forumbeszelgetes_generaciok_10

Generációk fórumát szervezett április 23-án ismét az MPE Országos Cigánymisszió. A békési közösségi rendezvényen a különböző generációk női képviselőivel beszélgetett az est moderátora, Surman László. A békési vendégek, Varga Józsefné Julika, Farkas Hajnalka és Szilágyi Ivett értékrendről, hasonlóságról és különbözőségekről osztotta meg véleményét.

Rövid bemutatkozást követően tudhattuk meg, hogy Julika gép- és gyorsíró képesítéssel rendelkezik, és boldog családanya a mindennapjaiban. Hajnalka a „Párizs” nevű békési cigány részen nőtt fel, de ma már Békéscsabán él és dolgozik. Egészségtan-tanár főiskolai végzettséggel rendelkező egyedülálló nő. A 19 éves Szilágyi Ivett érettségi előtt áll. Békés kisebbik roma lakta részén nőtt fel, a „Borosgyán”-nak nevezett városrészen.

Julika mesélt férjéről, kivel közös háztartásban nevelik három gyermeküket. Tapasztalt szülőként beszélt a gyerek-szülő kapcsolatról, gyermekei tanulási lehetőségeiről. Hajnalka a cigány nők önbizalomhiányára tért ki a saját személyes élettapasztalatain keresztül. A felzárkózást fontosnak tartja, viszont negatívumként említette a húzóerő, a motiváció hiányát, melyet a hátrányos helyzetű roma családok alacsony elvárási szintjében látja.

Ivett a későbbi boldogulása zálogaként a közelgő érettségi bizonyítvány megszerzésének fontosságát hangsúlyozta, majd kitért a helyes jövőkép megválasztására. Ivett véleménye szerint, a hozzá hasonló fiatalok körében sokaknak nincs ilyen képe a családban. Ivett szeretne tovább tanulni, hogy nagyobb eséllyel rendelkezzen az életben.

A fórum során szóba került az egészséges értékrend kérdése, a választás, a döntés, s annak következményei, a motiváció, a pozitív, jó példák bemutatásának fontossága.

Farkas Hajnalka úgy látja több hátrányos helyzetű roma család a rossz szociális helyzete ellenére sem akar küzdeni, izzadni egy magasabb iskoláért vagy jobb állásért. Némi ellenvélemény a cigányság megélése és az identitás gyakorlása körül alakult ki, melyben a fórum közönsége is igen aktívan részt vett.

Mindhárom vendég egyetértett abban, hogy a boldogulás záloga a tanulás és a folyamatos képzés. Közösen fogalmazták meg eltérő koruk ellenére, hogy új impulzusokra van szükség a pozitív változáshoz a hátrányos helyzetűekhez tartozó családok életében. Ahhoz, hogy elmozdulás történjen, hinniük kell magunkban, a környezetükben. Mert ha a hátrányos csoportok sikeresek lesznek, akkor a környezetük és a társadalom egésze is azzá válik.

Az este folyamán megtudhattuk még, hogy a hit fontos eleme a hátrányos helyzetű emberek életének is.

A Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió, a „Remény – Híd” – Békésen élő hátrányos csoportok felzárkóztatása című projekt keretében szervezte meg a Generációk Fórumát. Konzorciumi partnerek: Békés Város Önkormányzata, Reményhír Alapítvány, és a Türr István Képző és Kutató Intézet.

Lakatos Gyula

Bejegyzés megosztása

Facebook
Email
LinkedIn
Kapcsolódó bejegyzések