Kárpát-medencei összefogás a cigányságért 2

Több száz hazai és határainkon túlról érkezett résztvevővel rendezték meg a II. Kárpát-medencei Cigánymissziós Konferenciát Békésen. Az esemény szervezőinek célja egy olyan összefogás megteremtése, mellyel hatással lehetnek a magyar ajkú roma közösségek felzárkózására. A kétnapos program keretében a tavaly megalakult Cigánymissziós Fórum tanácskozására is sor került.

A Pünkösdi Cigánymisszió kezdetektől fogva kiemelten fontosnak tartja a Kárpát-medencében élő magyarság és magyar ajkú roma közösségek támogatását. A tavalyi konferencián megalakult Kárpát-medencei Cigánymissziós Fórum tagjai ezúttal már harmadik alkalommal találkoztak egymással, céljuk továbbra is az, hogy összehozzák a különböző szereplőket, akik elkötelezettek a cigányság helyzetének javítása iránt, és lehetőséget teremtsenek a tapasztalatok, ötletek és jó gyakorlatok megosztására. Az idei tanácskozáson a résztvevők olyan munkacsoportok létrehozásáról döntöttek, amelyek munkája segíteni fogja a minél hatékonyabb együttműködést.

A tavaly Mátészalkán útjára indított konferenciával a szervezők egyaránt célul tűzték ki a magyar ajkú roma közösségek, gyülekezetek megszólítását, nemzeti és szakmai együttműködések generálását, keresztény értékeken alapuló összefogás felépítését.

Radomszki Lászlóné társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár kiemelte, hogy a Magyar Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégiában különös figyelmet fordítottak a cigánypasztoráció kérdésére.

Büszkén viselem azt a cigány emberek zászlajából készített kitűzőt, amelyet nemrég egy imanapon kaptam. A közelmúltban megünnepelt Nemzetközi Roma Napnak kiemelt jelentősége van, hiszen ilyenkor lehetőségünk van emlékezni mindazokra, akikre büszkék vagyunk a magyarországi cigány társadalomban. A Belügyminisztérium a Balázs János-díj megalapításával is ezt a célt kívánja segíteni, az elismerést idén három teljesen különböző életúttal rendelkező ember kapta meg. A kormány által elfogadott felzárkózási stratégiában egyaránt szerepet kap a szegénység újratermelődésének megakadályozása, a gyermekes családok támogatása és a területi egyenlőtlenségek leküzdése, ugyanakkor felismertük azt is, hogy a cigánypasztorációnak, misszióknak különös jelentősége van a közösségek életében” – emelte ki Radomszki Lászlóné.

Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos kezdetektől fogva támogatója a konferenciának.

Jelenleg egy erős szellemi harc folyik a világban, a kérdés az, hogy van-e az országnak olyan vezetése, ami ebben a küzdelemben is a keresztény értékekre építi a maga gondolkodásmódját. Sokan igyekeznek abba a mezsgyébe terelni az emberiséget, ami elszakítja a Teremtő által alkotott értékektől, nekünk azonban ellen kell állnunk, hiszen, ha olvassuk a Bibliát, akkor rá kell jönnünk, hogy semmi más lehetőségünk nincs, mint a hitünk megélése és az abban lévő reményteljes kiteljesedés” – emelte ki köszöntőjében.

A vendégeket Kálmán Tibor Békés polgármestere is köszöntötte, kiemelve, hogy a kapcsolatok építése szempontjából a város életében fontos szerepe van a mostani eseménynek, hiszen az egész Kárpát-medencéből érkeztek résztvevők. Durkó Albert a Pünkösdi Cigánymisszió vezetője igehirdetéssel a Remény Hangjai Zenekar pedig dicsőítéssel szolgált a jelenlévők felé. A délután folyamán a külföldről érkezett vendégek adtak tájékoztatást munkájukról, sikereikről, kihívásaikról. A tervek szerint a következő konferenciára egy év múlva kerül sor.

Támogatás összege: 5.000.000 Ft

A támogatott tevékenység időtartama: 2023.12.01-2024.06.30.

Támogatói okirat száma: RKFK/TO- 025/2023.

Bejegyzés megosztása

Facebook

További friss híreink

Eseménynaptár

2024. május 30.
 • 2024. május 30. 17:00

  Esemény: Házi csoport Körösnagyharsány

  Helyszín: Körösnagyharsány, 5539 Magyarország


   

 • 2024. május 30. 17:00

  Esemény: Házi csoport Nyírpilis

  Helyszín: Nyírpilis, Magyarország


   

 • 2024. május 30. 17:00

  Esemény: Istentisztelet Hajdúhadház

  Helyszín: Hajdúhadház, Magyarország


   

 • 2024. május 30. 17:30

  Esemény: Házi csoport Mezőberény

  Helyszín: Mezőberény, 5650 Magyarország


   

 • 2024. május 30. 18:00

  Esemény: Házi csoport Kiskunmajsa

  Helyszín: Kiskunmajsa, 6120 Magyarország


   

 • 2024. május 30. 18:00

  Esemény: Házi csoport Kótaj

  Helyszín: Kótaj, Magyarország


   

 • 2024. május 30. 18:00

  Esemény: Házi csoport Mezőtárkány

  Helyszín: Mezőtárkány, 3375 Magyarország


   

 • 2024. május 30. 18:00

  Esemény: Házi csoport Rohod

  Helyszín: Rohod, 4563 Magyarország


   

 • 2024. május 30. 18:00

  Esemény: Ifjúsági alkalom Verpeléten

  Helyszín: Verpelét, Kossuth u. 24. Közösségi Ház


   

 • 2024. május 30. 18:00

  Esemény: Istentisztelet Egerben

  Helyszín: Eger, Malomárok u. 1.


   

Kövess bennünket közösségi oldalainkon is!

Kapcsolódó bejegyzések
LÉLEKBEN RENDBEN – IFJ-GY-23-A-0163

Lezárult a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió IFJ-GY-23-A-0163 azonosítószámú, „Lélekben rendben” című pályázata. A projekt keretében 30 fő fiatal részvételével műhelyfoglalkozásokra került sor,

Elolvasom »