racz_renata_08

A „Remény-Híd” – Békésen élő hátrányos csoportok felzárkóztatása című projekt keretén belül, második alkalommal rendezte meg a MPE Országos Cigánymisszió az „Akikre büszkék vagyunk” című kulturális estet október 22-én. Az est vendége Rácz Renáta volt, akit az életútjáról, az énekléshez fűződő viszonyáról kérdezett D. Nagy Nóra.

Renit először a zenével kapcsolatos első élményeiről, a tehetsége felfedezéséről kérdezték. Elmondta, hogy a családi felmenők között sok muzikális ember volt, édesapja pedig hivatásos zenész. Anekdotázgatások kapcsán derült ki, hogy Reni már két évesen tudott fütyülni, erre figyeltek fel a szülei. Azonban édesapja nem támogatta, hogy gyermekeiből hivatásos zenész legyen, hiszen saját „bőrén” tapasztalta meg ennek az életvitelnek a hátrányait, nehézségeit. Ennek következménye, hogy Reni énektanulását támogatták, és segítették, de mindvégig hobbi szinten maradt.

A fiatal énekes azt is elmondta, hogy nem csak a szülői példa miatt nem választotta a zenei pályát, Reni kevésbé szeret szerepelni. Saját bevallása szerint szívesebben segít a háttérben. Ebből következik, hogy tehetségkutató versenyen való szereplésen sem gondolkozik, és a szóló dalokat is szívesen másnak adja és inkább kísérőszólamokat énekel.

Reni az est során megmutatta, mivé cseperedett a „kétévesen már fütyülő kislány”, és három dallal örvendeztette meg a kedves közönséget. Az énekek Istenről szóltak, hiszen Reni hívő, gyülekezetbe jár, sőt az ottani zenész csoportban kamatoztatja tehetségét. Arról is beszélt, hogy családjával szívesen eljárt vasárnaponként istentiszteletre, de személyes meggyőződése csak két-három évvel ezelőtt lett. Ezután nyertek értelmet számára az Istenről szóló dalok, megkedvelte és azóta is szívesen énekli azokat.

A moderált beszélgetés után lehetősége volt a közönségnek is kérdéseket feltenni. Renit cigány származásáról kérdezték, aki elmondta, hogy nem érzi, hogy valaha is hátránya lett volna ebből. Azt az elvet vallja, hogy nincs különbség cigány és nem cigány ember között, ezért ő is igyekszik elfogadni más hátrányos helyzetű embereket. Saját bevallása szerint mióta hívő, ez még inkább érvényesül az életében. A közönség kérdésére válaszolva az is kiderült, hogy Reni szerint minden cigány embernek lehetősége van arra, hogy önmagára és másokra is egyenlő emberként tekintsen.

Jövőbeli terveivel kapcsolatban a fiatal tehetség elmesélte, hogy a szépségipar érdekli, de főleg a gyermekek, akiket nagyon szeret, és igyekszik velük szoros kapcsolatot ápolni.

Bejegyzés megosztása

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Kapcsolódó bejegyzések
Együtt segíteni szeretettel

A Pünkösdi Cigánymisszió Szeretetszolgálata egész évben szorgosan tevékenykedik. Az adományok be- és kivitele mindennapos feladat, hiszen hetente kérnek segítséget e-mailen és telefonon keresztül,

Elolvasom »