racz_renata_08

A „Remény-Híd” – Békésen élő hátrányos csoportok felzárkóztatása című projekt keretén belül, második alkalommal rendezte meg a MPE Országos Cigánymisszió az „Akikre büszkék vagyunk” című kulturális estet október 22-én. Az est vendége Rácz Renáta volt, akit az életútjáról, az énekléshez fűződő viszonyáról kérdezett D. Nagy Nóra.

Renit először a zenével kapcsolatos első élményeiről, a tehetsége felfedezéséről kérdezték. Elmondta, hogy a családi felmenők között sok muzikális ember volt, édesapja pedig hivatásos zenész. Anekdotázgatások kapcsán derült ki, hogy Reni már két évesen tudott fütyülni, erre figyeltek fel a szülei. Azonban édesapja nem támogatta, hogy gyermekeiből hivatásos zenész legyen, hiszen saját „bőrén” tapasztalta meg ennek az életvitelnek a hátrányait, nehézségeit. Ennek következménye, hogy Reni énektanulását támogatták, és segítették, de mindvégig hobbi szinten maradt.

A fiatal énekes azt is elmondta, hogy nem csak a szülői példa miatt nem választotta a zenei pályát, Reni kevésbé szeret szerepelni. Saját bevallása szerint szívesebben segít a háttérben. Ebből következik, hogy tehetségkutató versenyen való szereplésen sem gondolkozik, és a szóló dalokat is szívesen másnak adja és inkább kísérőszólamokat énekel.

Reni az est során megmutatta, mivé cseperedett a „kétévesen már fütyülő kislány”, és három dallal örvendeztette meg a kedves közönséget. Az énekek Istenről szóltak, hiszen Reni hívő, gyülekezetbe jár, sőt az ottani zenész csoportban kamatoztatja tehetségét. Arról is beszélt, hogy családjával szívesen eljárt vasárnaponként istentiszteletre, de személyes meggyőződése csak két-három évvel ezelőtt lett. Ezután nyertek értelmet számára az Istenről szóló dalok, megkedvelte és azóta is szívesen énekli azokat.

A moderált beszélgetés után lehetősége volt a közönségnek is kérdéseket feltenni. Renit cigány származásáról kérdezték, aki elmondta, hogy nem érzi, hogy valaha is hátránya lett volna ebből. Azt az elvet vallja, hogy nincs különbség cigány és nem cigány ember között, ezért ő is igyekszik elfogadni más hátrányos helyzetű embereket. Saját bevallása szerint mióta hívő, ez még inkább érvényesül az életében. A közönség kérdésére válaszolva az is kiderült, hogy Reni szerint minden cigány embernek lehetősége van arra, hogy önmagára és másokra is egyenlő emberként tekintsen.

Jövőbeli terveivel kapcsolatban a fiatal tehetség elmesélte, hogy a szépségipar érdekli, de főleg a gyermekek, akiket nagyon szeret, és igyekszik velük szoros kapcsolatot ápolni.

Bejegyzés megosztása

Facebook

További friss híreink

Eseménynaptár

2024. május 31.
 • 2024. május 31. 17:00

  Esemény: Házi csoport Battonya

  Helyszín: Battonya, Magyarország


   

 • 2024. május 31. 17:00

  Esemény: Házi csoport Kevermesen

  Helyszín: Kevermes, Felszabadulás u.23.


   

 • 2024. május 31. 17:00

  Esemény: Házi csoport Kótaj

  Helyszín: Kótaj, Magyarország


   

 • 2024. május 31. 18:00

  Esemény: Házi csoport Ibrány

  Helyszín: Ibrány, 4484 Magyarország


   

 • 2024. május 31. 18:00

  Esemény: Házi csoport Kerecsenden

  Helyszín: Kerecsend, Pataki u.


   

 • 2024. május 31. 18:00

  Esemény: Házi csoport Piricse

  Helyszín: Piricse, 4375 Magyarország


   

 • 2024. május 31. 18:00

  Esemény: Istentisztelet Kompolton

  Helyszín: Kompolt, Deák F. u. 2.


   

 • 2024. május 31. 19:00

  Esemény: Házi csoport Zákányszék

  Helyszín:


   

Kövess bennünket közösségi oldalainkon is!

Kapcsolódó bejegyzések
LÉLEKBEN RENDBEN – IFJ-GY-23-A-0163

Lezárult a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió IFJ-GY-23-A-0163 azonosítószámú, „Lélekben rendben” című pályázata. A projekt keretében 30 fő fiatal részvételével műhelyfoglalkozásokra került sor,

Elolvasom »