A Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymissziója is megemlékezett a holokauszt áldozatairól Békésen. A nemzetközi emléknap alkalmából megrendezett eseményen több zsidó származású roma ember is részt vett. Akadtak olyanok, akiknek személyes élményei is voltak az elhurcoltatás borzalmairól.

– A történelem háborúi között talán a II. világháború volt a legborzasztóbb, az eseményről rengeteg hang- és képanyag is fennmaradt. A zsidóság tragédiája mellett a roma holokauszt volt a második legnagyobb, amit pusztán a bőrszínünk, hovatartozásunk miatt szenvedtek el a felmenőink. A nyilasokból álló suhancok sokszor önkényesen gyilkolták a zsidók mellett a cigányokat is. A megkínzott, meggyalázott emberek a mi vérünk voltak, többet ilyet nem engedhetünk – fogalmazott emlékbeszédében Szabó Gábor, a  Békés Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

A holokauszt történelmi hátterének összefüggéseire Mucsi András, a Békés Megyei Önkormányzat Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának vezetője világított rá előadásában.

– A holokauszt egyrészt egy történelmi eseménysor, másrészt egy élő valóság, mert mind a mai napig élnek köztünk olyanok, akik érintettek családi okokból. A „végső megoldás” megfogalmazása után a zsidóságnak, mint fajnak a megsemmisítése következett, de folytatták a sort a romák és egyéb társadalmi csoportok kiirtásával. Később számtalan tábort és bizonyítékot megsemmisítettek, ami jó alapot adott a holokauszt tagadására. A cigányság ebben az időben egy sajátos szegény réteget képviselt a társadalmon belül, Békésben nagyon nyomorúságos körülmények között éltek, és ezért sokakat irritáltak. Mivel egy lenézett népcsoport volt, ezért is kezdték el őket pusztítani a zsidókkal együtt, annak ellenére, hogy a magyar lakosság legnagyobb része békességben élt velük. Ma sem szabad engednünk azt, hogy bármilyen politikai erő ellenségképet kreáljon bárkiről is a származása alapján – hangzott el a történelmi előadásban.

A megemlékezésen többen voltak, akiknek közvetlen hozzátartozóit hurcolták el, ők mind a mai napig nehezen tudnak beszélni a gyerekkori emlékek borzalmairól.

Kocsány Roland

Bejegyzés megosztása

Facebook

További friss híreink

Eseménynaptár

2024. június 13.
 • 2024. június 13. 17:00

  Esemény: Házi csoport Körösnagyharsány

  Helyszín: Körösnagyharsány, 5539 Magyarország


   

 • 2024. június 13. 17:00

  Esemény: Házi csoport Nyírpilis

  Helyszín: Nyírpilis, Magyarország


   

 • 2024. június 13. 17:00

  Esemény: Istentisztelet Hajdúhadház

  Helyszín: Hajdúhadház, Magyarország


   

 • 2024. június 13. 17:30

  Esemény: Házi csoport Mezőberény

  Helyszín: Mezőberény, 5650 Magyarország


   

 • 2024. június 13. 18:00

  Esemény: Házi csoport Kiskunmajsa

  Helyszín: Kiskunmajsa, 6120 Magyarország


   

 • 2024. június 13. 18:00

  Esemény: Házi csoport Kótaj

  Helyszín: Kótaj, Magyarország


   

 • 2024. június 13. 18:00

  Esemény: Házi csoport Mezőtárkány

  Helyszín: Mezőtárkány, 3375 Magyarország


   

 • 2024. június 13. 18:00

  Esemény: Házi csoport Rohod

  Helyszín: Rohod, 4563 Magyarország


   

 • 2024. június 13. 18:00

  Esemény: Ifjúsági alkalom Verpeléten

  Helyszín: Verpelét, Kossuth u. 24. Közösségi Ház


   

 • 2024. június 13. 18:00

  Esemény: Istentisztelet Egerben

  Helyszín: Eger, Malomárok u. 1.


   

Kövess bennünket közösségi oldalainkon is!

Kapcsolódó bejegyzések
Reményfilmek – Rohodi Istentiszelet

A Reményfilmek hetente jelentkező adásában a Pünkösdi Cigánymisszióhoz tartozó gyülekezetek alkalmait mutatjuk be YouTube-csatornánkon. Szervezetünk alappillére kezdetektőlfogva az a reménység, amit Istentől kaptunk, s

Elolvasom »
Vadasparki kirándulás

A Segítő Szolgálat szegedi közösségi pszichiátriai ellátásának aktív szabadidő eltöltést támogató közösségi programja valósult meg június 4-én. A kliensek és hozzátartozóik egy keddi

Elolvasom »