3.-alkalom-2022.06.24.-4_EriBarna-2

Aki csak filmekből, tudósításokból élte át a háború borzalmait, nehéz elképzelnie, hogy mivel kell szembenézniük azoknak a családoknak, akik a menekülést választották. Az MPE OCM munkatársai az azonnali cselekvő segítségnyújtást tűzték ki célul, munkájuk során megdöbbentő élethelyzetekkel találkoztak. A szülők lelkivilága természetesen a gyermekek mindennapjaira is erős hatással bír.

Nem véletlen, hogy különös hangsúlyt fektetnek a bemutatkozó beszélgetésre segítőprogramjuk keretében a misszió szakemberei, akik sokszor olyan élethelyzetekkel találkoznak, amelyek a mindennapi emberek számára szinte felfoghatatlanok. Megrázó történetek ezek, amelyeket gyakran a misszió munkatársai is csak elszorult szívvel tudtak hallgatni, miközben folyamatosan azon gondolkoztak, hogy mi lehet a leghatékonyabb segítségnyújtás az ideérkezők számára. A gyermeknevelés legtöbbször még békés körülmények között is komoly kihívást jelent, de egy vadidegen helyen, a háborús öldöklés elöl menekülve, akár családfő nélkül, pedig gigászi feladatnak is tűnhet. Stelkovics Róbert, a misszió munkatársa Békésen hálát tapasztalt a menekülők részéről a befogadásért és az ellátásért. Mint kiderült, a család elköltözése után nem sokkal az ő házukat is elfoglalták mások Ukrajnában, mert felajánlották mindenüket, hogy segíteni tudjanak.

Egy személyes beszélgetésben az egyik felnőtt elmondta, mennyire hálás a magyarországi befogadásért, a Békésen tapasztalt ellátásért. Annyira szeretné viszonozni, de nem tudja sehogy sem, ezért nagyon rosszul érzi magát. Ekkor felhívtam a figyelmét egy tíz perccel korábban mellékesen tett megjegyzésére: Elmondta, hogy ukrajnai házába belső menekültek költöztek. Telefonon beszélt velük, és nekik adta a házát, ezzel mindent, amije volt. Gyakorlatilag ennél többet nem tudna tenni.”

A mentális problémákon túl, gyakran fizikai betegségek is gyötrik a szülőket, amelyre az egészségügyi szakemberekkel közösen kell választ találni, de a hit nagyon sokat segít ilyen helyzetben is.

Feleségem beszélgetett az egyik anyukával, aki nagyon kimerültnek érezte magát. Aggódott a cukorbeteg anyukájáért, betegek lettek a gyerekei is, és ő maga is sok fizikai fájdalmat érzett.  Párhuzamot állítva a bibliai József és az ő életük között bátorítottuk őket, hogy Isten a nehéz helyzetek ellenére irányít, jót tud kihozni minden rossznak tűnő változásból, de az emberi oldal is fontos, hogy Istenre támaszkodva kitartóan el kell végeznünk a feladatunk, aminek egyszer lesz jó gyümölcse. Imádkoztunk és bátorítottuk őket a hűséges tanulásra, munkára” emelte ki Egri-Nyári Barnabás, aki Kótajon segít ifjúsági terápiás munkatársként a holisztikus segítő programban.

Volt olyan anyuka, aki arról mesélt, hogy otthon nincs szinte semmilyen esélyük a cigánytáborban élő gyermekeiknek, hogy megfelelő óvodai, iskolai foglalkozásokban részesüljenek.  A szülők közül többen depresszióval is küzdöttek, és ami különösen fájdalmas volt számukra, hogy számtalan esetben a családfőnek otthon kellett maradnia, ami mind a feleségek, mind pedig a gyermekek részéről felért egy tragédiával.

Azonban a felnőttek között is sokan fogékonyak voltak az örömhírre, és az élő hit kialakulása, Jézus Krisztus szeretete erőt, vigaszt nyújtott számukra a mindennapokban.

Kezdettől fogva barátságosan, várakozással telve fogadtak a szülők. Elmondtam, hogy mikor Dávid szorult helyzetbe került nem esett kétségbe, mert tudta, hogy van neki egy hatalmas Istene, aki a nehéz, számára megoldhatatlan helyzetből is ki tudja szabadítani. De azt is szerettem volna kihangsúlyozni, hogy ez a hit onnan táplálkozik, hogy Dávid minden nap személyes kapcsolatot ápolt az ő Istenével. A család tagjai mindig partnerek voltak a beszélgetésben és kommunikatívak. Maguktól is fogalmaztak meg kérdéseket, amiket átbeszéltünk. Sándor megkérdezte tőlem, hogy ha valaki egész életében gonosz volt és utolsó pillanatában megbánta a bűneit és megtért az Úrhoz, véleményem szerint üdvözül-e? Egyértelmű volt számomra a válasz, hogy igen” – meséli Kérészi Attila, a kiskunmajsai tapasztalatait.

A misszió munkatársai által végzett magvetésnek komoly eredményei lettek, gyógyulások, helyreállások történtek a családok életében, egy közelmúltbeli bemerítkezés alkalmával pedig a menekült családok számos tagja pecsételte meg kapcsolatát Jézus Krisztussal. Elfogadták a Megváltó hívását, aki mindannyiunk számára üzeni, hogy „Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok, és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek!” 

Bejegyzés megosztása

Facebook

További friss híreink

Eseménynaptár

2024. május 30.
 • 2024. május 30. 17:00

  Esemény: Házi csoport Körösnagyharsány

  Helyszín: Körösnagyharsány, 5539 Magyarország


   

 • 2024. május 30. 17:00

  Esemény: Házi csoport Nyírpilis

  Helyszín: Nyírpilis, Magyarország


   

 • 2024. május 30. 17:00

  Esemény: Istentisztelet Hajdúhadház

  Helyszín: Hajdúhadház, Magyarország


   

 • 2024. május 30. 17:30

  Esemény: Házi csoport Mezőberény

  Helyszín: Mezőberény, 5650 Magyarország


   

 • 2024. május 30. 18:00

  Esemény: Házi csoport Kiskunmajsa

  Helyszín: Kiskunmajsa, 6120 Magyarország


   

 • 2024. május 30. 18:00

  Esemény: Házi csoport Kótaj

  Helyszín: Kótaj, Magyarország


   

 • 2024. május 30. 18:00

  Esemény: Házi csoport Mezőtárkány

  Helyszín: Mezőtárkány, 3375 Magyarország


   

 • 2024. május 30. 18:00

  Esemény: Házi csoport Rohod

  Helyszín: Rohod, 4563 Magyarország


   

 • 2024. május 30. 18:00

  Esemény: Ifjúsági alkalom Verpeléten

  Helyszín: Verpelét, Kossuth u. 24. Közösségi Ház


   

 • 2024. május 30. 18:00

  Esemény: Istentisztelet Egerben

  Helyszín: Eger, Malomárok u. 1.


   

Kövess bennünket közösségi oldalainkon is!

Kapcsolódó bejegyzések
LÉLEKBEN RENDBEN – IFJ-GY-23-A-0163

Lezárult a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió IFJ-GY-23-A-0163 azonosítószámú, „Lélekben rendben” című pályázata. A projekt keretében 30 fő fiatal részvételével műhelyfoglalkozásokra került sor,

Elolvasom »