJáróka Lívia: A romastratégia minőségi  javulást jelent
Tags: