esztergom20130528_1

Május 10-én, pénteken 16 órakor indultunk el közösen egy autóbusszal az inárcsi és a dabasi FÉK klubok tagjaival, hogy együtt töltsünk el egy hétvégét, az esztergomi Kőrösy László Kollégiumban. Nem túl hosszú utazás után megérkeztünk a szállásunkra. Az első napon a berendezkedésen és vacsorán kívül egy esti előadás volt még a program, amit Fajó Attila tartott, „Kész átverés” címmel. Az élet és ez a világ tele van átveréssel, szemfényvesztéssel. Vannak, amik megnevetettnek, vannak, amik megríkatnak minket. Nagyon oda kell figyelnünk és törődnünk kell a részletekkel is, hogy ne váljunk becsapottakká.

Szombaton délelőtt, a jól megérdemelt pihenés és reggeli után, Kis István „Előítéletek I.” címmel tartott előadást a jelenlévőknek. Megbeszéltük az adott fogalom jelentését, példákat mondtunk az előítélet vagy más néven sztereotípia különböző fajtáira. Az előadás egy kérdéssel zárult: „Mi lehet a megoldás az előítéletekre?” Délben elsétáltunk ebédelni, majd egy közeli cukrászdába ellátogatva fagylaltoztunk. Ezt követően mentünk el az esztergomi Bazilikába és a közvetlenül mellette lévő vármúzeumba. A sok gyaloglástól kellemesen elfáradva érkeztünk vissza a kollégiumba. A vacsorát követő foglalkozáson ott folytattuk, ahol délelőtt abbahagytuk. Kis István, FÉK előadó, saját életútja és tapasztalatai alapján beszélt arról, hogy az előítéletek ellentéte a szeretet. Őt is az a szeretet változtatta meg, amit Istentől kapott. Figyelmesen hallgatták a jelenlévők, ahogy megtérésének történetét beszélte el. Játékkal fejeztük be a hosszúra nyúlt napot, amit egyaránt mindenki élvezett.

Vasárnap, az utolsó napon, a szokásos reggeli teendők után, Majercsik Ferenc, inárcsi illetőségű FÉK előadó következett az előadások sorában. „Gyász, veszteség” témában mondott gondolatai értékes útravalóul szolgált a fiatalok számára. Meggyászolni, elgyászolni valakit, vagy valamit normális emberi reakció a minket ért veszteségre. De az önsajnálatba süppedni, ezerszer és ezerszer feltenni a bizonyos „Miért pont velem történik ez?” kérdést, meddő és bölcstelen dolog.

Fél tizenegykor elindultunk hazafelé, útközben még egy gyorsétteremben ebédeltünk. Meglepő dolog, de viszonylag rövid idő alatt remekül összeszokott kis társasággá váltunk. Jó dolog, hogy a hétvége egyszerre értékközvetítő és vidám volt.

F. A.

Bejegyzés megosztása

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Kapcsolódó bejegyzések