Ha meg kellene fogalmaznom az MPE OCM Segítő Szolgálata által Kecskeméten megrendezett Szeretetkapcsolat nap fő üzenetét, ez lenne az: „Fontos vagy!”. A „Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió Segítő Szolgálat feladatellátásának fejlesztése” című, TÁMOP-5.4.12-14/1-2015-0008 azonosítószámú projekt keretében megvalósuló programon kapcsolatépítésre, beszélgetésekre, ismerkedésre volt lehetőség.

A mai világunkban legfőképpen kétkeresős családmodelleket találunk. Édesanya édesapa dolgoznak – sok esetben több munkahelyen is -, délután a gyerekeket viszik szakkörökre, és estére már mindenki kellőképpen elfáradt ahhoz, hogy mással is foglalkozni, törődni tudjon. Nem azért, mert nem szeretne, hanem egyszerűen csak azért, mert nem jut rá elegendő ideje, ereje. Pedig ez a „másik” sokszor az idős(ödő) szülőnk. Azok a csodálatos emberek, akiktől az életünket kaptuk, akik felneveltek. Szomorúan tapasztalom a mai világban, hogy rengeteg a magányos, elkeseredett, reményvesztett idős ember. Szürke hétköznapjaik monotonon, egyhangúan telnek. Jobb a helyzet természetesen a házaspárok esetében, de nagyon sok az özvegy, magára maradt nyugdíjas.

Éppen ezért, rendkívül hálás vagyok, hogy az MPE OCM Segítő Szolgálatával egy olyan projektben vehetünk részt, amely biztosítja az idősek számára a kikapcsolódást, színes programokon való részvételt, lelki feltöltődést. Nagy szükségét látom ennek, ami most ilyen formán betöltésre is kerülhet.

A 2015. június 29-i „Szeretetkapcsolat nap” rendezvényünk iránt nagy volt az érdeklődés. Száz ellátottunk látogatott el hozzánk a szociális étkezésben és házi segítségnyújtásban részesülők közül. Őszintén elmondhatom, hogy felszabadult, vidám hangulatban töltöttük el együtt a délutánt. Számomra is meglepetés volt, hogy a meghívók kiküldése után több telefonhívást kaptam, hogy szeretnének az ellátottaink szerepelni a rendezvényünkön. Nagyon megörültem a lelkesedésüknek, és természetesen teret adtunk kívánságuknak. Így a szociális konyhánkról étkező B.J-né verset mondott, ifj. M. F. a kecskeméti Univer Tánczos Péter Népzenei Egyesület művészeti vezetője pedig citera-szólóének műsorral készült. Az én szívem is felvidult, miközben figyeltem az idősek mosolyát a nosztalgikus nóták éneklése közben. Egy pillanatra visszatért a fiatalkoruk, felidéződtek a régi emlékek…

A Nyitnikék Nyugdíjas Klub néhány tagja is eljött hozzánk, akik szórakoztató divatbemutatót tartottak nekünk, sajátkezűleg elkészített, praktikusnak és viccesnek kreált ruhájukból. Az ő műsoruk is sok mosolyt csalt az arcokra, vidám pillanatokat szerzett nekünk.

A projekt lelki támogatási lehetőséget is biztosít ellátottaink részére, így ezen alkalmon is részt vett egy missziós munkatárs. Péter Pál üzenete világos, ugyanakkor égetően aktuális volt az idősek számára. „Te is fontos vagy, szükség van Rád!”. Ezek a szavak remélem mélyen a lelkükbe ivódtak, hiszen sokan már haszontalannak érzik magukat ebben a világban. Szeretném, ha a bátorító üzenet a mindennapjaikban is eszükbe jutna majd.

A műsor után is remek hangulatban folytatódott a délután. Felszolgálásra kerültek a szendvicsek, sütemények, és folyamatosan elfogyott az asztalokról a sok friss és aszalt gyümölcs, magvak. Kávék, üdítők mellett ismerkedtek, nevetgéltek, és a végén mindenki úgy távozott haza az otthonába, hogy látszott rajtuk a feltöltekezés, kikapcsolódás öröme.

Úgy gondolom, szereztünk nekik egy felejthetetlen szép délutánt! Nagyon hálás vagyok érte!

Én is köszönöm, hogy együtt lehettem ezekkel a csodálatos emberekkel!

Külön köszönöm a munkatársaimnak a közös szervezést és munkát! Sokat fáradoztak az irodai dolgozók és a gondozónők is azon, hogy ez a nagyszabású rendezvény zökkenőmentesen megvalósulhasson! Hálásan köszönöm, hogy vagytok!

Hadd zárjam szavaimat az egyik ellátottunk elköszönő mondataival: „Zsuzsika, itt minden tökéletes volt! Nem éreztem sehol máshol még, hogy számítok valamit. Itt pedig most minden rólam szólt. Köszönök szépen mindent!”

Lázárné Kocsis Zsuzsanna,

MPE OCM Segítő Szolgálat kecskeméti csoportvezető

Bejegyzés megosztása

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Kapcsolódó bejegyzések