rik-eotvos-20220120_03

Folyamatos útkeresésünkben az értékközvetítésre, tehetséggondozásra és innovatív programokra fókuszáló Reményhír Intézményfenntartó Központtal rendkívül izgalmas szakaszhoz érkeztünk.

A békési Reményhír Intézmény Eötvös József Általános Iskolájában az Alapfokú Művészeti Iskola tehetségfejlesztő tevékenysége mellett, 2021 őszétől kísérleti jelleggel komplex művészeti terápiás programot indítottunk az intézmény minden tanulójának részvételével. A program keretében egyidejűleg történik a gyermekek személyiség- és képességfejlesztése, valamint tehetségkutatás is egyaránt. Gyermekeink muzikalitása, művészi adottsága már kora gyermekkorban is érzékelhető, életük szerves része, a legjelentősebb önkifejezési eszközük.

A komplex művészeti terápiás foglalkozásokon a gyerekek a különböző képzőművészeti technikákon és eszközökön keresztül kapnak lehetőséget önmagukat megismerni és elfogadni. Az alkotói tevékenység segíti megélni, kezelni és feldolgozni az érzelmeiket. A művészetterápiás elemek segítségével elmélyítjük a különböző témák üzenetét, előhívjuk a kreativitást, az alkotói képességek kibontakozását a katarzisélmények megnyilvánulásával.

A programban szereplő zeneterápiás elemekkel és eszközökkel, meseterápiával, biblioterápiával, filmterápiával, a különböző ritmikus és koreografált énekekkel segítjük, hogy motivációt, életcélt, megküzdési stratégiát, kitörési pontot találhassanak az esetleges hátrányos élethelyzetekből.

Mindeközben megtalálhatják saját önkifejezési eszközeiket is (zene, tánc, képzőművészeti ágak – festés, rajzolás, költészet – stb.), melyekkel még több sikerélményre tehetnek szert, megtalálják értékességüket, megerősödik identitástudatuk, és ez kihatással van a kapcsolataikra, kommunikációjukra, szocializációjukra.

A nyolc évfolyamban mintegy 175 gyerek vesz részt a foglalkozásokon. Pedagógusaik támogató jelenlétükkel biztosítják a foglalkozások zavartalan lebonyolítását, egyúttal a gyermekek számára is biztonságot nyújtanak, valamint ezzel az alkotói folyamatban való részvételre is van lehetőségük. Külön öröm számunkra, hogy egyre több pedagógus bekapcsolódik a gyerekekkel együtt az alkotás élményébe, ami rendkívül inspiráló számukra, és ez külön jó hatással van az osztályközösségre, és az osztály és a pedagógus kapcsolatára is.

A gyerekek nagyon élvezik a programot, és aktívan vesznek részt a foglalkozásokon, már vannak látható jelei is a fejlesztésnek. Egyre könnyebben tudják előhívni az alkotáshoz szükséges belső képet, bátrabbak, kreatívabban tudják magukat kifejezni, asszociatív képességük nagymértékben fejlődik, és alkotásaik láttán elégedettség tölti el őket. Erről a már eddig született nagyon sok szép alkotás is tanúskodik.

Már óvodai irányban is megkezdődött a program bevezetésének a tervezése.

A gyermekekben rejlő, a program által megjelenő értékeket majd kiállításokon keresztül kívánjuk megmutatni.

Kesjárné Putnoki Kornélia
művészetterapeuta

Bejegyzés megosztása

Facebook

További friss híreink

Eseménynaptár

2024. június 13.
 • 2024. június 13. 17:00

  Esemény: Házi csoport Körösnagyharsány

  Helyszín: Körösnagyharsány, 5539 Magyarország


   

 • 2024. június 13. 17:00

  Esemény: Házi csoport Nyírpilis

  Helyszín: Nyírpilis, Magyarország


   

 • 2024. június 13. 17:00

  Esemény: Istentisztelet Hajdúhadház

  Helyszín: Hajdúhadház, Magyarország


   

 • 2024. június 13. 17:30

  Esemény: Házi csoport Mezőberény

  Helyszín: Mezőberény, 5650 Magyarország


   

 • 2024. június 13. 18:00

  Esemény: Házi csoport Kiskunmajsa

  Helyszín: Kiskunmajsa, 6120 Magyarország


   

 • 2024. június 13. 18:00

  Esemény: Házi csoport Kótaj

  Helyszín: Kótaj, Magyarország


   

 • 2024. június 13. 18:00

  Esemény: Házi csoport Mezőtárkány

  Helyszín: Mezőtárkány, 3375 Magyarország


   

 • 2024. június 13. 18:00

  Esemény: Házi csoport Rohod

  Helyszín: Rohod, 4563 Magyarország


   

 • 2024. június 13. 18:00

  Esemény: Ifjúsági alkalom Verpeléten

  Helyszín: Verpelét, Kossuth u. 24. Közösségi Ház


   

 • 2024. június 13. 18:00

  Esemény: Istentisztelet Egerben

  Helyszín: Eger, Malomárok u. 1.


   

Kövess bennünket közösségi oldalainkon is!

Kapcsolódó bejegyzések
Reményfilmek – Rohodi Istentiszelet

A Reményfilmek hetente jelentkező adásában a Pünkösdi Cigánymisszióhoz tartozó gyülekezetek alkalmait mutatjuk be YouTube-csatornánkon. Szervezetünk alappillére kezdetektőlfogva az a reménység, amit Istentől kaptunk, s

Elolvasom »
Vadasparki kirándulás

A Segítő Szolgálat szegedi közösségi pszichiátriai ellátásának aktív szabadidő eltöltést támogató közösségi programja valósult meg június 4-én. A kliensek és hozzátartozóik egy keddi

Elolvasom »