DSC03322

Generációk tanulnak együtt Békésen

Várakozással teli izgalommal, és a segítségnyújtás örömével indultunk útjára ahhoz a két Békésen elszállásolt családhoz, akik az ukrajnai háború borzalmai elől menekültek Magyarországra, hogy az MPE OCM holisztikus kríziskezelő programját kibővíthessük a Samaritan’s Purse Canada nemzetközi missziós szervezet támogatásával.

Megkeresésünk a békési Babilon soron lévő épületben elszállásolt ukrán családhoz vezetett, ahol a gyermekek a nagymamával és az anyukával fogadtak bennünket. Közülük eddig csak két gyermek járt iskolába, ők is csak keveset. A 16 éves Szandra mindössze két évet, és bár folyékonyan olvas, de írni csak nehezen tud, hiszen mint kiderült sem fogalmazást, sem helyesírást nem tanultak az iskolában. Hamar kiderült, hogy sajnos számolni sem tudnak, a két gyermek közül egyik sem ismeri az alapműveleteket.

A család többi tagja egyáltalán nem járt iskolába, de talán éppen ezért is, nagy örömmel fogadták, hogy gyermekeik lehetőséget kaptak a tanulásra. Az igazi meglepetés számunkra csak ezután következett, hiszen már az első alkalommal megkért minket a nagymama és az anyuka is, hogy szeretnének bekapcsolódni a tanulásba, elmondásuk szerint Ukrajnában erre semmilyen formában nem volt lehetőségük. Mi persze azonnal igent mondtunk, és meg is egyeztünk, hogy ők is részt vesznek a foglalkozásokon. A felnőttek szégyellik, hogy nem tudnak írni és olvasni. Öröm látni a tudásvágyukat, és a gyermekek számára is motiváló, hogy a szüleikkel tanulhatnak együtt” osztotta meg a tanító, gyógypedagógus Szabó Istvánné.

Az első találkozás minden alkalommal, különös izgalommal tölti el a misszió munkatársait, de úgy tűnt, hogy nem csupán minket, hanem az oktatásban résztvevőket is. Így volt ez akkor is, amikor a békési Jantyik utcai közösségi házba érkező családhoz érkeztünk, akik szintén Ukrajnából menekültek el.

Ameddig az előző helyszínen, az udvaron tartottuk a foglalkozásokat, itt leginkább a konyhában rendezkedtünk be, de ami a legfontosabb volt számunkra, hogy minden gyermek aktívan dolgozott a foglalkozások alatt. Különös kihívást jelent az oktatásukban, hogy a gyermekek különböző életkorúak és ebből kifolyólag különböző tudásszinttel is rendelkeznek” – tudtuk meg Szabó Istvánnétól.

A bizalom megnyerése mindig nagyon fontos kezdeti lépés a hatékony együttműködéshez, ezérta foglalkozások elején minden tanuló, gyermek és szülő részt vett a ráhangolódási beszélgetésben. Örömmel tölti el az oktatókat is, hogy sikerült megvalósítani a kitűzött célokat, egyebek mellett javult a gyermekek kiejtése, udvarias bemutatkozási formákat ismerhettek meg, nőtt az aktív figyelmük időtartalma, bővült a passzív szókincsük, és a gyermekek mellett a szülők is nagyon örültek, hogy megtanulhattak olvasni, írni, számolni. A misszió munkatársainak természetesen kiemelt céljuk, hogy a bibliai alapokon nyugvó ismereteket, az evangélium örömhírét is eljutassa a családoknak, akik az Úr kegyelméből nyitott szívvel fogadták a tanításokat, és hisszük, hogy a magot elültetve és öntözve komoly változások indulnak el az életükben.

Bejegyzés megosztása

Facebook

További friss híreink

Eseménynaptár

2024. február 23.
 • 2024. február 23. 13:30

  Esemény: Igehirdetés Gyulán a börtönben

  Helyszín: Gyula


   

 • 2024. február 23. 17:00

  Esemény: Házi csoport Battonya

  Helyszín: Battonya, Magyarország


   

 • 2024. február 23. 17:00

  Esemény: Házi csoport Kevermesen

  Helyszín: Kevermes, Felszabadulás u.23.


   

 • 2024. február 23. 17:00

  Esemény: Házi csoport Kótaj

  Helyszín: Kótaj, Magyarország


   

 • 2024. február 23. 18:00

  Esemény: Házi csoport Ibrány

  Helyszín: Ibrány, 4484 Magyarország


   

 • 2024. február 23. 18:00

  Esemény: Házi csoport Kerecsenden

  Helyszín: Kerecsend, Pataki u.


   

 • 2024. február 23. 18:00

  Esemény: Házi csoport Piricse

  Helyszín: Piricse, 4375 Magyarország


   

 • 2024. február 23. 18:00

  Esemény: Istentisztelet Kompolton

  Helyszín: Kompolt, Deák F. u. 2.


   

 • 2024. február 23. 19:00

  Esemény: Házi csoport Zákányszék

  Helyszín:


   

Kövess bennünket közösségi oldalainkon is!

Kapcsolódó bejegyzések
Reményfilmek – Kótaji Istentisztelet

A Reményfilmek hetente jelentkező adásában a Pünkösdi Cigánymisszióhoz tartozó gyülekezetek alkalmait mutatjuk be YouTube-csatornánkon. Szervezetünk alappillére kezdetektőlfogva az a reménység, amit Istentől kaptunk, s

Elolvasom »
Fókuszban a testi-lelki egészség

Izgalmas és tartalmas információkkal gazdagodtak a résztvevők a Lélekben rendben című programsorozat újabb állomásán, amelynek ezúttal is a Pünkösdi Cigánymisszió békési központja adott

Elolvasom »