JubileumiEmlekkiadvany_borito

EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

A Jubileum szó eredetileg a mózesi törvény szerint ötven esztendőnként megfújt kürtöt jelenti, hirdetve az Úrnak szentelt év kezdetét. Örömujjongás, amely szabadságot és szabadulást hirdet. Ez azoknak az életérzése ma is, akik hitre jutnak. Őket, köztük a magyar cigányokat keresték és találták meg eddig is azok az egyházak – így a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió is –, akik odaadással, mély hittel, fáradhatatlanul dolgoznak azért, hogy minél több cigány/roma felnőtt és gyermek találjon náluk oltalmat, segítséget, támaszt, lehetőséget a felemelkedésre.
     Tudjuk, még számos teendőnk és egyúttal cselekvési lehetőségünk van ezen a téren egyházi és kormányzati oldalról egyaránt. Az Európában elsőként elkészített Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégiával, a számtalan felzárkózási, tehetséggondozási, ösztöndíj- és közfoglalkoztatási programmal lépésről lépésre haladunk előre. Eddig is bebizonyosodott, hogy az összefogás a különböző élethelyzetben lévők között, így a cigány és nem cigány magyarok között, olyan szükségszerűség, melyet nem nélkülözhetünk. A politikai, gazdasági, kulturális, ezen belül különösen is az oktatás-nevelési erőfeszítések akkor hoznak gyümölcsöt, eresztenek gyökeret azokban, akikre irányulnak, ha a lelkükben előkészült ezeknek az erőfeszítéseknek a befogadására a talaj.
    Ma már több száz protestáns cigány gyülekezet van Magyarországon, s ezek nagyjából 20 ezer cigány egyháztagot számlálnak. A bővülő lehetőségek láttán nem puszta ábránd a remény, hogy a számok világát a minőség, az évszázados szakadékot az odaszánás segíti áthidalni.
    Akkor lesz eredmény, ha egy időben, egy irányba tartva, mindenki a saját feladatát végzi: a Kormány a velünk évszázadok óta együtt élő cigányság felemelkedéséhez elengedhetetlen gazdasági, oktatási és kulturális fejlesztéseket valósítja meg, az egyház az igehirdetés, lelkigondozás és az imádság szolgálatát, bekapcsolódva az imént sorolt feladatok ellátásába is. Kettejük közös erőfeszítéséhez a magyar cigányságnak is hozzá kell adnia a magáét. Magyarország felemelkedése nem valósulhat meg a cigányság aktív részvétele nélkül, mint ahogy a magyarországi romák ügye sem tehető rendbe a többség támogatása, a nem cigány magyarok támogatása nélkül. Úgy is mondhatjuk, hogy kölcsönös a felelősség. A cigánymisszió akkor teljesíti a küldetését, ha ez a felelősség a mindennapi élet minden területén érezhető, látható, tapasztalható.
    Ez a Jubileumi emlékkiadvány a Pünkösdi Egyház Országos Cigánymiszszióról írja: „híd szeretne lenni, összekötő kapocs a cigányok és a nem cigányok között”.
    
Így legyen!

Budapest, 2016. május 17.

baloghzoltan_alairas

Balog Zoltán
az emberi erőforrások minisztere

Bejegyzés megosztása

Facebook

További friss híreink

Eseménynaptár

2024. április 24.
 • 2024. április 24. 09:00

  Esemény: PI -képzés Isten Királysága

  Helyszín: Verseny u. 7, Békés, Verseny u. 7, 5630 Magyarország


   

 • 2024. április 24. 17:00

  Esemény: Eleki házi csoport (Elek, Sport tér 8.)

  Helyszín:


   

 • 2024. április 24. 18:00

  Esemény: Bibliatanulmányozás Egerszalókon

  Helyszín: Egerszalók, Kossuth u. 67. Közösségi Ház


   

 • 2024. április 24. 18:00

  Esemény: Házi csoport Egerbakta

  Helyszín: Egerbakta, Magyarország


   

 • 2024. április 24. 18:00

  Esemény: Házi csoport Kápolna

  Helyszín: Kápolna, 3355 Magyarország


   

 • 2024. április 24. 18:00

  Esemény: Házi csoport Kótaj

  Helyszín: Kótaj, Magyarország


   

 • 2024. április 24. 18:00

  Esemény: Házi csoport Nyírkáta

  Helyszín: Nyírkáta, Magyarország


   

 • 2024. április 24. 18:00

  Esemény: Házi csoport Nyírmihálydi

  Helyszín: Nyírmihálydi, Magyarország


   

 • 2024. április 24. 18:00

  Esemény: Házi csoport Szeged

  Helyszín: Szeged, Magyarország


   

 • 2024. április 24. 18:00

  Esemény: Házi csoport Verpelét

  Helyszín: Verpelét, 3351 Magyarország


   

 • 2024. április 24. 18:00

  Esemény: Istentisztelet Kompolt

  Helyszín: Kompolt, Deák F. utca 2.


   

 • 2024. április 24. 18:00

  Esemény: Istentisztelet Tarnabodon

  Helyszín: Tarnabod, Rákóczi u. 37.


   

Kövess bennünket közösségi oldalainkon is!

Kapcsolódó bejegyzések