Módszertani megújulás a hátrányok csökkentésére címmel a Reményhír Intézményfenntartó Központ, partnerségben a sepsiszentgyörgyi székhelyű Fundatia Crestina Diakonia Filiala Stanfu Gheorghe szervezettel Erasmus+ pályázatot valósít meg, melynek célja a szervezetek szakembereinek módszertani továbbképzése, szemléletformálása, illetve a közösen kidolgozott új, pedagógiai módszertan adaptálása és terjesztése.

Az Erasmus+ pályázat megvalósítása során számos szakmai tevékenység zajlott le idehaza és Romániában egyaránt. A két szervezet szakemberei tavaly vettek részt a Kedvesház pedagógiai módszertani képzésen, melyet Lázár Péter és Bordács Margit dolgozott ki, a háromnapos tréningeket is neves szakértők tartották, hozzávetőlegesen 15 fős csoportokban. A továbbképzés alkalmával a szakemberek nem csupán a roma kultúra szépségeivel ismerkedhettek meg, hanem az eltérő szociokulturális környezetből, hátrányos helyzetből érkező gyerekekhez, családokhoz is gyakorlati tanácsokat, tudás kaphattak.

Idén ősszel a békési Reményhír Intézmény dolgozóinak egy csoportja, mindösszesen 8 fő, Sepsiszentgyörgyön járt szakmai tanulmányúton. A négynapos találkozó során a pedagógusok és diakóniai szolgálók bemutatták az intézményeiket, munkájukat, szolgálataikat. Kitértek a nehézségekre, kihívásokra és megosztották egymással a sikereiket, jó gyakorlataikat egyaránt. A két szervezet ugyan két országban működik, a közoktatási rendszereink azonban nagyon sok hasonlóságot mutatnak, így a szakmai találkozó során sok szó esett a szülőkkel való együttműködés kihívásairól és a rendszerszintű problémák, nehézségekről is. A békési szakembereknek lehetőségük nyílt bepillantást nyerni a diakóniai szolgálat sokszínű munkájába, projektjeibe, és az általános iskolai oktatásba is.

November második felében Békésen folytatódott a szakmai tapasztalatcsere. A Sepsiszentgyörgyön megkezdett szakmai munkát azzal folytatta a már jól összeszokott csapat, hogy a kihívásokra, nehézségekre közösen gondoltak ki megoldásokat, amihez elővették az általuk alkalmazott módszereket, programokat, illetve beszámoltak azokról a jó gyakorlatokról is, amelyeket szakmai munkájuk során megismertek. Nagyon előremutató, inspiráló, dinamikus napok voltak ezek, a programban résztvevő szakemberek beszámolói alapján szívesen folytatnák tovább a közös gondolkodást, munkát, egymás jobb megismerését.

A pedagógus és diakóniai szakemberek szakmailag és érzelmileg is töltődtek a találkozók során, ami azért is bír jelentőséggel, mert a mindennapokban gyakran találkoznak nehéz, embert próbáló élethelyzetekkel, sorsokkal, szakmai és etikai kérdésekkel. A találkozó muníciót, erőt, eszközöket, jó gyakorlatokat, javaslatokat adott a résztvevőknek.

Azok számára, akik hátrányos helyzetű családokkal, gyerekekkel dolgoznak együtt, fontos, hogy időről- időre szakmailag megújuljanak. Fontos, hogy az elhívatottságukból és remek szakmai képzettségükből adódó eredményeket, sikereket meg tudják osztani egymással és a gyakorlatokat, eszközöket, módszereket közösen tudják megújítani, ha az szükséges, illetve olyan új módszertanokat dolgozzanak ki, amelyek az érintett családok, gyerekek hasznára válhat.

Közoktatásban és diakóniai szolgálatban dolgozók szakmai találkozója Békésen 25

Bejegyzés megosztása

Facebook

További friss híreink

Eseménynaptár

2024. június 25.
 • 2024. június 25. 14:00

  Esemény: Házi csoport Nagydobsza

  Helyszín: Nagydobsza, 7985 Magyarország


   

 • 2024. június 25. 17:00

  Esemény: Házi csoport Kétegyházán

  Helyszín: Kétegyháza, Nagy S.u.12


   

 • 2024. június 25. 18:00

  Esemény: Egri házi csoport

  Helyszín: Eger, Verőszala u.


   

 • 2024. június 25. 18:00

  Esemény: Házi csoport Egerszóláton

  Helyszín: Egerszólát, Fő út 46.


   

 • 2024. június 25. 18:00

  Esemény: Házi csoport Kiskundorozsma

  Helyszín: Kiskundorozsma, Szeged, 6791 Magyarország


   

 • 2024. június 25. 18:00

  Esemény: Házi csoport Kótaj

  Helyszín: Kótaj, Magyarország


   

 • 2024. június 25. 18:00

  Esemény: Házi csoport Verpeléten

  Helyszín: Verpelét, Templom u. 3.


   

Kövess bennünket közösségi oldalainkon is!

Kapcsolódó bejegyzések
Reményfilmek – Porcsalmai Istentisztelet

A Reményfilmek hetente jelentkező adásában a Pünkösdi Cigánymisszióhoz tartozó gyülekezetek alkalmait mutatjuk be YouTube-csatornánkon. Szervezetünk alappillére kezdetektőlfogva az a reménység, amit Istentől kaptunk, s

Elolvasom »