Az MPE OCM az orosz-ukrán háború kitörése óta fogad és gondoz magyar ajkú, Ukrajnából, Kárpátalja területéről elmenekült cigány embereket.

Munkatársaink számára a háború első napjától nem volt kérdés, hogy tenni kell. Az sem, hogy menni, segíteni kell. Az Országos Cigánymissziónak nem volt elkülönített költségvetése, nem volt külön forrása arra, hogy a Kárpátaljáról menekülő embereket befogadja, elszállásolja, ellássa és gondozza. Mégis megtette, megteszi a háború első napjától kezdve.

Az elmúlt négy hónapban közel 400 embert fogadtunk be az ország minden területén a közösségi házainkba, imaházainkba, és gondoskodtunk róluk. Nekik a szállás, élelem, gyógyszer biztosítása mellett szociális szolgáltat is nyújtunk, melynek keretében segítjük őket a dokumentumaik, okmányaik beszerzésében, rendezésében. Több várandós kismamát fogadtuk be, akiknek a terhesgondozáshoz nyújtunk segítséget. Személyesen kísérjük őket a vizsgálatokra, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy a gyermek egészségesen fejlődjön és jöjjön a világra, beleértve a magzat és az édesanya számára is szükséges vitaminokat.

Egyik kezünkben kenyér, a másikban a Biblia 3

A háborús menekülteknek nyújtott kormányzati finanszírozások mellett, a Samaritan’s Purse Canada nemzetközi missziós szervezet támogatásával a segítő tevékenységeket ki tudtuk bővíteni. 2022. június 1-én elindítottuk a Holisztikus kríziskezelés az ukrán menekültválság okán az MPE OCM-nél című programunkat, melynek keretén belül a befogadott gyermekek és felnőttek számára tudunk komplex ellátást és fejlesztő támogatást nyújtani. Testi, lelki és mentális krízisállapotra reagálunk. A szállás, étkezés biztosítása mellett családsegítő koordinátorok segítik a felnőtteket a munkavállalásban, segítjük őket az egészségügyi és szociális ellátáshoz való hozzáféréshez. Egy életvezetési és mentálhigiénés tanácsadó szakemberekből álló csoport tervezett, összehangolt program keretén belül kilenc helyszínen segíti a felnőtteket az életút tervezésben. Ennek a programnak az a célja, hogy képet kapjunk arról, hogy a befogadottak hogyan látják aktuálisan magukat, a helyzetüket és a lehetőségeiket, továbbá az, hogy a terveik eléréshez hogyan és mivel tudja a misszió segíteni őket.

A szakemberekből álló csoport másik fontos feladata, hogy a hozzánk érkezett menekült gyerekekkel foglalkozzon. Fejlesztő- és gyógypedagógusaink, tanítóink és terapeutáink a foglalkozások alatt felmérik és fejlesztik a gyerekek tudás és készségszintjét annak érdekében, hogy elősegítsék óvodai, iskolai integrációjukat, életben való boldogulásukat.

Szolgálatunk fontos része, hogy a gondozásunk alatt álló embereknek hirdessük Krisztus megváltó Örömhírét, a helyi gyülekezeti közösségek pedig befogadják őket. A fent említett program elengedhetetlen eleme, hogy a fejlesztési, gondozási tervet nem csak személyre szabva dolgozzuk ki, hanem hogy azok bibliai alapokon nyugodjanak.

Hálásak vagyunk a támogatásokért, a lehetőségekért, hogy Krisztus szeretetén és irgalmasságán keresztül képviselhetjük Őt, és a segítségnyújtás által eljuthatunk a szívükhöz is, gondozhatjuk testi és lelki sebeiket. Örömmel látjuk, hogy a menekülő emberek is sokkal nyitottabbak Isten jelenlétére. Olyan életváltozásoknak vagyunk a szemtanúi, melyek további reménységgel töltik meg a jövőt. Az emberek megtérnek, Istennel akarják tovább járni útjukat, tanulni és dolgozni szeretnének, készek a tartós életváltozásra.

„Mert éheztem és ennem adtatok, szomjaztam, és innom adtatok, jövevény voltam és befogadtatok, mezítelen voltam és felruháztatok, beteg voltam, börtönben voltam és eljöttetek hozzám.” (Máté 25,35–36)

Bejegyzés megosztása

Facebook

További friss híreink

Eseménynaptár

2024. február 23.
 • 2024. február 23. 13:30

  Esemény: Igehirdetés Gyulán a börtönben

  Helyszín: Gyula


   

 • 2024. február 23. 17:00

  Esemény: Házi csoport Battonya

  Helyszín: Battonya, Magyarország


   

 • 2024. február 23. 17:00

  Esemény: Házi csoport Kevermesen

  Helyszín: Kevermes, Felszabadulás u.23.


   

 • 2024. február 23. 17:00

  Esemény: Házi csoport Kótaj

  Helyszín: Kótaj, Magyarország


   

 • 2024. február 23. 18:00

  Esemény: Házi csoport Ibrány

  Helyszín: Ibrány, 4484 Magyarország


   

 • 2024. február 23. 18:00

  Esemény: Házi csoport Kerecsenden

  Helyszín: Kerecsend, Pataki u.


   

 • 2024. február 23. 18:00

  Esemény: Házi csoport Piricse

  Helyszín: Piricse, 4375 Magyarország


   

 • 2024. február 23. 18:00

  Esemény: Istentisztelet Kompolton

  Helyszín: Kompolt, Deák F. u. 2.


   

 • 2024. február 23. 19:00

  Esemény: Házi csoport Zákányszék

  Helyszín:


   

Kövess bennünket közösségi oldalainkon is!

Kapcsolódó bejegyzések
Reményfilmek – Kótaji Istentisztelet

A Reményfilmek hetente jelentkező adásában a Pünkösdi Cigánymisszióhoz tartozó gyülekezetek alkalmait mutatjuk be YouTube-csatornánkon. Szervezetünk alappillére kezdetektőlfogva az a reménység, amit Istentől kaptunk, s

Elolvasom »
Fókuszban a testi-lelki egészség

Izgalmas és tartalmas információkkal gazdagodtak a résztvevők a Lélekben rendben című programsorozat újabb állomásán, amelynek ezúttal is a Pünkösdi Cigánymisszió békési központja adott

Elolvasom »