verpelet-projekt-2016_02

2016. január 30-án, szombaton került megrendezésre a Cigány Módszertani és Kutató Központ és alapító szervezete, a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió által 2015-2-HU02-KA347-000946 hivatkozási számon elnyert pályázatának nyitórendezvénye. Az Európai Unió Erasmus+ KA3 programjának keretein belül megvalósuló Aktív demokrácia-technikák alkalmazása – Strukturált párbeszéd, érdekképviselet, és kommunikációs kompetenciák fejlesztése a Verpelét és környéki hátrányos helyzetű fiatalok körében” című projekt nyitókonferenciájára Verpeléten került sor. Pályázatunk az Európai Unió Erasmus+ programjának 45.045 euró összegű támogatásával valósul meg.

A projekt célja, hogy Verpelét, Kápolna, Szajla, Egerszólát, valamint Kerecsend településeken élő hátrányos helyzetű fiatalokat vonjon be és készítsen fel a demokratikus közéletet irányító döntéshozókkal folyó strukturált párbeszédbe. A kommunikációs, interkulturális és állampolgársági ismereteket fejlesztő tréningek mellett a projekt szerves részei lesznek a konferenciák és workshopok, amelyeken a fiatalok, a döntéshozók és a közéleti személyek közötti találkozást, párbeszédet szorgalmazzuk. Célunk, hogy a fiatalok felismerjék a bennük rejlő képességeket, új ismeretekre, tudásra tegyenek szert, ezáltal a társadalom aktív és építő tagjai lehessenek, felismerjék a szerepüket, lehetőségeiket, állampolgári jogaikat és kötelezettségeiket, képesek legyenek eredményes párbeszédet folytatni döntéshozókkal, közéleti személyekkel.

A konferencián a vendégek között tisztelhettük Vince Imrénét, Szajla község polgármesterét, Seszták Attilát, a Heves Megyei Kormányhivatal igazgatóját, valamint Szőcsi Lajost, a Heves Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettesét.

Meghívottként részt vettek továbbá a Szajlai, Verpeléti valamint Kerecsendi Roma Nemzetiségi Önkormányzatok elnökei, Bencsik Urbán, Pusztai István és Suha József, valamint az Erasmus+ Programiroda képviseletében Gelencsér Ágota, Járosi Éva és Éger András is. A konferencia házigazdája Berki András, a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió vezető-presbitere, a programnak helyt adó Keresztény Élet Központ vezetője volt.

A rendezvény délelőtti szakaszában köszönőt mondott Durkó Albert misszióvezető a Magyar Pünkösdi Egyház képviseletében, a projekt célját és tartalmát pedig Patkás Rita a Cigány Módszertani és Kutató Központ megbízott igazgatója és a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió Társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója foglalta össze. A projekt jelentőségéről és a települések szerepéről Farkas Sándor Verpelét város polgármestere valamint Verebélyi György Egerszólát község polgármestere számolt be.

A program során a pályázat célcsoportjába tartozó Verpelét és környéki fiatalok, tánc-, zenei- és színi előadás keretében mutatkoztak be. A nap második felében pedig, délután a képzéseket vezető trénerek irányításával megtörtént a leendő tréningcsoportok beosztása, ezt követően pedig a fiatalok szituációs és csapatépítő játékokkal melegítettek be és készültek fel a projektben való részvételre.

A projekt során megvalósuló verpeléti programjaink és eseményeink beosztását alább foglaljuk össze. Részletekért érdeklődjön az info@cimok.hu email címen.

DátumMegnevezésProgram
2016 február 5. – március 19. között péntek és szombatonkéntInterkulturális tréningA, B, C, D csoportokban.
2016. március 4.Műhelymunka 1– A roma lét sajátosságai;a cigányság és a nemzetállami-gazdasági establishment ellentétei és szinergiái;
– a cigányság, mint a magyar kultúra szerves része – integrációs lehetőségek asszimilációs törekvések helyett;
– a társadalmi-gazdasági értékek valódisága, ellentmondásossága.
2016. április 2.Találkozó 1Kerekasztal, interaktív beszélgetés.
2016. április 15–16. péntek és szombatonkéntPályaorientációs tréningA, B, C csoportokban.
2016. április 22.Műhelymunka 2– Helyi lehetőségek a munkaerőpiacon;
– a munkaerőpiac strukturális és regionális  szempontjai;
– „Hogyan vagyok én része a gazdasági rendszernek?” > a társadalmi-gazdasági értékek valódisága, ellentmondásossága 
2016. május 7.Találkozó 2Kerekasztal beszélgetés.
2016. május 20; 21; 28. péntek és szombatonkéntÁllampolgársági ismeretek tréningA, B, C csoportokban.
2016. június 4.Műhelymunka 3– A település szerepe a járásban, a megyében, az országban és Európában;
– az MPE OCM, mint a közösségépítés bázisa;
– a minél szélesebb körű részvételen alapuló helyi vezetés praktikus lehetőségei.
2016. július 11.Találkozó 3Kerekasztal beszélgetés.
2016. július 25–29.TáborTematikus ifjúsági tábor.
2016. szeptember 17.Záró konferenciaA projekt lezáró rendezvénye.
2016. október 15.Értékelő workshopA projekt értékelése.

Bejegyzés megosztása

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Kapcsolódó bejegyzések
Együtt segíteni szeretettel

A Pünkösdi Cigánymisszió Szeretetszolgálata egész évben szorgosan tevékenykedik. Az adományok be- és kivitele mindennapos feladat, hiszen hetente kérnek segítséget e-mailen és telefonon keresztül,

Elolvasom »