20170621_dilemmak_15

Öt protestáns egyház cigánymissziójának vezetői és a Cigány Módszertani és Kutató Központ szakmai konferenciát szervezett május 31.-én, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának székházában, keresztény szakemberek számára, akik a cigányokkal való munkájuk során dilemmákkal találkoznak, küzdenek.

A baptista, evangélikus, metodista, pünkösdi, református egyházak cigánymissziójának vezetői keresztények és nem keresztények érzékenyítésére, az égető társadalmi problémáik megoldásában való segítségnyújtásra fogtak össze. Szerették volna támogatni azokat a szakembereket is, akik mindennapi munkájuk során keresztényként szembesülnek dilemmákkal. Ezen dilemmák, helyzetek megismeréséért, megvitatásáért, megoldás-keresésért és egymás bátorításáért szerveztük a szakmai konferenciát.

 A délelőtt folyamán három főelőadás volt megtartva. Az oktatás területén Paróczi Zsolt, a Baptista Oktatási Központ elnöke, az egészségügy területén Dr. Velkey György a Bethesda Gyermekkorház főigazgatója, szociális és igazságügy területén pedig Hanuláné Kurdi Ágnes családsegítő beszélt tapasztalatairól. Ebédszünet után a moderált munka három szekcióban folytatódott: egészségügy; oktatás; szociális és igazságügy szakterületek szerinti bontásban.  Az egészségügy szekcióban korreferátumot tartott Nagy Józsefné és Dr.Thalyné Kurdi Éva. Oktatásügynél Makoveiné Durkó Nikolett, Heltai János és Varga Barnabás korreferált. Szociális és igazságügy témáját illetően Kabai Virág, Dr. Kubisch Károly és Vatai Gyula segítette korreferátumával a szekción belüli munkát. Ezeken a helyeken az előadások és korreferátumok nyomán lehetett megvitatni a felmerülő kérdéseket.

A konferencia tanulságait a protestáns cigánymissziós összefogás eredményeként kiadott Cigánymissziós Módszertani Füzetek következő kötetei anyagának alapját képezik majd. A kialakult munkacsoportok reményeink szerint egymással kapcsolatot tartva segítik tovább a felmerülő dilemmák megoldását.

Orbán Irma Ildikó

Bejegyzés megosztása

Facebook
Email
LinkedIn
Kapcsolódó bejegyzések