Módszertani megújulás a hátrányok csökkentésére címmel a Reményhír Intézményfenntartó Központ, partnerségben a sepsiszentgyörgyi székhelyű Fundatia Crestina Diakonia Filiala Stanfu Gheorghe szervezettel Erasmus+ pályázatot valósít meg, melynek célja a szervezetek szakembereinek módszertani továbbképzése, szemléletformálása, illetve a közösen kidolgozott új, pedagógiai módszertan adaptálása és terjesztése.

Az Erasmus+ pályázat megvalósítása során számos szakmai tevékenység zajlott le idehaza és Romániában egyaránt. A két szervezet szakemberei tavaly vettek részt a Kedvesház pedagógiai módszertani képzésen, melyet Lázár Péter és Bordács Margit dolgozott ki, a háromnapos tréningeket is neves szakértők tartották, hozzávetőlegesen 15 fős csoportokban. A továbbképzés alkalmával a szakemberek nem csupán a roma kultúra szépségeivel ismerkedhettek meg, hanem az eltérő szociokulturális környezetből, hátrányos helyzetből érkező gyerekekhez, családokhoz is gyakorlati tanácsokat, tudás kaphattak.

Idén ősszel a békési Reményhír Intézmény dolgozóinak egy csoportja, mindösszesen 8 fő, Sepsiszentgyörgyön járt szakmai tanulmányúton. A négynapos találkozó során a pedagógusok és diakóniai szolgálók bemutatták az intézményeiket, munkájukat, szolgálataikat. Kitértek a nehézségekre, kihívásokra és megosztották egymással a sikereiket, jó gyakorlataikat egyaránt. A két szervezet ugyan két országban működik, a közoktatási rendszereink azonban nagyon sok hasonlóságot mutatnak, így a szakmai találkozó során sok szó esett a szülőkkel való együttműködés kihívásairól és a rendszerszintű problémák, nehézségekről is. A békési szakembereknek lehetőségük nyílt bepillantást nyerni a diakóniai szolgálat sokszínű munkájába, projektjeibe, és az általános iskolai oktatásba is.

November második felében Békésen folytatódott a szakmai tapasztalatcsere. A Sepsiszentgyörgyön megkezdett szakmai munkát azzal folytatta a már jól összeszokott csapat, hogy a kihívásokra, nehézségekre közösen gondoltak ki megoldásokat, amihez elővették az általuk alkalmazott módszereket, programokat, illetve beszámoltak azokról a jó gyakorlatokról is, amelyeket szakmai munkájuk során megismertek. Nagyon előremutató, inspiráló, dinamikus napok voltak ezek, a programban résztvevő szakemberek beszámolói alapján szívesen folytatnák tovább a közös gondolkodást, munkát, egymás jobb megismerését.

A pedagógus és diakóniai szakemberek szakmailag és érzelmileg is töltődtek a találkozók során, ami azért is bír jelentőséggel, mert a mindennapokban gyakran találkoznak nehéz, embert próbáló élethelyzetekkel, sorsokkal, szakmai és etikai kérdésekkel. A találkozó muníciót, erőt, eszközöket, jó gyakorlatokat, javaslatokat adott a résztvevőknek.

Azok számára, akik hátrányos helyzetű családokkal, gyerekekkel dolgoznak együtt, fontos, hogy időről- időre szakmailag megújuljanak. Fontos, hogy az elhívatottságukból és remek szakmai képzettségükből adódó eredményeket, sikereket meg tudják osztani egymással és a gyakorlatokat, eszközöket, módszereket közösen tudják megújítani, ha az szükséges, illetve olyan új módszertanokat dolgozzanak ki, amelyek az érintett családok, gyerekek hasznára válhat.

Bejegyzés megosztása

Facebook

További friss híreink

Eseménynaptár

2024. február 25.
 • 2024. február 25. 09:00

  Esemény: Istentisztelet Elek

  Helyszín: Elek, 5742 Magyarország


   

 • 2024. február 25. 14:00

  Esemény: Istentisztelet Pettend

  Helyszín: Pettend, 7980 Magyarország


   

 • 2024. február 25. 14:00

  Esemény: Istentisztelet Tiszagyenda

  Helyszín: Tiszagyenda, 5233 Magyarország


   

 • 2024. február 25. 15:00

  Esemény: Istentisztelet Hajdúhadház

  Helyszín: Hajdúhadház, Magyarország


   

 • 2024. február 25. 15:00

  Esemény: Istentisztelet Mezőtárkányon

  Helyszín: Mezőtárkány, Művelődési Ház


   

 • 2024. február 25. 15:00

  Esemény: Istentisztelet Nyírvasvári

  Helyszín: Nyírvasvári, Magyarország


   

 • 2024. február 25. 15:00

  Esemény: Istentisztelet Rohod

  Helyszín: Rohod, 4563 Magyarország


   

 • 2024. február 25. 16:00

  Esemény: Istentisztelet Buj

  Helyszín: Buj, Magyarország


   

 • 2024. február 25. 16:00

  Esemény: Istentisztelet Kerecsend

  Helyszín: Kerecsend, 3396 Magyarország


   

 • 2024. február 25. 16:00

  Esemény: Istentisztelet Paszab

  Helyszín: Paszab, 4475 Magyarország


   

 • 2024. február 25. 16:00

  Esemény: Istentisztelet Verpeléten

  Helyszín: Verpelét, Bezerédi u. 1.


   

 • 2024. február 25. 17:00

  Esemény: Istentisztelet Tiszaburán

  Helyszín: Tiszabura


   

 • 2024. február 25. 18:00

  Esemény: Istentisztelet Nyírmihálydi

  Helyszín:


   

 • 2024. február 25. 18:00

  Esemény: Istentisztelet Zákányszéken

  Helyszín: Zákányszék, József Attila u. 36.


   

Kövess bennünket közösségi oldalainkon is!

Kapcsolódó bejegyzések
Reményfilmek – Kótaji Istentisztelet

A Reményfilmek hetente jelentkező adásában a Pünkösdi Cigánymisszióhoz tartozó gyülekezetek alkalmait mutatjuk be YouTube-csatornánkon. Szervezetünk alappillére kezdetektőlfogva az a reménység, amit Istentől kaptunk, s

Elolvasom »