holokauszt_20220127_10

Auschwitzban és a náci Németországban felállított haláltáborokban több millió embert öltek meg.  Zsidókat, cigányokat egyaránt, de nem kímélték a betegeket és a gyermekeket sem, vagy bárkit, aki számukra nem elfogadott társadalmi közösséghez tartozott. Az áldozatok nagy része Magyarországról származott. Az emléknap alkalmából megrendezett gyülekezeti megemlékezéseken rájuk emlékeztek a résztvevők, azért, hogy soha többé ne fordulhasson elő hasonló tragédia.

Nyírvasváriban a Nyírségi Ifjúsági Csoport tagjaival közösen zajlott a megemlékezés, így a fiatalok is képet kaptak a háborús borzalmakról.

„A közös imádkozás mellett filmvetítéssel, diafilmekkel próbáltuk érzékeltetni, hogy milyen szörnyű tragédia volt a holokauszt, ezt követően pedig körbeszélgetés során mondhatták el a fiatalok a véleményüket a témában. Ez az első ilyen alkalom volt nálunk, de szeretnénk hagyományt teremteni minden évben a megemlékezésből. Szeretném külön megköszönni Rostás Apolka szervezőmunkáját, amely nagyban hozzájárult a program sikeréhez” – emelte ki érdeklődésünkre Rézműves Miklós, a gyülekezet lelkipásztora.

„Zákányszéken a gyülekezet tagsága közös megemlékezést tartott az Istentisztelet keretein belül” – árulta el érdeklődésünkre Péter Pál, a gyülekezet lelkésze. „Mi is szeretnénk minden évben rendszeresen megtartani a megemlékezést, amelyen minden korosztály képviseltette magát. A levetített film és a történtek felelevenítése mindenki számára megrendítően hatottak, a fiatalok között volt olyan, aki most szembesült először azzal, hogy milyen borzalmak történtek a háború idején, néhány évtizeddel ezelőtt a világban” – fogalmazott Péter Pál.  

A hajdúhadházi Reményhír Közösségi Házban negyven fő emlékezett, és fotókiállítással kezdődött az alkalom. A résztvevők több mint harminc holokauszt képet láthattak a közösségi házban. Az alkalmat Lakatos Jenő lelkipásztor nyitotta meg, majd Lakatos János, a Tűzes Szívek Gyülekezetének tagja énekelte el a cigány himnuszt.

Surman László Emlékezz című versét Káli-Horváth Kálmán tolmácsolásában hallhattuk, majd ezt követően Bernáth Bálint, Hajdú-Bihar megye kisebbségi elnöke emlékezett meg a korabeli eseményekről. Az előadás után, ismét Surman Lászlótól, a Soha, soha, soha többé! című versével, valamint Lakatos László, hajdúhadházi Tüzes Szívek Gyülekezet szolgálójának imájával és áldásával hagyhattuk el az alkalmat” – emelte ki Lakatos Jenő.

Kocsány Roland

Bejegyzés megosztása

Facebook
Email
LinkedIn
Kapcsolódó bejegyzések
1520468-Medium
Cigányságért-díj átadó

Ünnepélyes keretek között vehette át Kovács Gusztáv, elnöktől a Békési Roma Nemzetiségi Önkormányzat legrangosabb elismerését Surman László. A Cigányságért-díjat a nemzetiségi önkormányzat tagjai

Elolvasom »