bekesvarosertdij

Békésen született hívő keresztény családban, mely egész további életét meghatározta. Békés valóban egy békés város, ami annak köszönhető, hogy voltak emberek, akik kivitték az evangéliumot a telepre, és azokat a cigánygyerekeket, akik kint éltek a cigánytelepen – felkarolták.

Kitüntetettünknek volt egy látása ezzel kapcsolatban és nagyon komoly munkát végzett ezen a területen. Az, hogy Békés békés település, nincsenek etnikai villongások, többek között neki is köszönhető, de leginkább Istennek, aki felhasználta, és egy emberi eszköz volt a kezében. Mögötte olyan emberek vannak, akik egyébként sötétségben, szegénységben, kitaszítottságban élnének a segítsége nélkül. Nem csak azért érdemli meg a „Békés Városért” kitüntetést, mert felépített egy cigánymissziót és egy intézményfenntartó központot, ami egy keretet ad a hitének, hanem azért, mert Békésen azt lehet látni, hogy a romák jelentős részének nem nyolc általános iskolája van, hanem középfokú végzettsége, illetve többeknek felsőfokú végzettsége van.

1996-tól – megalakulása – óta vezetője a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymissziójának, s nyújt azóta is segítő kezet a társadalom legkiszolgáltatottabb rétegeinek.

Az eltelt 25 év alatt igyekezett széles körű lehetőségeket kínálni a sürgető szükségek megoldására. Irányítása alatt a Misszió ma már számos területen, szervezeten és intézményen keresztül nyújt szolgáltatásokat, így a szociális alapellátásban, az oktatásban és különböző missziós tevékenységekben.

A Misszió által alapított Reményhír Intézményfenntartó Központ 2012 óta működteti jelenleg három telephelyen Békésen a Reményhír Szakképző Iskola, Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskolát. Azzal a szándékkal vette fenntartásába az intézményt, hogy segítse a tanulási és szociális hátrányokkal küzdő gyerekek felzárkózását, biztosítsa számukra a kulturált, kiegyensúlyozott környezetben való oktatást, nevelést. Meggyőződése, hogy az esélyek kiegyenlítődésének már az óvodában el kell kezdődnie ahhoz, hogy az esélyegyenlőség folyamatos és tartós maradjon. E célból végzett tevékenységének alappillére a reménység, melyet Istentől kapott, hirdetve, hogy utolsókból is lehetnek elsők.

A fenntartóváltás óta eltelt tíz évben a Békésen élő hátrányos helyzetű családok megtapasztalhatták, hogy az általa irányított intézmény felelősséget vállal az oda járó gyerekek óvodáztatásáért, iskoláztatásáért. Megértő figyelemmel, empátiával és hálával fordul az intézmény minden dolgozója felé. Országosan elismert és aktívan tevékeny szervezete, amely mai napig békési központtal működik, elősegíti a város országos, akár nemzetközi szintű ismertségét.

2015-ben Raoul Wallenberg-díjjal ismerték el tevékenységét, melyet a hátrányos helyzetben élők, diszkriminációt elszenvedők érdekében, az emberi és állampolgári jogok törvényben biztosított érvényesítésében kifejtett.

Békés Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 76/2022. (III. 24.) számú határozatával Durkó Albert Zoltánnak Békés városban élő hátrányos helyzetű családok szociális, mentális és hitéleti megsegítése érdekében kifejtett tevékenységéért a BÉKÉS VÁROSÉRT kitüntetést adományozza.

Bejegyzés megosztása

Facebook
Email
LinkedIn
Kapcsolódó bejegyzések
1520468-Medium
Cigányságért-díj átadó

Ünnepélyes keretek között vehette át Kovács Gusztáv, elnöktől a Békési Roma Nemzetiségi Önkormányzat legrangosabb elismerését Surman László. A Cigányságért-díjat a nemzetiségi önkormányzat tagjai

Elolvasom »