Az Oktatási Hivatal Bázisintézménye, a Reményhír Szakképző Iskola, Általános Iskola, Óvoda és AMI 2021. március 29-én bázisintézményi szakmai konferenciát szervezett „Hidak, amik összekötnek” címmel, melynek on-line platformja a Google Meet volt.

Durkóné Illés Bernadett igazgató mutatta be intézményünket a résztvevőknek, majd  Lázár Péter előadását hallgathattuk meg a Kedvesház-programról, amely egy komplex program. Célja, hogy egyenlő esélyű hozzáférést biztosítson a roma/hátrányos  helyzetű családoknak és gyerekeinek szociális, oktatási, családgondozói, preventív gyermekvédelmi, egészségügyi területen. A program helyi kezdeményezésből jött létre, az egyetlen Kedvesház Kollégium Nyírteleken működik alapítványi fenntartásban. A program két pilléren keresztül működik.

1. pillér: A szakmai hátteret jelentő Kedvesház-pedagógia

2. pillér: A szolgáltatások és tevékenységek színterét biztosító Kedvesház Kollégium

A Kedvesház-programot a hozzá kapcsolódó Kedvesház-pedagógia tette országosan ismertté és elismertté. Lázár Péter, volt állami gondozott, roma pedagógus munkásságához köthető, aki 1993-ban kezdett tanítani a nyírteleki iskolában többségükben túlkoros cigány gyerekeket. Összegyűjtötte a tanyabokrokban élő, iskolából lemorzsolódott gyerekeket is, és a hagyományostól eltérő módszerekkel kezdte tanítani őket az iskolában, majd a szülőket bevonva létrehozta és beindította a Kedvesház Kollégiumot.

Később feleségével és alkotótársával, Bordács Margittal dolgozták ki a pedagógiai gyakorlat tapasztalataiból a Kedvesház-pedagógiát, mely Kedveskönyv címmel 2002-ben jelent meg. A Kedvesház-pedagógia mottója a „Kérlek szépen, nyisd ki” pedagógiai megközelítés. Lényegi ismérvei: a gyerek „megtanulására”, megismerésére, a hozott tudásra, az „én” erősítésére építő pedagógiai gyakorlat; élményszerző, tevékenységközpontú tanulás és tanítás; KETHANO (cigány szó, jelentése: közös) módszer alkalmazása a közösségépítésben, az együtt-tanulásban,

valamint a „hídépítés” intézmény és család között módszerei, technikái. 

A konferencia végén Kis István, a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió Szeretetszolgálatának vezetője beszélt arról, hogyan lehet a misszió híd az iskola és a családok között.

Intézményünk pedagógusai mellett a szakmai konferenciába bekapcsolódtak az Oktatási Hivatal, a Nemzetiségi Pedagógiai Oktatási Központ, a Reményhír Intézményfenntartó Központ képviselői, valamint más iskolák pedagógusai, vezetői is.

Bejegyzés megosztása

Facebook

További friss híreink

Eseménynaptár

2023. április 1.
 • 2023. április 1. 09:00

  Esemény: Igehirdetés Gyulán a börtönben

  Helyszín: Gyula


   

 • 2023. április 1. 14:00

  Esemény: Istentisztelet Nagydobsza

  Helyszín: Nagydobsza, 7985 Magyarország


   

 • 2023. április 1. 16:00

  Esemény: Házi csoport Nyírpilis

  Helyszín: Nyírpilis, Magyarország


   

 • 2023. április 1. 17:00

  Esemény: Házi csoport Debrecen

  Helyszín: Debrecen, Magyarország


   

 • 2023. április 1. 17:00

  Esemény: Házi csoport Hevesaranyos

  Helyszín: Hevesaranyos, 3322 Magyarország


   

 • 2023. április 1. 17:00

  Esemény: Házi csoport Kápolna

  Helyszín: Kápolna, 3355 Magyarország


   

 • 2023. április 1. 18:00

  Esemény: Házi csoport Demecser

  Helyszín: Demecser, 4516 Magyarország


   

 • 2023. április 1. 18:00

  Esemény: Istentisztelet Kótaj

  Helyszín: Kótaj, Magyarország


   

 • 2023. április 1. 18:00

  Esemény: Istentisztelet Szajlán

  Helyszín: Szajla, Fenyves u. 17.


   

Kövess bennünket közösségi oldalainkon is!

Kapcsolódó bejegyzések
Jób története

Minden héten vasárnap láthatják a nézők a DIKH TV műsorán a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió munkáját, szolgálatát bemutató sorozatot. Az adás tartalmából

Elolvasom »