emlekezzunk_szeverenyibarnabas_2014_01

– Beszélgetés egy költő vívódásai nyomán

A szeretet, Jézus Krisztus a megoldás az elvakult gyűlölet megfékezésére – hangzott el június 2-án, a Magyar Holokauszt Emlékéve alkalmából Békésen rendezett „Emlékezzünk!” című költői esten. A Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió által szervezett est egyúttal Szeverényi Barnabás pedagógus költészete bemutatásának is lett dedikálva.

A 2014-es esztendő a Magyar Holokauszt Emlékéve, amikor is a II. Világháborúban elkövetett népirtás zsidó és cigány áldozataira is emlékezünk. De az emlékezés fájdalmas pillanataiban jelenünket is meg kell vizsgálnunk, hiszen az előítéletek, a gyűlöletkeltés ma is megmételyezi társadalmunkat. Az est folyamán pedig kiderült, hogy nem csak a gyűlölet elszenvedői, de a szítói is ugyanolyan áldozatai a következményeinek.

Durkó Albert, az MPE Országos Cigánymisszió misszióvezetője bevezetőjében hangsúlyozta, hogy minden harcra, fájdalomra az isteni szeretet a megoldás. Szeverényi János, a Magyarországi Evangélikus Egyház missziói lelkésze áldozatokról és győztesekről beszélt, kiemelve Krisztus halálának életet adó áldozatát.

Az MPE Országos Cigánymisszió két munkatársa, Surman László és Lakatos Gyula költeményeiből készített hanganyaggal és videoklipekkel is emlékezni kíván. A filmet készítette Durkó Zsolt, zeneszerző Balogh József. Az Emlékezz és Láttam című verseket Szeverényi Barnabás nemcsak a filmben szavalta el, a költői esten is. A szó, a kép mély nyomot hagyott a hallgatóságban.

Az élet és halál kapcsolatára, az ember azokhoz való viszonyára válaszokat kereső költő, Szeverényi Barnabás saját költeményeiből is szavalt a békési hallgatóság számára. Bár önmagát nem tekinti költőnek, családja bátorítására, verseiből készülőben van első önálló kötete, melyhez az illusztrációkat Szeverényi Mihály grafikus művész bátyja készítette el. A verskötet a nyár folyamán készül el, a grafikák pedig a Cigánymisszió székházában is megtekinthetők voltak.

Szeverényi Barnabás, a békési Reményhír Intézmény Eötvös József Általános Iskolájának közkedvelt pedagógusa ugyan súlyos betegsége miatt visszavonult a katedrától, azonban munkásságán keresztül továbbra is számtalan, az életet meghatározó kérdésre keresi és nyújtja a vívódó ember elgondolkodtató válaszát.

Az esten Szeverényi Barnabás őszintén mesélt tanári pályája eredményeiről, nehézségeiről, vergődéseiről, saját költészetéről, valamint súlyos betegségében vívott harcairól, a megváltoztathatatlan elfogadásáról. Isten kezében van élete, aki egyedüliként rendelkezik az ember élete és halála fölött. Emlékezzünk mindannyian erre az alapigazságra!

Fotó: Vári László

Bejegyzés megosztása

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Kapcsolódó bejegyzések
Együtt segíteni szeretettel

A Pünkösdi Cigánymisszió Szeretetszolgálata egész évben szorgosan tevékenykedik. Az adományok be- és kivitele mindennapos feladat, hiszen hetente kérnek segítséget e-mailen és telefonon keresztül,

Elolvasom »