Az elsősorban romák lakta mezőberényi „Delhi” városrészen végeztek kutatást a Miskolci Egyetem valamint a Tokaj-Hegyalja Egyetem képviselői. A Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió és a Cigány Módszertani és Kutató Központ szervezésében zajló kutató munkában az egyetemi hallgatók a helyi családok élethelyzetét és a valláshoz való viszonyukat térképezték fel.

A Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kara, Antropológiai és Filozófiai Tudományok Intézete, valamint a Tokaj-Hegyalja Egyetem képviselői június 24-től négy napon keresztül végeztek kutatómunkát a mezőberényi városrészen.

Nemrégiben a Miskolci Egyetem és a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymissziója egy átfogó együttműködést írt alá, ami egyebek mellett az oktatás, a szociális és kulturális területre is kiterjed. Tavaly egy, a mostanihoz hasonló kutatás valósult meg Békésen. A Cigány Módszertani és Kutató Központ azt a célt tűzte ki, hogy kutatásokat, felméréseket végezzen, ami a roma lakosság társadalmi felzárkózási folyamatainak tudományos igényű feltárásával, szakmai párbeszédek kialakításával, és a bevált módszerek modellként történő bemutatásával elősegítse a cigánysággal kapcsolatos társadalmi előmozdulást. Egyházi alapítású szervezetként fontos célunk az is, hogy a tudomány eszközével képesek legyünk megfogalmazni, valamint a szakmai szervezetek számára bemutatni a Jézus Krisztusba vetett hit egész életet átformáló hatását, hiszen a teológiai értelemben vett megtért ember nem csupán gondolkodásmódjában változik meg, hanem cselekedeteiben és kapcsolataiban is. A mostani kutatás jó alapot ad arra, hogy a komplex felzárkóztatási stratégia elkészüljön, a felmérést szeretnénk öt év múlva megismételni” – mondta el a Cigány Módszertani és Kutató Központ igazgatója, Surman László.

„A korábbi makói, a tavaly pedig a békési »Párizs« telepen, valamint a mostani kutatásunk során szerzett tapasztalatok alapján egyaránt elmondhatjuk, hogy a Pünkösdi Egyház megjelenése kiemelt fontossággal bír a helyiek életében. Az emberek fejében nagyon differenciált kép létezik a roma telepekről, rengeteg a negatív előítélet, ami sokszor az ismeret hiányából ered. Az az általános nézet, hogy ezeken a településrészeken mindenki cigány, és mindenki szegény, ez viszont nem tükrözi a valóságot. A szociológiai paraméterek alapján az itt élők egyharmada valóban szegény, a létminimum alatt él. Tudományos módszerekkel azt néztük, hogy a megtérés milyen mértékben változtatta meg a helyi lakosság életét, és kimondhatjuk, hogy jelentősen. A szegénységben nincs jövőkép, irányvonal, a megtérés viszont mindenkinél létrehozza ezt az alapot, ami nélkül nem lehet tartósan minőségi életvitelt élni. A békési telep egyharmadánál ez a folyamat döntő életmódváltást hozott a szegénység ellenére. A hit azért is fontos, mert ameddig az emberek bele vannak ragadva a reménytelenségbe, addig nem lehet komoly változást elérni. A telepen a legtöbben közmunkából, szociális ellátásból, alkalmi munkából élnek – tudtuk meg dr. habil Kotics Józseftől, a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kar Antropológiai és Filozófiai Tudományok Intézetének igazgatójától.

A felmérés szerint a mezőberényi telepen épülő templom felé a helyiekben nagy a várakozás, a háztartásokban élők több mint fele mondta, hogy el fog járni az alkalmakra. A szakemberek elmondása szerint Delhiben jelenleg több mint száz háztartás van, és a békési városrésznél sokkal rosszabb az aránya azoknak, akik állandó munkával rendelkeznek. A legtöbben tisztában vannak azzal, hogy nem tudnak kitörni a telepi életből, mert a házuk fele annyit ér, mintha a városban volna.

A Tokaj-Hegyalja Egyetem kutatásának vezetője, dr. Gulyás Klára egyetemi adjunktus, interkulturális referens elmondta, hogy ennek a felmérésnek a célja a telepen élő szülők iskoláztatásához való attitűdjének megismerése, és a gyermekek oktatási helyzetképének feltárása volt.

„Az oktatás esetében azt vizsgáltuk, hogy milyen szinten van az itt élő gyermekek lemorzsolódási veszélyének foka, illetve hogy a családok rendelkeznek-e gyermekvédelmi kedvezménnyel. Az adatok azt mutatják, hogy bár a lakókörnyezet alapján azt gondolnánk, hogy itt minden gyermek hátrányos helyzetű, de mindössze a gyermekek fele veszi igénybe az ezzel a státusszal járó szolgáltatásokat. A statisztikák azt mutatják, hogy a fiatalok iskolai sikere döntően összefügg a szülők iskolai végzettségével, illetve az oktatáshoz való viszonyukkal. »Delhiben« minimális azoknak a száma, akik szakmával rendelkeznek. a gyermekek a szabadidejüket leginkább a tévénézéssel, a számítógépes játékokkal, és a telepen élő barátaikkal közös játékkal töltik. A múzeum, sport, vagy éppen a könyvtár a legtöbb esetben teljesen elérhetetlenek számukra, ami óriási hátrányt okoz a jobb helyzetben élő gyermekekkel szemben” – fogalmazott Gulyás Klára.

Bejegyzés megosztása

Facebook

További friss híreink

Eseménynaptár

2023. március 26.
 • 2023. március 26. 09:00

  Esemény: Istentisztelet Elek

  Helyszín: Elek, 5742 Magyarország


   

 • 2023. március 26. 14:00

  Esemény: Istentisztelet Pettend

  Helyszín: Pettend, 7980 Magyarország


   

 • 2023. március 26. 14:00

  Esemény: Istentisztelet Tiszagyenda

  Helyszín: Tiszagyenda, 5233 Magyarország


   

 • 2023. március 26. 15:00

  Esemény: Istentisztelet Hajdúhadház

  Helyszín: Hajdúhadház, Magyarország


   

 • 2023. március 26. 15:00

  Esemény: Istentisztelet Mezőtárkányon

  Helyszín: Mezőtárkány, Művelődési Ház


   

 • 2023. március 26. 15:00

  Esemény: Istentisztelet Nyírvasvári

  Helyszín: Nyírvasvári, Magyarország


   

 • 2023. március 26. 15:00

  Esemény: Istentisztelet Rohod

  Helyszín: Rohod, 4563 Magyarország


   

 • 2023. március 26. 16:00

  Esemény: Istentisztelet Buj

  Helyszín: Buj, Magyarország


   

 • 2023. március 26. 16:00

  Esemény: Istentisztelet Kerecsend

  Helyszín: Kerecsend, 3396 Magyarország


   

 • 2023. március 26. 16:00

  Esemény: Istentisztelet Paszab

  Helyszín: Paszab, 4475 Magyarország


   

 • 2023. március 26. 16:00

  Esemény: Istentisztelet Verpeléten

  Helyszín: Verpelét, Bezerédi u. 1.


   

 • 2023. március 26. 17:00

  Esemény: Istentisztelet Tiszaburán

  Helyszín: Tiszabura


   

 • 2023. március 26. 18:00

  Esemény: Istentisztelet Nyírmihálydi

  Helyszín:


   

 • 2023. március 26. 18:00

  Esemény: Istentisztelet Zákányszéken

  Helyszín: Zákányszék, József Attila u. 36.


   

Kövess bennünket közösségi oldalainkon is!

Kapcsolódó bejegyzések
Személyes üzenet Istentől

Minden héten vasárnap láthatják a nézők a DIKH TV műsorán a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió munkáját, szolgálatát bemutató sorozatot. Az adás tartalmából

Elolvasom »
Legyünk hálásak mindenért!

Minden héten vasárnap délelőtt 8:50- kor láthatják a nézők a DIKH TV műsorán a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió munkáját, szolgálatát bemutató sorozatot.

Elolvasom »
Megemlékezés a Reményhírben

Ünnepélyes iskolai megemlékezést tartottak a békési Reményhír Intézmény Jantyik Mátyás utcai székhelyén március 15-e, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörése 175. évfordulójának alkalmából.

Elolvasom »