Testvérkapcsolatok Kambodzsában

A Pünkösdi Egyház európai missziójának ülése márciusban Magyarországon került megrendezésre, az ázsiai misszióé pedig májusban Kambodzsában. Az Ázsiai Pünkösdi Misszió (Pentecostal Asia Mission PAM) kambodzsai tanácskozásán magyarországi keresztények is részt vettek, Pintér Imre, a Magyar Pünkösdi Egyház alelnöke és Durkó Albert, a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió vezetője.

Az ázsiai pünkösdi misszióról és a május 22-24. közötti PAM konferenciáról Durkó Alberttel beszélgettem.

Kambodzsa távol eső ország Magyarországtól, mint ahogy az ázsiai misszió is Európától. Miért tartották fontosnak, hogy részt vegyenek egy ázsiai tanácskozáson?

– Kambodzsai tanulmányi utunk célja az volt, hogy megismerjük az ázsiai pünkösdi vezetők munkáját. A konferencián 150 ázsiai vezető volt jelen Európából, Finnországból, Svédországból, Angliából, valamint Magyarországról Pintér Imre és jómagam. A szervezők választása azért esett Kambodzsára, mert egy nagyon szegény ország és elég nagy lemaradás van a környező országokhoz képest is. Ugyanakkor erőteljes pünkösdi misszió van jelen az országban. A tanácskozás alkalmával a vezetők missziós területeket próbáltak feltárni, gyakorlati kérdésekben foglaltak állást, hangsúlyt fektetve a gyökerekhez való visszatérésre, az odaszánás fontosságára, ami a kereszténység első időszakát jellemezte. Elhangzott, hogy nem a külföldi misszionáriusoktól függ a missziómunka, hanem maguknak kell felépíteni azt. Az ázsiai missziómunka olyannyira látványos növekedést ér el, hogy már az ázsiaiak küldenek misszionáriusokat Amerikába és Európába. A gyakorlat az, hogy ahogy erősödnek a gyülekezetek, úgy küldik a munkásokat a misszióba. Nagyon jó volt találkozni velük, látni az ő hitüket, kitartásukat. Jó volt látni Isten munkálkodását.

Volt lehetőség gyülekezetlátogatásra, gyülekezeten belüli tapasztalatcserére is?

– Igen volt. Egy kisváros Siem Riep gyülekezetét látogattuk meg. Ez egy turisztikailag kiemelt város, ahol egy XII. századi buddhista templom-együttes található, amit az őserdő eltakart és csak néhány éve fedezték fel és állították helyre. Ennek köszönhetően Siem Riep a legjobb helyzetben lévő turisztikai város lett. Kambodzsa fővárosa Phnum Pénh is 20 évvel le van maradva Siem Riep-hez képest. Siem Riep-ben egy 120 tagú gyülekezetben voltunk, ahol kedvesen fogadtak bennünket. Nagyon otthon éreztük magunkat. Hasonló volt ez a gyülekezet egy cigány gyülekezethez. Felemelő volt a dicsőítés, a hangulat. Sok a fiatal, ugyanakkor sok az idős ember is. Egy igazán élő közösséggel találkoztunk. Érdekes, hogy levetik a cipőjüket mielőtt bemennek az imaházba. Többségük nagyon szegény körülmények között él egyhelyiséges viskóban. Az autók helyett inkább motorkerékpárral járnak, vagy kerékpárral. Ennek ellenére nagyon élő hitűek és missziós lelkületűek.

Missziós lelkületről lévén szó, mit tanulhatnak az európai keresztények ázsiai testvéreiktől a misszió területén?

– Kulturális hátterük, neveltetésük, társadalmi „berendezkedésük” miatt sokkal nagyobb az összefogás náluk, mint Európában. A tiszteletadás teljesen természetes, nem kérdőjelezik meg a vezetőik döntéseit. Éppen ezért hatékonyabban tudnak missziós szervezeteket, gyülekezeteket vezetni. Nehézségeik ellenére is bizakodóak, jókedvűek, jó lelkületűek. Hálásak azért, amit Isten ad nekik. Akkor is hálásak voltak, amikor megnyomorították őket az elmúlt időszakban. Hálaadásuk, hitük nagyon megfogja az embert. Ami igazán összeköt bennünket, az európai pünkösdieket az ázsiaiakkal, az Krisztus. Akár hol van az ember, akárhova megy a világba, mindenütt vannak testvérek. Mindenhol ugyanaz a testvéri kötelék, mint amikor saját testvéreimmel találkozom. Átöleljük egymást, mintha régi ismerősök lennénk. Nincsenek falak, nincsenek kérdések, nincsenek fenntartások. Krisztus összeköt bennünket. Testvérek vagyunk. Tudjuk, hogy ugyanonnan indultunk, ugyanazok a gyökereink, ugyanoda jutunk a keresztben. Csodálatos dolog, hogy a világ bármely részén szegény vagy gazdag területen ugyanúgy testvérre találunk.

P. R.

Testvérkapcsolatok Kambodzsában
Testvérkapcsolatok Kambodzsában
Testvérkapcsolatok Kambodzsában
Testvérkapcsolatok Kambodzsában
Testvérkapcsolatok Kambodzsában
Testvérkapcsolatok KambodzsábanTestvérkapcsolatok KambodzsábanTestvérkapcsolatok KambodzsábanTestvérkapcsolatok KambodzsábanTestvérkapcsolatok Kambodzsában