romakultura

Világszerte április 8-án ünnepelték a Roma Kultúra Napját. Az I. Roma Világkongresszus tiszteletére életre hívott eseményről minden évben a Reményhír Intézményben is megemlékeznek.

Békésen idén is színvonalas ünnepi műsorral csatlakoztak a diákok és a pedagógusok a világnaphoz köthető ”Zhanes romanes?” nevet kapó jeles eseményhez, az intézmény ugyanis fontos céljának tartja, hogy erősítse a gyermekekben a roma identitástudatot, a kultúrához való kötődést.

A diákok verssel, a cigány himnusz eléneklésével, zenével és tánccal készültek az idei programra. Az iskola életében hagyomány, hogy a résztvevők kivonulnak a Köröshöz és virágszirmokat szórnak a vízbe, ezzel szimbolizálva, hogy a cigányok tavasszal keltek útra a vándorlásuk során” – tudtuk meg Durkóné Illés Bernadett, intézményvezetőtől.

A kultúra napi program részeként projektdélután keretében foglalkoztak a diákok a témával, osztályonként pedig háromfős csapatok játékos vetélkedőn vettek részt, amelynek feladatai egyaránt kapcsolódtak a roma művészeti értékekhez, a nyelvi kultúrához, sőt még a gasztronómiához is.

Bejegyzés megosztása

Facebook
Email
LinkedIn
Kapcsolódó bejegyzések
1520468-Medium
Cigányságért-díj átadó

Ünnepélyes keretek között vehette át Kovács Gusztáv, elnöktől a Békési Roma Nemzetiségi Önkormányzat legrangosabb elismerését Surman László. A Cigányságért-díjat a nemzetiségi önkormányzat tagjai

Elolvasom »