sursumcorda20110324_01

Dr. Farkas István I. főorvos és Békési Endre az Országos Cigánymisszió Szeretetszolgálatának vezetője kapták a Békési KÉSZ és az Önkormányzat által közösen alapított díjat.

Dr. Farkas István I. – közismerten Öreg Farkas Főorvos Úr – 1944-ben született Érsekújváron. Erről, és magáról így vall egy interjúban: „Szülővárosomból a háború elvesztése után, a Benés dekrétummal, 3 éves »fasisztaként« kerültem Tótkomlósra szüleimmel. Itt, Orosházán és Szentesen jártam iskolába, az orvosi egyetemet Szegeden végeztem el 1969-ben.”

Másfél éve volt tehát a 40 éves orvosi találkozója, és épp az idén, év végén lesz 40 éve körorvos Békésen, s mint mondja: „Bár sokszor keltették hírét elköltözésemnek, máig maradtam, és ki merem jelenteni, hogy most már békésinek érzem magam. Első feleségem halála után sok esztendővel, ezelőtt 10 évvel megnősültem, megcsendesedtem, s tán itteni földbe temetnek majd el. Felnőtt lányom orvos Kecskeméten, három szép lánygyermek – unokáim – anyja, másik lányom New Yorkban él, mert tudására Magyarországon nem volt szükség.”

Szakmai szinten folyamatosan képezte magát, 1979-ben fül-orr-gégészetből, 1992-ben általános orvostanból, majd – már nagyapaként – foglalkozás-egészségügyből is sikeresen tett szakvizsgát. Oroszlánrésze volt a Békési Orvosi Kamara megalapításában, melynek első elnöke volt.

Ízig-vérig közéleti ember, a helyi képviselő testület veteránjaként tette le e téren a lantot tavaly. Erről így beszél: „Helyi ügyekben a pártpolitikát félre kellene tenni, csak a város érdekeit kellene nézni. Minden képviselőtársamnak ezt kellene szem előtt tartani, az adott lehetőségeknek, helyzetnek megfelelően az itt lakó polgárok érdekét kellene nézni, hogy jó legyen itt lakni, épüljön, szépüljön a város. A köpönyegforgatást mindig is utáltam, amit tettem mindig a város, a választókerületem lakóinak érdekében tettem. Pozícióra, vezető posztra sosem vágytam.

Épp elég lelkiismereti válság volt számomra a kettős állampolgárságról való népszavazás, amikor szülővárosom, Érsekújvár mellett döntöttem. Akik eljártak testületi ülésre azok tudhatták, hogy ritkán szólalok meg, inkább akkor, ha láttam, hogy a vita parttalanná válik. Nem azt kellene nézni, hogy az állam mit ad, hanem, hogy én mit teszek a közösbe, hisz végső soron – régi szlogen, de igaz – az állam mi vagyunk.”

Saját szakterületéről pedig ez a véleménye: „Az egészségügyben jelenleg dolgozók hősies erőfeszítéssel, éhbérért dolgoznak. Ez tartja életben a mai rendszert.”

Békési Endréről, az Országos Cigánymisszió Szeretetszolgálatának vezetőjéről így írnak az EPK Országos Cigánymissziójának honlapján: „Mindenütt ott van, ahol szükség van rá, de még inkább ott, ahol szükség van. Neki nem számít az idő, sem a távolság, nincsenek előtte akadályok, mindenre képes, ha Isten küldi!”

Ugyanitt így vall: „Nagy örömmel tölt el, hogy Isten kegyelméből valóban részese lehetek az építkezésnek, ezért hiszem és vallom, hogy Isten minden szükséget betölt ebben a munkában is. Amikor 1971 augusztusában az Urat elfogadtam, és hitem megvallását bemerítkezésemmel meg is pecsételtem, a következő ígéretet kaptam: Csak légy bátor és igen erős, hogy vigyázz és mindent ama törvény szerint cselekedjél, amelyet Mózes, az én szolgám szabott elődbe; attól se jobbra, se balra ne hajolj, hogy jó szerencsés lehess mindenben, a miben jársz! Ez volt az a bátorítás, ami az egész életemet mindeddig elkísérte. Sokszor akartam a problémákat megoldani magamtól, az eszemmel, saját erőmből, ám rájöttem: csak akkor van áldás a munkámon, ha 100%-ban Istennek engedelmeskedve teszem, amit mond. Elmondhatom én is, hogy mindenem, amim van, az Úrnak köszönhetem, és az mind az Úré, nálam csak sáfárságra van elhelyezve.”

Sokféle munkában vesz részt. Építő Követ, az Országos Cigánymisszió Szeretetszolgálatának vezetője, a helyi Gedeon Társaság egyik oszlopa, diakónus. Mindezekről így beszél: „Ezeket a szolgálatokat nagy örömmel teszem. Kiváltságnak tekintem az Építő Követekkel való szolgálati lehetőségemet. Számos országban járhattunk már, mint önkéntes segítők, így Erdélyben, Kárpátalján, a Vajdaságban, vagy Németországban, Angliában, de hazánkban is számtalan helyen végeztünk már szolgálatot. Egy-egy ilyen alkalommal, több napot is távol vagyunk a családtól. Nagyon fontos, hogy hitben is szilárd testvérek legyenek a csapat tagjai, akik egyben komoly szintű szakmai ismerettel is rendelkeznek. Természetesen bárhol vagyunk, nem maradhat el a munkavégzés után a napi áhítat, az egymásért való imádkozás és a beszélgetések, hiszen ez által van biztosítva lelki növekedésünk is. Az EPK OCM Szeretetszolgálata révén olyan lehetőségeink nyíltak a segítség eljuttatására a nehéz sorsú emberek számára, amit talán még nem is reméltünk volna az elején.”

Több mint tíz éve a Gedeon csoportban is részt vesz, szintén a feleségével közösen. Munkájukból kifolyólag rendkívül sok területre tudnak eljutni, így börtönökbe, kórházakba, hotelekbe, iskolákba és más helyekre is a Szentírást terjesztve.

Végezetül még egy vallomás az ünnepelttől: „Valóban rengeteg időt, nagy kitartást igényel, amit teszünk, de szeretek az embereknek segíteni. Én is eszköz szeretnék lenni, tenni a feladatot, ahogy Jézus és tanítványai is tették.”

További képek az eseményről a Békés Mátrix honlapon »

Videó felvétel az eseményről a Békés Mátrix honlapon »

Bejegyzés megosztása

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Kapcsolódó bejegyzések