Magyarországon a cigányság évszázadok óta jelen van, és a társadalom egyik fontos részét képezi. Az oktatás azonban kulcsfontosságú a társadalmi integrációban és az egyéni fejlődésben, ezért kiemelkedő feladat a cigány fiatalok számára nyújtott tanulási lehetőségek javítása és támogatása.

Az oktatás hosszú távon elősegíti a cigány fiatalok integrációját a társadalomba. Az iskolai tanulmányok révén megszerzett tudás és készségek javítják a foglalkoztatási kilátásokat és növelik az esélyüket a jobb életminőségre.

A cigány fiatalok gyakran szembesülnek különféle akadályokkal az oktatási lehetőségek elérésében. Néhány gyermeknek nehézségei vannak a megfelelő iskolába járással kapcsolatban, míg mások anyagi nehézségekkel küzdenek, az előítéletek és a diszkrimináció további problémákat jelentenek számukra. Az utóbbi években egyre nagyobb figyelem fordul a cigányság tanulmányi lehetőségeinek előmozdítása felé. A Pünkösdi Cigánymisszió nem csupán a missziós területen, hanem a cigányság oktatásában is hangsúlyos szerepet játszik. Óvodákat, általános iskolát üzemeltet, a gyülekezet tagjai és vezetői számára rendszeresen szervez magas színvonalú képzéseket.  

Áttörésre készülünk, amelynek alapja az az Istentől kapott igén keresztüli ígéret, hogy 325.000 cigány megtérése és gyülekezetekbe való beépülése várható. Ez pedig számos következményt von majd maga után. A társadalom átalakul, a romák társadalmi integrációja felgyorsul, ha dolgozni fognak, a többség is látja majd a változásokat. Nyilván a munkába állással csökken majd az eltartottak, segélyből élők, munkanélküliek száma, a romák szűkebb környezetében, a családban, lakókörnyezetükben is változást hoz majd, és természetesen a gazdasági életre is kihatással lesz. A forrás mindehhez adott, a gazdasági potenciál az ország számára a cigánytelepeken megvan, a változás itt lesz leginkább érezhető. Ha pedig mindez elindul, a szélsőségesek vitorlájából kifogja a szelet” – emelte ki Durkó Albert a misszió vezetője egy korábban adott interjúban.

Az egyenlő esélyek előmozdítása érdekében kormányzati és civil kezdeményezések, programok és támogatások is segítik a cigány fiatalok számára az oktatáshoz való hozzáférést. A tanulmányi lehetőségek előmozdítása nem csak az egyéni fejlődés és boldogulás miatt fontos, hanem a társadalom egészének gazdasági és kulturális fejlődése szempontjából is.

Bejegyzés megosztása

Facebook

További friss híreink

Eseménynaptár

2024. június 13.
 • 2024. június 13. 17:00

  Esemény: Házi csoport Körösnagyharsány

  Helyszín: Körösnagyharsány, 5539 Magyarország


   

 • 2024. június 13. 17:00

  Esemény: Házi csoport Nyírpilis

  Helyszín: Nyírpilis, Magyarország


   

 • 2024. június 13. 17:00

  Esemény: Istentisztelet Hajdúhadház

  Helyszín: Hajdúhadház, Magyarország


   

 • 2024. június 13. 17:30

  Esemény: Házi csoport Mezőberény

  Helyszín: Mezőberény, 5650 Magyarország


   

 • 2024. június 13. 18:00

  Esemény: Házi csoport Kiskunmajsa

  Helyszín: Kiskunmajsa, 6120 Magyarország


   

 • 2024. június 13. 18:00

  Esemény: Házi csoport Kótaj

  Helyszín: Kótaj, Magyarország


   

 • 2024. június 13. 18:00

  Esemény: Házi csoport Mezőtárkány

  Helyszín: Mezőtárkány, 3375 Magyarország


   

 • 2024. június 13. 18:00

  Esemény: Házi csoport Rohod

  Helyszín: Rohod, 4563 Magyarország


   

 • 2024. június 13. 18:00

  Esemény: Ifjúsági alkalom Verpeléten

  Helyszín: Verpelét, Kossuth u. 24. Közösségi Ház


   

 • 2024. június 13. 18:00

  Esemény: Istentisztelet Egerben

  Helyszín: Eger, Malomárok u. 1.


   

Kövess bennünket közösségi oldalainkon is!

Kapcsolódó bejegyzések
Reményfilmek – Rohodi Istentiszelet

A Reményfilmek hetente jelentkező adásában a Pünkösdi Cigánymisszióhoz tartozó gyülekezetek alkalmait mutatjuk be YouTube-csatornánkon. Szervezetünk alappillére kezdetektőlfogva az a reménység, amit Istentől kaptunk, s

Elolvasom »
Vadasparki kirándulás

A Segítő Szolgálat szegedi közösségi pszichiátriai ellátásának aktív szabadidő eltöltést támogató közösségi programja valósult meg június 4-én. A kliensek és hozzátartozóik egy keddi

Elolvasom »