elsoprotestansciganymisszioskonfi_2016_01

Négyszázan az első protestáns cigánymissziós konferencián

Február 20-án először került sor Magyarországon a protestáns egyházak cigánymissziói és a Cigány Módszertani és Kutató Központ által szervezett konferenciára Tegyetek tanítvánnyá minden népet! címmel a Budapest – Fasori evangélikus templomban. A közel 400 fő azzal a céllal találkozott, hogy a protestáns egyházak cigánymisszióiban szolgáló cigány és nem cigány hívőket ösztönözzék, motiválják a cigányemberek között végzett munkára, az Örömhír átadására.

Az egyházak képviseletében részt vettek Papp János a Magyarországi Baptista Egyház elnöke, Deák László, a Magyarországi Evangélikus Egyház Déli kerületének missziói lelkésze, a Metodista Egyház részéről Dr. Khaled Abdo László szuperintendens jelölt, a Református Egyház részéről Dani Eszter Missziói Irodavezető, és Pataky Albert, a Magyar Pünkösdi Egyház elnöke.

A szombati rendezvényt megtisztelte jelenlétével, és köszöntőt mondott az Emberi Erőforrások Minisztériumának a Szociális Ügyekért és a Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság részéről Czibere Károly, Államtitkár. Elmondta, hogy „a legvastagabb falak nem a társadalomban vannak, hanem az emberek szívében”, ezért fontos hogy ezzel a konferenciával a gyülekezeteink, egyházaink együttes erővel állnak ki. A társadalom felé közvetíteni kell: „Le fog omolni minden fal Krisztus előtt” az emberi szívekben.

Arra, hogy ezt hogyan érhetjük el, Bakay Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház cigánymissziós vezetője adott választ. Elsőként nekünk kell Jézus igazi követőinek lenni. Fel kell hagynunk a tétlenséggel és „akár áldozatot, kellemetlenségeket vállalva el kell kezdenünk szolgálni”, tanítvánnyá téve a körülöttünk lévőket. „A nap célja, hogy szolgálatra buzdítson.” Ez a szolgálat azonban nem lehet magányos tevékenység, hangsúlyozta Durkó Albert, a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió vezetője, „ahogyan a nagy halfogás esetében Péternek nem volt elég egy csónak, mi is hisszük, hogy nem elég egy csónak. Minden egyházra, gyülekezetre, csoportra szükség van, hogy a tömegek megtalálhassák az otthonukat.”

Az igehirdetés során Surman László, az MPE OCM vezetőpresbitere szólította meg a konferencia résztvevőit: Jézus eljött a Földre, hogy tegyen valamit az emberért, hogy a bűnre megoldást kínáljon. „Testvérem, te mit vállalsz? –tette fel a kérdést. Jézus az életét áldozta, hogy megmentsen, hogy tüzet gyújtson az életedben.” Áldozatvállalás nélkül nincs eredmény sem. Azonban az öt protestáns egyháznak meggyőződése, hogy a hit ereje, az Evangélium az, amely teljes változást tud hozni az emberek életében, az életváltozások pedig egész társadalmunk helyreállását eredményezik.

A délutáni program keretében Kovács Bálint, Bakay Péter, Kurdi Zoltán, Durkó Albert és Nyeső Ágnes, az öt protestáns cigánymisszió vezetője bemutatta országos tevékenységüket.

Az ezt követő blokkban Dani Eszter vezetésével olyan cigány emberek és családok számoltak be az életük gyökeres változásáról, akik megismerték Jézus Krisztus áldozatvállalását, és úgy döntöttek, hogy felhagynak az addigi életvitelükkel, és követik Jézust.

Egy-egy megszólalás között a Pünkösdi Cigánymisszió verpeléti dicsőítő csoportjának dallamai töltötték be a templomot. Együtt énekeltek a baptista, evangélikus, metodista, pünkösdi, református cigány és nem cigány emberek. Nem lehetett különbséget tenni az emberek között. A templomban aznap leomlottak a falak az emberek között, és nyitott szívvel, együtt tanulhattunk, bátorodhattunk. Újra lehetőségünk volt megerősödni elhívásunkban, és tüzet kapni a szívünkbe, hogy új lendülettel szolgáljunk a magyarországi cigány és nem cigány emberek felé.

Petrás Hanna

Bejegyzés megosztása

Facebook

További friss híreink

Eseménynaptár

2023. szeptember 26.
 • 2023. szeptember 26. 15:00

  Esemény: Házi csoport Nagydobsza

  Helyszín: Nagydobsza, 7985 Magyarország


   

 • 2023. szeptember 26. 18:00

  Esemény: Házi csoport Kétegyházán

  Helyszín: Kétegyháza, Nagy S.u.12


   

 • 2023. szeptember 26. 19:00

  Esemény: Egri házi csoport

  Helyszín: Eger, Verőszala u.


   

 • 2023. szeptember 26. 19:00

  Esemény: Házi csoport Egerszóláton

  Helyszín: Egerszólát, Fő út 46.


   

 • 2023. szeptember 26. 19:00

  Esemény: Házi csoport Kiskundorozsma

  Helyszín: Kiskundorozsma, Szeged, 6791 Magyarország


   

 • 2023. szeptember 26. 19:00

  Esemény: Házi csoport Kótaj

  Helyszín: Kótaj, Magyarország


   

 • 2023. szeptember 26. 19:00

  Esemény: Házi csoport Verpeléten

  Helyszín: Verpelét, Templom u. 3.


   

Kövess bennünket közösségi oldalainkon is!

Kapcsolódó bejegyzések
Odaszánás

Minden hétvégén láthatják a nézők a DIKH TV műsorán a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió munkáját, szolgálatát bemutató sorozatot. Az adás tartalmából válogatva

Elolvasom »