remenyhid_horvathelek_13

Beszélgetés Horváth Elek zeneművésszel

Békés város megbecsült zenetanára, Horváth Elek muzsikuscsaládból származik, édesapja prímás volt. A zenei örökséget mára már a Horváth családból ketten viszik tovább: a hegedűs Rudolf és a nagybőgős Elek. Minderről a művész azon a közönségtalálkozón beszélt, melyet január 13-án a Verseny utcai Reményhír Házban tartottak.

A beszélgetés Kunné Balogh Andrea és Horváth Elek közös zenei imájával kezdődött, Andrea az est folyamán többször énekelt még.

Az est vendége meleg szeretettel emlékezett a gyermekkorára, noha – mint kifejtette – sokat kellett nélkülözniük.

– A legnehezebb korban születtem, 1947-ben. Volt, amikor még kenyér sem jutott az asztalra. Három éves koromig itt Békésen, „Párizsban”, egy putriban nevelkedtem. Később a belvíz miatt elköltöztünk a Posta utcára. A szüleink írni és olvasni nem tudó emberek voltak. Mégis apám intésére tanultam tovább a helyi gimnáziumban. Édesanyám pedig az első cigány asszony volt, aki megtért a pünkösdi gyülekezetben. Bár írni nem tudott, mély bölcsességet hordozott, és az élet számos területén segíteni tudott.

A Közéleti Klub házigazdájának, Fábián Márk Tamásnak a kérdésére Horváth Elek elmondta, hogy hatéves kora óta tanul zenélni. A klasszikus és jazz zene korán elkezdte érdekelni. Talán kevesen tudják, hogy előbb csellós volt, csak később végezte el a bőgő szakot.

– A legendás Pege Aladár kezei közt tanulhattam Budapesten. A zeneművészeti főiskolán, nappal tanultam, esténként bárokban zenéltem. Bejártam a világot, és volt több ajánlatom, különösen a finnországi felkérés tetszett. Mégis valami különös erő hazahúzott. Magyarország a hazám, Békés szülöttje vagyok. A döntés engem igazolt: itt lettem zenepedagógus, és büszkeséggel tölt el a növendékeim sikere. Most már ők zenélik körbe a világot. Én pedig megértettem, miért maradtam, és mi a feladatom. A zene és a tanítás az életem értelme – mondta Horváth Elek.

A zenész üzent a fiatalságnak is.

– Jómagam a folyamatos tanulásban és gyakorlásban látom a sikert, nem csak a zenélésben, hanem az élet más területein is. Tanuljunk és képezzük magunkat! Igyekezzük boldognak lenni, Istennek tetsző, a társadalmunk számára értékes embernek maradni! Hiszem, hogy minden ember Isten gyönyörű ajándéka.

A Közéleti Klub a „Remény – Híd Békésen élő hátrányos csoportok felzárkóztatása” című projekt keretében valósult meg, hasonló előadások, beszélgetések a jövőben is lesznek.

Lakatos Gyula

Bejegyzés megosztása

Facebook

További friss híreink

Eseménynaptár

2023. április 1.
 • 2023. április 1. 09:00

  Esemény: Igehirdetés Gyulán a börtönben

  Helyszín: Gyula


   

 • 2023. április 1. 14:00

  Esemény: Istentisztelet Nagydobsza

  Helyszín: Nagydobsza, 7985 Magyarország


   

 • 2023. április 1. 16:00

  Esemény: Házi csoport Nyírpilis

  Helyszín: Nyírpilis, Magyarország


   

 • 2023. április 1. 17:00

  Esemény: Házi csoport Debrecen

  Helyszín: Debrecen, Magyarország


   

 • 2023. április 1. 17:00

  Esemény: Házi csoport Hevesaranyos

  Helyszín: Hevesaranyos, 3322 Magyarország


   

 • 2023. április 1. 17:00

  Esemény: Házi csoport Kápolna

  Helyszín: Kápolna, 3355 Magyarország


   

 • 2023. április 1. 18:00

  Esemény: Házi csoport Demecser

  Helyszín: Demecser, 4516 Magyarország


   

 • 2023. április 1. 18:00

  Esemény: Istentisztelet Kótaj

  Helyszín: Kótaj, Magyarország


   

 • 2023. április 1. 18:00

  Esemény: Istentisztelet Szajlán

  Helyszín: Szajla, Fenyves u. 17.


   

Kövess bennünket közösségi oldalainkon is!

Kapcsolódó bejegyzések
Jób története

Minden héten vasárnap láthatják a nézők a DIKH TV műsorán a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió munkáját, szolgálatát bemutató sorozatot. Az adás tartalmából

Elolvasom »