JubileumiEmlekkiadvany_borito

EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

A Jubileum szó eredetileg a mózesi törvény szerint ötven esztendőnként megfújt kürtöt jelenti, hirdetve az Úrnak szentelt év kezdetét. Örömujjongás, amely szabadságot és szabadulást hirdet. Ez azoknak az életérzése ma is, akik hitre jutnak. Őket, köztük a magyar cigányokat keresték és találták meg eddig is azok az egyházak – így a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió is –, akik odaadással, mély hittel, fáradhatatlanul dolgoznak azért, hogy minél több cigány/roma felnőtt és gyermek találjon náluk oltalmat, segítséget, támaszt, lehetőséget a felemelkedésre.
     Tudjuk, még számos teendőnk és egyúttal cselekvési lehetőségünk van ezen a téren egyházi és kormányzati oldalról egyaránt. Az Európában elsőként elkészített Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégiával, a számtalan felzárkózási, tehetséggondozási, ösztöndíj- és közfoglalkoztatási programmal lépésről lépésre haladunk előre. Eddig is bebizonyosodott, hogy az összefogás a különböző élethelyzetben lévők között, így a cigány és nem cigány magyarok között, olyan szükségszerűség, melyet nem nélkülözhetünk. A politikai, gazdasági, kulturális, ezen belül különösen is az oktatás-nevelési erőfeszítések akkor hoznak gyümölcsöt, eresztenek gyökeret azokban, akikre irányulnak, ha a lelkükben előkészült ezeknek az erőfeszítéseknek a befogadására a talaj.
    Ma már több száz protestáns cigány gyülekezet van Magyarországon, s ezek nagyjából 20 ezer cigány egyháztagot számlálnak. A bővülő lehetőségek láttán nem puszta ábránd a remény, hogy a számok világát a minőség, az évszázados szakadékot az odaszánás segíti áthidalni.
    Akkor lesz eredmény, ha egy időben, egy irányba tartva, mindenki a saját feladatát végzi: a Kormány a velünk évszázadok óta együtt élő cigányság felemelkedéséhez elengedhetetlen gazdasági, oktatási és kulturális fejlesztéseket valósítja meg, az egyház az igehirdetés, lelkigondozás és az imádság szolgálatát, bekapcsolódva az imént sorolt feladatok ellátásába is. Kettejük közös erőfeszítéséhez a magyar cigányságnak is hozzá kell adnia a magáét. Magyarország felemelkedése nem valósulhat meg a cigányság aktív részvétele nélkül, mint ahogy a magyarországi romák ügye sem tehető rendbe a többség támogatása, a nem cigány magyarok támogatása nélkül. Úgy is mondhatjuk, hogy kölcsönös a felelősség. A cigánymisszió akkor teljesíti a küldetését, ha ez a felelősség a mindennapi élet minden területén érezhető, látható, tapasztalható.
    Ez a Jubileumi emlékkiadvány a Pünkösdi Egyház Országos Cigánymiszszióról írja: „híd szeretne lenni, összekötő kapocs a cigányok és a nem cigányok között”.
    
Így legyen!

Budapest, 2016. május 17.

baloghzoltan_alairas

Balog Zoltán
az emberi erőforrások minisztere

Bejegyzés megosztása

Facebook

További friss híreink

Eseménynaptár

2023. március 27.
 • 2023. március 27. 17:30

  Esemény: Házi csoport Mezőberényen

  Helyszín: Mezőberény, Gárdonyi utca 4.


   

 • 2023. március 27. 18:00

  Esemény: Házi csoport Eger-Felnémet

  Helyszín:


   

 • 2023. március 27. 18:00

  Esemény: Házi csoport Ibrány

  Helyszín: Ibrány, 4484 Magyarország


   

 • 2023. március 27. 18:00

  Esemény: Házi csoport Kerecsend

  Helyszín: Kerecsend, 3396 Magyarország


   

 • 2023. március 27. 18:00

  Esemény: Istentisztelet Egerszalók (Egerszalók, Kossuth u. 67. Közösségi Ház)

  Helyszín:


   

 • 2023. március 27. 18:00

  Esemény: Istentisztelet Pétervásárán

  Helyszín: Pétervására, Köztársaság u. 52.


   

Kövess bennünket közösségi oldalainkon is!

Kapcsolódó bejegyzések
Személyes üzenet Istentől

Minden héten vasárnap láthatják a nézők a DIKH TV műsorán a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió munkáját, szolgálatát bemutató sorozatot. Az adás tartalmából

Elolvasom »