emlekezzunk_szeverenyibarnabas_2014_01

– Beszélgetés egy költő vívódásai nyomán

A szeretet, Jézus Krisztus a megoldás az elvakult gyűlölet megfékezésére – hangzott el június 2-án, a Magyar Holokauszt Emlékéve alkalmából Békésen rendezett „Emlékezzünk!” című költői esten. A Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió által szervezett est egyúttal Szeverényi Barnabás pedagógus költészete bemutatásának is lett dedikálva.

A 2014-es esztendő a Magyar Holokauszt Emlékéve, amikor is a II. Világháborúban elkövetett népirtás zsidó és cigány áldozataira is emlékezünk. De az emlékezés fájdalmas pillanataiban jelenünket is meg kell vizsgálnunk, hiszen az előítéletek, a gyűlöletkeltés ma is megmételyezi társadalmunkat. Az est folyamán pedig kiderült, hogy nem csak a gyűlölet elszenvedői, de a szítói is ugyanolyan áldozatai a következményeinek.

Durkó Albert, az MPE Országos Cigánymisszió misszióvezetője bevezetőjében hangsúlyozta, hogy minden harcra, fájdalomra az isteni szeretet a megoldás. Szeverényi János, a Magyarországi Evangélikus Egyház missziói lelkésze áldozatokról és győztesekről beszélt, kiemelve Krisztus halálának életet adó áldozatát.

Az MPE Országos Cigánymisszió két munkatársa, Surman László és Lakatos Gyula költeményeiből készített hanganyaggal és videoklipekkel is emlékezni kíván. A filmet készítette Durkó Zsolt, zeneszerző Balogh József. Az Emlékezz és Láttam című verseket Szeverényi Barnabás nemcsak a filmben szavalta el, a költői esten is. A szó, a kép mély nyomot hagyott a hallgatóságban.

Az élet és halál kapcsolatára, az ember azokhoz való viszonyára válaszokat kereső költő, Szeverényi Barnabás saját költeményeiből is szavalt a békési hallgatóság számára. Bár önmagát nem tekinti költőnek, családja bátorítására, verseiből készülőben van első önálló kötete, melyhez az illusztrációkat Szeverényi Mihály grafikus művész bátyja készítette el. A verskötet a nyár folyamán készül el, a grafikák pedig a Cigánymisszió székházában is megtekinthetők voltak.

Szeverényi Barnabás, a békési Reményhír Intézmény Eötvös József Általános Iskolájának közkedvelt pedagógusa ugyan súlyos betegsége miatt visszavonult a katedrától, azonban munkásságán keresztül továbbra is számtalan, az életet meghatározó kérdésre keresi és nyújtja a vívódó ember elgondolkodtató válaszát.

Az esten Szeverényi Barnabás őszintén mesélt tanári pályája eredményeiről, nehézségeiről, vergődéseiről, saját költészetéről, valamint súlyos betegségében vívott harcairól, a megváltoztathatatlan elfogadásáról. Isten kezében van élete, aki egyedüliként rendelkezik az ember élete és halála fölött. Emlékezzünk mindannyian erre az alapigazságra!

Fotó: Vári László

Bejegyzés megosztása

Facebook

További friss híreink

Eseménynaptár

2024. április 24.
 • 2024. április 24. 09:00

  Esemény: PI -képzés Isten Királysága

  Helyszín: Verseny u. 7, Békés, Verseny u. 7, 5630 Magyarország


   

 • 2024. április 24. 17:00

  Esemény: Eleki házi csoport (Elek, Sport tér 8.)

  Helyszín:


   

 • 2024. április 24. 18:00

  Esemény: Bibliatanulmányozás Egerszalókon

  Helyszín: Egerszalók, Kossuth u. 67. Közösségi Ház


   

 • 2024. április 24. 18:00

  Esemény: Házi csoport Egerbakta

  Helyszín: Egerbakta, Magyarország


   

 • 2024. április 24. 18:00

  Esemény: Házi csoport Kápolna

  Helyszín: Kápolna, 3355 Magyarország


   

 • 2024. április 24. 18:00

  Esemény: Házi csoport Kótaj

  Helyszín: Kótaj, Magyarország


   

 • 2024. április 24. 18:00

  Esemény: Házi csoport Nyírkáta

  Helyszín: Nyírkáta, Magyarország


   

 • 2024. április 24. 18:00

  Esemény: Házi csoport Nyírmihálydi

  Helyszín: Nyírmihálydi, Magyarország


   

 • 2024. április 24. 18:00

  Esemény: Házi csoport Szeged

  Helyszín: Szeged, Magyarország


   

 • 2024. április 24. 18:00

  Esemény: Házi csoport Verpelét

  Helyszín: Verpelét, 3351 Magyarország


   

 • 2024. április 24. 18:00

  Esemény: Istentisztelet Kompolt

  Helyszín: Kompolt, Deák F. utca 2.


   

 • 2024. április 24. 18:00

  Esemény: Istentisztelet Tarnabodon

  Helyszín: Tarnabod, Rákóczi u. 37.


   

Kövess bennünket közösségi oldalainkon is!

Kapcsolódó bejegyzések