graffititakaritas_1

Cigányellenes falfirka letakarításával hívta fel a figyelmet a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió a társadalmi összefogás és egyenlőség fontosságára. Az akció részeként szerdán délután roma és nem roma fiatalok közösen tisztították meg egy békési tömbház oldalát a cigányellenes felirattól.

A mintegy huszonöt-harminc fiatalt számláló csapat szerdán délután öt óra után pár perccel indult el Békésen, a Szarvasi úton található Kegyelem Gyülekezettől.

— Munkatársunk, Mike-Sötét Denisz hívta fel először a figyelmet a feliratra — mondta el lapunknak Kis István, az MPE OCM missziómunkása, aki a szervezeten belül a Fiatalok az Élet Küszöbén elnevezésű, jellem- és kapcsolatépítő klubfoglalkozásokat, illetve a Kegyelem Gyülekezet ifjúsági csoportját is vezeti, amelynek tagjai szerdán is kivették a részüket a munkából.

— Békés városára az elmúlt években egyáltalán nem voltak jellemzőek a cigányellenes feliratok, vagy más jellegű kirohanások. Már csak ezért sem szerettük volna, ha sokáig fenn maradt volna a felirat a házfalon — ecsetelte Kis István. — Sem tüntetni, sem demonstrálni nem akartunk, csak csendben letakarítani az oda nem illő két szót, s ezzel az egész országban felhívni az emberek figyelmét a társadalmi egyenlőség és összefogás fontosságára. Bízunk abban, hogy a kezdeményezés követőkre talál majd.

A Kis István vezette csapat beszélgetésünk közben neki is veselkedett a faltisztításnak. Előbb egy speciális szerrel kellett befújni a mázolmányt, majd a roma és nem roma fiatalok együtt álltak neki tisztító kefékkel a kezükben, hogy végleg eltüntessék a szavakat a négyemeletes oldaláról.

Közben Kis István lapunknak elmondta, hogy több korosztályt tömörítő csoportjuk már régebb óta együtt dolgozik, együtt gondolkodik, s persze mindig akadnak új és új csatlakozók, akik azonosulnak céljaikkal.

— Természetes, hogy bántott a felirat, alig hiszem, hogy lenne olyan cigány ember, aki szeretné, ha szidják — fogalmazta már meg véleményét a munkában szintén részt vett Antóni Cristopher. A jövőre érettségiző fiatalember az egyik legnagyobb problémának azt nevezte, hogy az emberek többsége általánosít, ha romákról van szó.

— Ha valaki a cigányok közül csinál valami rosszat, nem azt mondják, hogy ő csinálta, hanem azt, hogy már megint a romák. Nagyon nehéz ezzel együtt élni — tette hozzá.

Cristopher egyébként rendőrnek készül, tizenöt évesen eredményesen teljesítette a hivatáshoz szükséges pszichológiai és fizikai tesztet, ösztöndíjas lett, s a jövő évi érettségi után szeretne a rendőrtiszti főiskolán, esetleg a rendészeti szakközépiskolában tovább tanulni.

— Biztos vagyok benne, hogy meg kell majd küzdenem néhány akadállyal, de hiszem, hogy sikerülni fog.

Nem csak a falat tisztították meg a fiatalok.

— Nem egyszerűen egy felirat letakarításáról szólt a szerda délutáni akció — nyilatkozta lapunknak Durkó Albert, a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió vezetője. — Úgy gondoljuk, hogy a lelkeket is meg kell tisztítani az oda nem illő gondolatoktól. Ugyanúgy, ahogy a fiatalok tették ezt a cigányokat sértő falfirkával.

A misszióvezető hangsúlyozta, ők a cigányság tagjait, nem kisebbségként, hanem egyenrangú emberként kezelik.

— A roma társadalom sok tagja komoly hátrányokkal indul az életben. Közös érdekünk, hogy segítsük őket abban, hogy megtalálják a helyüket — folytatta Durkó Albert. — Ehhez azonban megfelelő képzéshez és munkához kell segíteni őket.

Az MPE OCM egyébként ezen a területen is komoly szerepet vállal, hiszen mind missziós munkájukban, mind az általuk működtetett szociális szolgáltatásokon belül számos roma és nem roma ember dolgozik együtt hatékonyan és eredményesen.

— Hosszú távú eredmények azonban csak összefogással érhetők el. Közösen kell tennünk a társadalmi kirekesztés és gyűlöletkeltés ellen.

Képaláírás:

A fiatalok közösen tisztították meg a cigányellenes felirattól a ház falát. Remélik, sokan azonosulnak majd az általuk megfogalmazott célokkal.

Fotó: Imre György

Forrás: www.beol.hu

Bejegyzés megosztása

Facebook

További friss híreink

Eseménynaptár

2024. május 31.
 • 2024. május 31. 17:00

  Esemény: Házi csoport Battonya

  Helyszín: Battonya, Magyarország


   

 • 2024. május 31. 17:00

  Esemény: Házi csoport Kevermesen

  Helyszín: Kevermes, Felszabadulás u.23.


   

 • 2024. május 31. 17:00

  Esemény: Házi csoport Kótaj

  Helyszín: Kótaj, Magyarország


   

 • 2024. május 31. 18:00

  Esemény: Házi csoport Ibrány

  Helyszín: Ibrány, 4484 Magyarország


   

 • 2024. május 31. 18:00

  Esemény: Házi csoport Kerecsenden

  Helyszín: Kerecsend, Pataki u.


   

 • 2024. május 31. 18:00

  Esemény: Házi csoport Piricse

  Helyszín: Piricse, 4375 Magyarország


   

 • 2024. május 31. 18:00

  Esemény: Istentisztelet Kompolton

  Helyszín: Kompolt, Deák F. u. 2.


   

 • 2024. május 31. 19:00

  Esemény: Házi csoport Zákányszék

  Helyszín:


   

Kövess bennünket közösségi oldalainkon is!

Kapcsolódó bejegyzések
LÉLEKBEN RENDBEN – IFJ-GY-23-A-0163

Lezárult a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió IFJ-GY-23-A-0163 azonosítószámú, „Lélekben rendben” című pályázata. A projekt keretében 30 fő fiatal részvételével műhelyfoglalkozásokra került sor,

Elolvasom »