pepita

A Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Irodája együttműködve a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymissziójával, 2013 júliusában valósította meg helyi civilek és önkéntesek bevonásával a „PEPITA”- kreatív tábor fiataloknak az integráció jegyében elnevezésű programot. A békési Reményhír Házban, szeptembertől havonta egy alkalommal folytatódik a közös munka a témanapok keretén belül, ahol a különböző kreatív területekkel még többen ismerkedhetnek meg.

A mintaprojekt fő célkitűzése volt, hogy a roma és nem roma gyermekek közé a különböző művészeti ágak segítségével hidat emeljenek, ezáltal elősegítve az integráció folyamatát. A táborban résztvevők csapatépítő tréningeken vettek részt, valamint a kreatív foglalkozásokon megismerkedhettek a roma és magyar nép hagyományaival a népzene, néptánc és képzőművészet segítségével.

A program során, a roma és nem roma gyermekek a tábor végére megtalálták a közös hangot, és eredményesen tudnak egymással csapatban dolgozni. A megyei iroda munkatársai a jövőben is folytatják a közös munkát a misszióval. A közös kreatív munka és az alkotó folyamat közösségformáló ereje az egyik leghatékonyabb integrációt elősegítő eszköz. A szegregációtól az integrációig lassú, fokozatos szemléletváltásra, módszertani megújulásra van szükség. A feladatok közös megoldása révén segíti az előítéletek leküzdését. A sikerélmények olyan pozitív visszajelzéseket jelentenek a gyermekek számára, amelyekkel további ösztönzést kapnak a kreatív és művészi kompetenciák fejlesztésére, kibontakozására.

Az első témanapot szeptember 12-én, csütörtökön a békési Kecskeméti Gábor Művelődési Házban rendezik meg, ahol a közösségben alkotás tovább erősíti az integrációs folyamatokat. Ezen túl havi egy alkalommal folytatják a táborban útjára indított küldetést, ahol a közösségi művelődés olyan ágaihoz nyúlnak ismét a szervezők és együttműködő partnereik, mint a tánc, a népzene, a képző- és népművészet, valamint a modern irányzatok. Az eddigi tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy ezeken a tevékenységeken keresztül hatékonyan lehet tenni egymás elfogadásáért, megértéséért és az előítéletek leküzdéséért. Így a láthatatlan híd téglánként tovább épül a jövőben, és az előítélek, amelyek eddig gátat képezhettek a gyerekek között a közös alkotótevékenységek során végleg megszűnnek.

Bejegyzés megosztása

Facebook

További friss híreink

Eseménynaptár

2023. április 1.
 • 2023. április 1. 09:00

  Esemény: Igehirdetés Gyulán a börtönben

  Helyszín: Gyula


   

 • 2023. április 1. 14:00

  Esemény: Istentisztelet Nagydobsza

  Helyszín: Nagydobsza, 7985 Magyarország


   

 • 2023. április 1. 16:00

  Esemény: Házi csoport Nyírpilis

  Helyszín: Nyírpilis, Magyarország


   

 • 2023. április 1. 17:00

  Esemény: Házi csoport Debrecen

  Helyszín: Debrecen, Magyarország


   

 • 2023. április 1. 17:00

  Esemény: Házi csoport Hevesaranyos

  Helyszín: Hevesaranyos, 3322 Magyarország


   

 • 2023. április 1. 17:00

  Esemény: Házi csoport Kápolna

  Helyszín: Kápolna, 3355 Magyarország


   

 • 2023. április 1. 18:00

  Esemény: Házi csoport Demecser

  Helyszín: Demecser, 4516 Magyarország


   

 • 2023. április 1. 18:00

  Esemény: Istentisztelet Kótaj

  Helyszín: Kótaj, Magyarország


   

 • 2023. április 1. 18:00

  Esemény: Istentisztelet Szajlán

  Helyszín: Szajla, Fenyves u. 17.


   

Kövess bennünket közösségi oldalainkon is!

Kapcsolódó bejegyzések
Jób története

Minden héten vasárnap láthatják a nézők a DIKH TV műsorán a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió munkáját, szolgálatát bemutató sorozatot. Az adás tartalmából

Elolvasom »