1

Békésen rendezték meg a Magyar Evangéliumi-Pünkösdi Világszövetség II. Konferenciáját. A szeptember 14-15 közötti találkozóra még Ausztráliából és az Amerika Egyesült Államokból is érkeztek vendégek.

A Magyar Evangéliumi-Pünkösdi Világszövetség 2009-ben Budapesten azzal a céllal alakult meg, hogy hitbeli és lelki közösségként tömörítse a szerte a világban élő magyar nyelvű pünkösdi keresztényeket, segítse nyelvük és hitük megtartását, az evangélium terjedését a magyarság körében – ismertette a konferencia sajtótájékoztatóján Pataky Albert, a Magyar Pünkösdi Egyház, egyben a Magyar Evangéliumi-Pünkösdi Világszövetség elnöke. A szervezet első konferenciáját két évvel ezelőtt Aradon tartották. Az első magyarországi találkozásuknak helyszínéül azért választották Békést, mert itt két pünkösdi gyülekezet jól működik együtt, és ez a szervezésben óriási segítséget jelentett – válaszolta lapunk kérdésére Pataky Albert. Hozzátette, a Világszövetség erdélyi tagjai is kérték, hogy lehetőleg a román határ közelében kerüljön sor a találkozóra. Harmadik indok, hogy Békés, mint a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymissziójának a központja, és mint egyházi intézmények fenntartója, mintaként szolgál a többi gyülekezetnek.

Ki vagyok én? Mózes eme, az Ószövetségben olvasható kérdésére kereste a választ a konferencia, melyre mintegy 400 személy jött el. Azt próbálták körüljárni előadásokon és kisebb körökben folytatott beszélgetéseken, hogy hogyan tölthetik be feladatukat, elhívásukat a magyar társadalomban, és a világ keresztényeinek tengerében.

Beszámoltak a határon túli pünkösdi közösségek képviselői. Csontos József, az Erdélyi Magyar Pünkösdi Hitközség elnöke elmondta, hogy mintegy 40 gyülekezetben közel kétezer magyar nyelvű pünkösdi hívő között folytatják munkájukat. Bíró Pál a Teljes Evangéliumi Magyar Gyülekezetek Nemzetközi Szövetsége elnökeként az észak-amerikaiak körében végez szolgálatot: egymástól óriási távolságokra pásztorolja a mintegy tucatnyi egyesült államokbeli és kanadai gyülekezetben a híveket. Szóba került továbbá a vajdasági és felvidéki magyar pünkösdiek közötti munka is, valamint megtudhattuk, hogy néhány misszionáriusuk Afrikában dolgozik. Elsősorban Kongót tekintik célterületnek, ahol segélyezési és orvosi munkát folytatnak, iskolákat tartanak fenn.

A pünkösdi egyház Magyarországon az elmúlt néhány évben lett intézményfenntartó, jelentős karitatív szolgálatot folytató szervezet, melyet Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere a világkongresszust köszöntő levelében is kiemelt és megköszönt. Az első nap zárásaként megtartott nagyszabású istentiszteleten megjelentek a város vezetői, továbbá az ökomenikus együttműködés jegyében a helyi gyülekezetek vezetői is. Izsó Gábor polgármester meleg szavakkal köszöntötte a városba látogatókat, akik sikeres kétnapos konferenciát követően távoztak Békésről.

Szegfű Katalin

Fotó: Gazsó János (Békési Újság)

Bejegyzés megosztása

Facebook
Email
LinkedIn
Kapcsolódó bejegyzések