Roma Kultúra Világnapja - Békés

Oktatási és kulturális programmal emlékezett a Roma Kultúra Napjára a békési központú Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió.

1971. április 8-án rendezték meg az első Roma Világkongresszust, amelyen elfogadták, hogy a cigány emberek hivatalos elnevezése a roma, és megegyezés született a cigányság nemzeti jelképeinek elfogadásáról is. A Roma Kultúra Világnapja ehhez a dátumhoz kötődik.

Mint kiemelték, minden évben megemlékezik a Roma Kultúra Világnapjáról a keresztény szervezet, az idei ünnepség keretein belül egy oktatási szakmai programra is sor került a misszió fenntartásában működő Reményhír Intézmény szervezésében. A jelenlévőket Durkó Albert misszióvezető köszöntötte.

Az oktatási programon dr. Fejes József Balázs, a Szegedi Tudományegyetem Neveléstudományi Intézetének docense tartott előadást „Az oktatási szegregáció következményei és az integráció lehetőségei” címmel. A szakmai nap megrendezése hagyomány a békési oktatási intézmény életében. A kultúra napi ünnepség második részében sikeres életutat bejáró, cigány származású keresztény emberek meséltek az elért eredményeikről. 

– Az esemény célja az volt, hogy minél szélesebb körben nyilvánossá tegyük, milyen út vezet a cigányság kulturális területein elért sikereihez. A misszió megalakulása óta kiemelten fontosnak tartja, hogy megemlékezzen a jeles roma napokról. Az idei évben először egy fotó- és videópályázatot is meghirdettünk A cigányság kulturális értékei címmel a vármegyében működő általános iskolák felső tagozatainak számára – emelte ki dr. Szilágyiné Morár Ildikó, a Pünkösdi Cigánymisszió kommunikációs igazgatója. A beérkezett pályaműveket alkotói pénzjutalomban részesültek. Fotó kategóriában első helyezett lett a Reményhír Intézmény, videó kategóriában pedig a dobozi általános iskola csapata. 

Bejegyzés megosztása

Facebook

További friss híreink

Eseménynaptár

2024. június 25.
 • 2024. június 25. 14:00

  Esemény: Házi csoport Nagydobsza

  Helyszín: Nagydobsza, 7985 Magyarország


   

 • 2024. június 25. 17:00

  Esemény: Házi csoport Kétegyházán

  Helyszín: Kétegyháza, Nagy S.u.12


   

 • 2024. június 25. 18:00

  Esemény: Egri házi csoport

  Helyszín: Eger, Verőszala u.


   

 • 2024. június 25. 18:00

  Esemény: Házi csoport Egerszóláton

  Helyszín: Egerszólát, Fő út 46.


   

 • 2024. június 25. 18:00

  Esemény: Házi csoport Kiskundorozsma

  Helyszín: Kiskundorozsma, Szeged, 6791 Magyarország


   

 • 2024. június 25. 18:00

  Esemény: Házi csoport Kótaj

  Helyszín: Kótaj, Magyarország


   

 • 2024. június 25. 18:00

  Esemény: Házi csoport Verpeléten

  Helyszín: Verpelét, Templom u. 3.


   

Kövess bennünket közösségi oldalainkon is!

Kapcsolódó bejegyzések
Reményfilmek – Porcsalmai Istentisztelet

A Reményfilmek hetente jelentkező adásában a Pünkösdi Cigánymisszióhoz tartozó gyülekezetek alkalmait mutatjuk be YouTube-csatornánkon. Szervezetünk alappillére kezdetektőlfogva az a reménység, amit Istentől kaptunk, s

Elolvasom »