kimintvetugyarat_2014_02

A Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió, a „Remény – Híd” – Békésen élő hátrányos csoportok felzárkózása című projekt keretében szervezte a „Ki mint vet, úgy arat” című rendezvényét, március 24-én. Az est folyamán megélhetési lehetőségekről, a földművelés, az önellátás létfontosságáról beszélgetett Surman László lelkész, a Nyírségből érkező vendégektől.

Egy rövid bemutatkozást követően, a Szabolcs megyéből, Nyírvasvári településről érkező Rézműves Miklós, Gál Tibor és Lakatos Róbert a József program című kisfilmet ismertették a szép számban megjelentek részére.

Rézműves Miklós az MPE OCM programjáról elmondta, hogy a nehéz körülmények között, szegénységben élő cigány közösségek számára nyújt lehetőséget, s bár a kisfilm a krumplivetést és felszedést mutatja be, a program nem csupán ebből áll. A program többek közt az önsegítés, és egymásnak nyújtott segélyezés kialakítását célozza. A ma már jó gyakorlatnak számító mintaprogram keretében az itt élő és dolgozó cigányok tartós élelmiszereket gyűjtenek, raktároznak, és osztanak ki, valamint közösen művelik a cigánymissziós gyülekezet földjét. Így az együttes erővel végzett munka javaiból részesülnek, a raktározásnak köszönhetően, pedig ők is tudnak segítséget nyújtani akár külső rászorulóknak is. A helyi iskola részére így tudtak több zsák krumplit adományozni a József program keretén belül.

Gál Tibor, a József program vezetője elmondta: – A program ötletgazdája Surman László, aki hangsúlyozza, hogy ne másoktól várjuk a segítséget, a csodát. Hitből és a magunk erejéből legyünk sikerünk kovácsai! Ezzel magunk és környezetünk hasznát és javát szolgáljuk. Mára megtanultuk, akinek van, annak adatik. Vetés nélkül, nem lehet aratni. Fizikai és szellemi vonatkozásban egyaránt.

Lakatos Róbert az est folyamán kifejtette, hogy nem csak a fizikai, látható vetésről és aratásról szól a program, hanem ennek szellemi vonatkozásáról is szó van. Majd a gondolkodásváltozás fontosságát méltatta: – Így tudunk kilépni abból a hátrányból, amibe születtünk, változtatni életünkön. A változás által a mi gyermekeink már nem azt látják, élik, öröklik, hanem azt az újat, ami ebből a változásból születik. A már megváltozott, hitbe vetett emberekről beszélünk.

Mint láthattuk és hallhattuk, a József programban résztvevők megtanultak önálló módon forrást fakasztani. Ennek sikerére építve, megtanultak másoknak is segíteni. A növekvő motiváció, növekvő felelősségtudatot hozott életükben. Ez által a program elemei már külső forrásokkal is támogathatók, és nem csak a segélyezésre, hanem a megélhetésre is forrást teremt. A három nyírségi fiatalembertől így tudhattuk meg, ki mint vett, úgy arat.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg. Az MPE OCM konzorciumi partnerei Békés Város Önkormányzata, Reményhír Alapítvány és a Türr István Képző és Kutató Intézet.

Lakatos Gyula

Bejegyzés megosztása

Facebook

További friss híreink

Eseménynaptár

2024. február 23.
 • 2024. február 23. 13:30

  Esemény: Igehirdetés Gyulán a börtönben

  Helyszín: Gyula


   

 • 2024. február 23. 17:00

  Esemény: Házi csoport Battonya

  Helyszín: Battonya, Magyarország


   

 • 2024. február 23. 17:00

  Esemény: Házi csoport Kevermesen

  Helyszín: Kevermes, Felszabadulás u.23.


   

 • 2024. február 23. 17:00

  Esemény: Házi csoport Kótaj

  Helyszín: Kótaj, Magyarország


   

 • 2024. február 23. 18:00

  Esemény: Házi csoport Ibrány

  Helyszín: Ibrány, 4484 Magyarország


   

 • 2024. február 23. 18:00

  Esemény: Házi csoport Kerecsenden

  Helyszín: Kerecsend, Pataki u.


   

 • 2024. február 23. 18:00

  Esemény: Házi csoport Piricse

  Helyszín: Piricse, 4375 Magyarország


   

 • 2024. február 23. 18:00

  Esemény: Istentisztelet Kompolton

  Helyszín: Kompolt, Deák F. u. 2.


   

 • 2024. február 23. 19:00

  Esemény: Házi csoport Zákányszék

  Helyszín:


   

Kövess bennünket közösségi oldalainkon is!

Kapcsolódó bejegyzések
Reményfilmek – Kótaji Istentisztelet

A Reményfilmek hetente jelentkező adásában a Pünkösdi Cigánymisszióhoz tartozó gyülekezetek alkalmait mutatjuk be YouTube-csatornánkon. Szervezetünk alappillére kezdetektőlfogva az a reménység, amit Istentől kaptunk, s

Elolvasom »
Fókuszban a testi-lelki egészség

Izgalmas és tartalmas információkkal gazdagodtak a résztvevők a Lélekben rendben című programsorozat újabb állomásán, amelynek ezúttal is a Pünkösdi Cigánymisszió békési központja adott

Elolvasom »