durkoalbert_raoulwallenberg_08

A 2015. január 19-én kitüntetett Durkó Albertet, a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió vezetőjét a Raoul Wallenberg-díj Bíráló Bizottsága olyan személynek találja, aki tevékenységével, életútjával példát mutat embertársainak a Magyarországon hátrányos helyzetben élők, diszkriminációt elszenvedők érdekében, az emberi és állampolgári jogok törvényekben biztosított érvényesítésében kifejtett tevékenységével. A díjra Durkó Albertet Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, valamint a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió vezető munkatársai terjesztették fel.

A svéd embermentő nevét viselő Raoul Wallenberg-díj átadó ünnepségére Budapesten került sor, a Budapest Music Centerben. A diplomata eltűnésének 70. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezés házigazdája Svédország budapesti nagykövetsége, Niclas Trouvé nagykövet, valamint a magyarországi Raoul Wallenberg Egyesület volt. Az emlékezés és tolerancia jegyében megvalósuló eseményt megtisztelte jelenlétével Urban Ahlin, a svéd parlament elnöke és Dr. Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya.

Az eseményen köszöntő beszédet mondott Niclas Trouvé, Svédország nagykövete, Urban Ahlin, a svéd parlament elnöke, Dr. Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya, Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára, Michael Wernstedt, a svéd Raoul Wallenberg Akadémia ügyvezető elnöke, valamint dr. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Inger Wikström „Raoul Wallenberg – eltűnt” című új kamaraoperájából bemutatott jelenetek, valamint Rudolf Péter színművész Dési János „Wallenberg-jegyzőkönyv” című kötetétől történő felolvasása után került sor a díjátadó ünnepségre. A Raoul Wallenberg-díj 2015 évi díjazottjainak  dr. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, valamint a magyarországi Raoul Wallenberg Egyesület képviselője nyújtotta át a kitűntetést. A díjazottak: Bakay Péter evangélikus lelkész, cigánymissziós referens, Durkó Albert pünkösdi lelkipásztor, a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymissziójának vezetője, Szénási Jonathan Sándor református börtönlelkész, a Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet lelkésze, Hosszú Gyula történelemtanár, az Utak a holokauszthoz, történetek a holokausztról című tankönyv szerzője, Baráth Márta történelemtanár, a szolnoki Auschwitz Album című kiállítás megszervezője, valamint Vác város önkormányzata a roma nemzetiségnek adott kiemelt segítségért és a zsidó hagyományok ápolásának támogatásáért. A Raoul Wallenberg Egyesület különdíját a budapesti Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakközépiskola 10. a osztálya kapta egy holokausztról szóló táncballada színreviteléért.

Durkó Albert munkásságának méltatásában elhangzott: – A Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió vezetője hiszi, hogy a kölcsönös elfogadás az a hozzáállás, amivel mindannyian hozzájárulhatunk a társadalmi feszültségek csökkentéséhez, az egymást gazdagító út megtalálásához.  

Az est folyamán beszédet tartott még Emir Selimi roma emberjogi aktivista, a 2014-es Raoul Wallenberg Díj kitüntetettje, valamint a budapesti Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakközépiskola 10/a osztálya adta elő „A halálra táncoltatott lány” holokauszt táncballadát.  „Az elveszett európai” című dokumentumfilm ősbemutatója zárta a gyűlölet, az előítéletes magatartás ellen szót emelő kulturális programot.

P.R.

Bejegyzés megosztása

Facebook

További friss híreink

Eseménynaptár

2024. május 30.
 • 2024. május 30. 17:00

  Esemény: Házi csoport Körösnagyharsány

  Helyszín: Körösnagyharsány, 5539 Magyarország


   

 • 2024. május 30. 17:00

  Esemény: Házi csoport Nyírpilis

  Helyszín: Nyírpilis, Magyarország


   

 • 2024. május 30. 17:00

  Esemény: Istentisztelet Hajdúhadház

  Helyszín: Hajdúhadház, Magyarország


   

 • 2024. május 30. 17:30

  Esemény: Házi csoport Mezőberény

  Helyszín: Mezőberény, 5650 Magyarország


   

 • 2024. május 30. 18:00

  Esemény: Házi csoport Kiskunmajsa

  Helyszín: Kiskunmajsa, 6120 Magyarország


   

 • 2024. május 30. 18:00

  Esemény: Házi csoport Kótaj

  Helyszín: Kótaj, Magyarország


   

 • 2024. május 30. 18:00

  Esemény: Házi csoport Mezőtárkány

  Helyszín: Mezőtárkány, 3375 Magyarország


   

 • 2024. május 30. 18:00

  Esemény: Házi csoport Rohod

  Helyszín: Rohod, 4563 Magyarország


   

 • 2024. május 30. 18:00

  Esemény: Ifjúsági alkalom Verpeléten

  Helyszín: Verpelét, Kossuth u. 24. Közösségi Ház


   

 • 2024. május 30. 18:00

  Esemény: Istentisztelet Egerben

  Helyszín: Eger, Malomárok u. 1.


   

Kövess bennünket közösségi oldalainkon is!

Kapcsolódó bejegyzések
LÉLEKBEN RENDBEN – IFJ-GY-23-A-0163

Lezárult a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió IFJ-GY-23-A-0163 azonosítószámú, „Lélekben rendben” című pályázata. A projekt keretében 30 fő fiatal részvételével műhelyfoglalkozásokra került sor,

Elolvasom »