Ünnepi istentisztelettel, emléktábla és emlékkő avatásával emlékeztünk szombaton a Somogy megyei Darányban arról, hogy száz évvel ezelőtt adták át az első pünkösdi imaház épületét Magyarországon. Többéves programsorozattal ünnepeljük az egyház centenáriumát, melynek a szombati volt az első állomása.

Magyarországon a pünkösdi hitet az első világháború után az Egyesült Államokból hazatérők terjesztették el. Az első pünkösdi imaház 1923-ban, a Somogy megyei Darányban épült. Itt a Clevelandből hazatért Szalai József és felesége, Lídia, a rokonaiknak és a barátaiknak beszéltek a Szentlelket adományozó Istenről. A munkájuk nyomán épült imaház ma is a helyi pünkösdi gyülekezet otthona.

A százéves évfordulóról ünnepséggel emlékezett meg közösségünk szombaton. Először emléktáblát leplezett le Pataky Albert, Szalai József és Lídia unokája, korábbi elnök testvér az imaház falán, majd Földesi Tamás elnök testvér és Villányi László, Darány polgármestere emlékövet avatott a falu főterén más egyházak képviselőinek jelenlétében. Ezt követően jubileumi istentiszteletet tartottunk több mint száz résztvevővel a helyi művelődési házban.

A megemlékezés spontán dicsőítéssel kezdődött a darányi imaház falain belül, ahol már érezhető volt, hogy az embereket meghatotta, hogy azon a helyen gyűlhettek össze, ahonnan a pünkösdi mozgalom kiindult. Az emléktábla avatást követően Óvári Róbert alelnök testvér imádkozott, hálát adva elődeinkért, az eltelt száz évért.

Ezt követően az összegyűltek átvonultak a falu főterére, ahol Földesi Tamás az emlékkő leleplezése előtt Isten igéjéből az alábbi igéket olvasta:

„Sámuel pedig vett egy követ, és felállítá Mispa és Sén között, és Ében-Háézernek nevezte el, mert mondá: Mindeddig megsegített minket az Úr!” 1 Sámuel 7,12

Az emlékkövön az Apostolok cselekedetei 2,4 igeverse olvasható:

„Mindnyájan megteltek Szentlélekkel, és különféle nyelveken kezdtek beszélni, úgy, ahogyan a Lélek adta nekik, hogy szóljanak.”

Ezután a helyi művelődési házban megkezdődött az ünnepi istentisztelet, melyen a Keceli Gyülekezet dicsőítő csoportja szolgált régi és új dalokkal egyaránt.

Mundrucz Anett, az istentisztelet alkalomvezetője a százéves megemlékezést a 100. zsoltár szavaival vezette be.

„Ujjongjatok az Úr előtt az egész földön! Szolgáljatok az Úrnak örömmel, vigadozva járuljatok színe elé! Tudjátok meg, hogy az Úr az Isten! Ő alkotott minket, az övéi vagyunk: az ő népe és legelőjének nyája. Menjetek be kapuin hálaénekkel, udvaraiba dicsérettel! Adjatok hálát neki, áldjátok nevét! Mert jó az Úr, örökké tart szeretete, és hűsége nemzedékről nemzedékre.”

Villányi László polgármester ünnepi beszédét követően Pataky Albert történelmi visszatekintését hallgathattuk meg.

Ezt követően Földesi Tamás hirdette Isten igéjét a Prédikátor könyve 3. fejezet 1. és 14-15. versei alapján.

„Mindennek megszabott ideje van, megvan az ideje minden dolognak az ég alatt… Rájöttem, hogy mindaz, amit Isten tesz, örökké megmarad; nincs ahhoz hozzátenni való, és nincs belőle elvenni való. Azért rendezte Isten így, hogy féljék őt. Ami volt, régóta megvan, és ami lesz, már régen megvolt; és az Isten előkeríti azt, ami tovatűnt.”

Az istentiszteleten Torma László, a pécsi körzet egyik missziómunkása is megemlékezett a későbbi időszakról a darányi gyülekezet életében, majd Kázmér Pál, a Pécsi Reménység Gyülekezet korábbi lelkipásztorának imádságával zárult az alkalom.

„Az eltelt száz év bizonyíték arra, hogy Isten használni akarja a pünkösdieket a társadalom szolgálatában. Elődeink egy évszázada erős küldetéstudatot éreztek az emberek megszólítására, hiszen megtapasztalták, hogy ha betegekért imádkoztak, azok meggyógyultak, szenvedélybetegek megszabadultak, emberek betöltekeztek Szentlélekkel. Az elmúlt száz évben felhalmozott lelki-szellemi tőkét szeretnénk beépíteni mindennapjainkba, hogy ugyanilyen imádságos lélekkel és tűzzel éljük meg hitünket gyülekezeteinkben, és ugyanezzel az erős küldetéstudattal hirdessük az evangéliumot és szolgáljuk a magyar társadalmat” – mondta Földesi Tamás, a százéves ünnepségsorozattal kapcsolatosan.

A rendezvényt a Pünkösdi100 munkacsoportja szervezte, melynek tagjai: Földesi Tamás elnök, Pataky Albert korábbi elnök, Rémán Dániel, a Pünkösdi Teológiai Főiskola delegáltja, Mundrucz Anett, korábbi Christeens vezető és Ádámkó Erzsébet kommunikációs vezető.

A Pünkösdi100 eseménysorozatról, valamint a pünkösdi mozgalom kialakulásáról bővebb információk itt találhatóak:

https://punkosdi.hu/punkosdi100

A képeket Papp Attila Gyula készítette.

forrás: punkosdi.hu

Bejegyzés megosztása

Facebook

További friss híreink

Eseménynaptár

2024. július 14.
 • 2024. július 14. 09:00

  Esemény: Igehirdetés Gyulán a börtönben

  Helyszín: Gyula


   

 • 2024. július 14. 09:00

  Esemény: Istentisztelet Elek

  Helyszín: Elek, 5742 Magyarország


   

 • 2024. július 14. 14:00

  Esemény: Istentisztelet Pettend

  Helyszín: Pettend, 7980 Magyarország


   

 • 2024. július 14. 14:00

  Esemény: Istentisztelet Tiszagyenda

  Helyszín: Tiszagyenda, 5233 Magyarország


   

 • 2024. július 14. 15:00

  Esemény: Istentisztelet Hajdúhadház

  Helyszín: Hajdúhadház, Magyarország


   

 • 2024. július 14. 15:00

  Esemény: Istentisztelet Mezőtárkányon

  Helyszín: Mezőtárkány, Művelődési Ház


   

 • 2024. július 14. 15:00

  Esemény: Istentisztelet Nyírvasvári

  Helyszín: Nyírvasvári, Magyarország


   

 • 2024. július 14. 15:00

  Esemény: Istentisztelet Rohod

  Helyszín: Rohod, 4563 Magyarország


   

 • 2024. július 14. 16:00

  Esemény: Istentisztelet Buj

  Helyszín: Buj, Magyarország


   

 • 2024. július 14. 16:00

  Esemény: Istentisztelet Kerecsend

  Helyszín: Kerecsend, 3396 Magyarország


   

 • 2024. július 14. 16:00

  Esemény: Istentisztelet Paszab

  Helyszín: Paszab, 4475 Magyarország


   

 • 2024. július 14. 16:00

  Esemény: Istentisztelet Verpeléten

  Helyszín: Verpelét, Bezerédi u. 1.


   

 • 2024. július 14. 17:00

  Esemény: Istentisztelet Tiszaburán

  Helyszín: Tiszabura


   

 • 2024. július 14. 18:00

  Esemény: Istentisztelet Nyírmihálydi

  Helyszín:


   

 • 2024. július 14. 18:00

  Esemény: Istentisztelet Zákányszéken

  Helyszín: Zákányszék, József Attila u. 36.


   

Kövess bennünket közösségi oldalainkon is!

Kapcsolódó bejegyzések