Megkezdődött a tanév a Reményhír Intézményben

A 2012. szeptember 1-től a békési Eötvös József Általános Iskola és az Epreskerti Óvoda, valamint a gyulai Bay Zoltán Informatikai Szakközépiskola és Kollégium új fenntartója az MPE Országos Cigánymisszió által alapított Reményhír Intézményfenntartó Központ (Reményhír Intézmény).

A szeptember 3-ai tanévnyitó ünnepélyt megtisztelte jelenlétével Békés város polgármestere, Izsó Gábor, Rácz Attila önkormányzati képviselő, a Békési Roma Önkormányzat képviseletében Balog Krisztián és Czinanó Tihamér, a fenntartói részről pedig az MPE Országos Cigánymisszió vezetője Durkó Albert Zoltán, a főigazgató Kiss Beáta, missziós munkatársak, valamint a Reményhír Intézmény intézményegységeinek képviselői. Erdős Norbert országgyűlési képviselő, a Békés Megyei Kormányhivatal vezetőjének gondolatait felkérésre Rácz Attila olvasta fel. A köszöntések, bátorítások, a tanulók kulturális műsora, valamint a misszióvezető áldáskérő imája után, a gyermekek és pedagógusok hivatalosan is elkezdték a 2012-2013-as tanévet.

Az új fenntartó minden alkalmazottnak, gyermeknek és szüleiknek biztosította a zökkenőmentes tanévkezdést. A családok iskolakezdéssel kapcsolatos terheinek megkönnyítéséhez az MPE OCM tanszercsomaggal nyújtott segítséget, amely a legfontosabb füzeteket, íróeszközöket tartalmazta.

A Reményhír Intézmény igazgatónője, Szabó Istvánné Nagy Magdolna az intézményátvétel következtében bevezetett újdonságokról tájékoztatott: „Ebben a tanévben a Reményhír Intézményfenntartó Központ  Békésen és Gyulán  három intézményegységben kezdi meg működését. A békési Epreskerti Óvoda és az Eötvös József Általános Iskola, valamint a gyulai Bay Zoltán Informatikai Szakközépiskola és Kollégium tantestülete vállalkozott arra, hogy a Magyar Pünkösdi Egyház szellemiségének megfelelően kezdi meg az új tanévet. Fontos számunkra, hogy minden munkatársunknak biztosítsuk a nyugodt körülményeket az évkezdéshez. Mindannyiunk számára fontosak azok a családok, akik ránk bízták a gyermekeiket. Ígérjük, hogy nem háborgó tengeren kell hajózni kollégáinknak a tanévben, hanem nyugodtan ki lehet kötni a szélcsendes kikötőben hajóinkkal. Mindenkinek nevelni és oktatni kell továbbra is. Egyházi fenntartású iskola lévén, abban lesz más az új tanév, hogy a tanítási heteket áhítattal kezdjük. Tanulóink és óvodásaink kedden órarendbe illesztett hittanórákon vesznek részt – a pünkösdi mellett református, baptista, katolikus hittant hirdetünk. Azok, akik nem tartoznak egyik egyházhoz sem, etika órákon (színesítve egyház- és bibliaismerettel) tanulnak majd. Az ének-zene tagozati képzést 3. osztálytól hangszeres zenetanulással képzeljük el. A napközis foglalkozások 5-8. osztályig kötelező elemként jelennek meg. Péntek délutánonként pedig a sport és a művészetek hazájába (labdarúgás, ökölvívás, zongora, furulya, gitár, modern és standard tánc, színjátszó kör, rajz- és képzőművészet) látogathatnak el a diákok. Havonta egy délutánt a „Szülők és Nagyszülők Akadémiája” tölt ki. A lovári nyelv népszerűsítésére is törekszünk, ezért a fiatalokkal együtt a pedagógusok is együtt ülnek be a nyelvórákra.”

Az iskolakezdés izgalmaival kapcsolatban az igazgatónő hangsúlyozza: „A boldog, zökkenőmentes átmenet érdekében beszélgessünk sokat az iskolát most kezdő kisgyermekeinkkel is, hiszen az ingergazdag környezet, a közös játékok, a közös tevékenységek, az érzelmileg támogató és elfogadó légkör, a tájékozódás segítése - térben és időben egyaránt, mind-mind segítik az  iskolakezdést.

Fontos, hogy mindig válaszoljunk a gyermekeinket izgató kérdésekre, de mindenre válaszoljunk, hogy az érdeklődésük a környezetük és a világ felé megmaradjon.  Ne mondjunk olyan dolgokat az iskoláról, amik nem igazak, próbáljuk reálisan leírni, hogy a gyermek mire számíthat majd az új tanévben.”

P. R.

Megkezdődött a tanév a Reményhír Intézményben
Megkezdődött a tanév a Reményhír Intézményben
Megkezdődött a tanév a Reményhír Intézményben
Megkezdődött a tanév a Reményhír Intézményben
Megkezdődött a tanév a Reményhír Intézményben
Megkezdődött a tanév a Reményhír IntézménybenMegkezdődött a tanév a Reményhír IntézménybenMegkezdődött a tanév a Reményhír IntézménybenMegkezdődött a tanév a Reményhír IntézménybenMegkezdődött a tanév a Reményhír Intézményben