romaholokauszt20120802_01_0

Az 1944-es cigány holokausztra, azaz népirtásra emlékeztek augusztus 2-án Békésen. A rendezvényt a helyi önkormányzat, a Békési Roma Nemzetiségi Önkormányzat és a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymissziója hívta életre.

Az I. és II. világháborús emlékműnél a Holokauszt Roma Áldozatainak Emléknapja alkalmából megtartott ünnepségen Izsó Gábor polgármester azt hangsúlyozta, hogy a népirtás soha, semmilyen körülmények között nem elfogadható és nem mentegethető. Rá emlékezni ugyanakkor még 60-70 év múltán is kötelezi az utókort.

Balog Krisztián, a Békési Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke ismertette a második világháború eddig kevéssé kutatott eseményeiből a cigányok tömeges irtásáról ismert adatokat. A vészkorszaknak becslések szerint legalább ötezer, de akár 50 ezer roma áldozata volt Magyarországon, sokakat az auschwitz-birkenaui haláltáborokban gázosítottak el, míg mások lakóhelyükhöz közel nyugszanak jeltelen tömegsírokban.

– Az utódok késlekednek a számadással – mondta Balog Krisztián, aki beszédében egyben figyelmeztetett arra is, amivel az egész náci ideológia megerősödése kezdődött: az uszító beszédekre, bűnbakkeresésre. Ezekre a jelekre, újra feltűnő politikai jelképekre ma is fel kell figyelni, és el kell fojtani minden antiszemita és cigányellenes mozgalmat – hangsúlyozta.

– A fajgyűlölet felszámolásának egyetlen útja az evangélium – szögezte le Mucsi András, Békés Város Képviselő-testületének Oktatási, Kulturális és Sport Bizottságának elnöke, hozzátéve, hogy a békés egymás mellett élésnek az elfogadás az alapja. A gyűlölködést pedig el kell utasítani.

Később koszorúzásra került sor. A városvezetés részéről Izsó Gábor polgármester és Tárnok Lászlóné jegyző koszorúzott, továbbá a cigányönkormányzat, a cigánymisszió, a Lungo Drom, a Reményhír Alapítvány, az Eötvös iskola, az epreskerti óvoda, a romavendéglő és a kulturális központ helyezte el az emlékezés virágait.

A megemlékezés végén Durkó Albert, a MPE Országos Cigánymisszió misszióvezetője áldást kért a magyarországi cigányságra, kérve, hogy találják meg a helyüket a nemzetben, a keresztény egyházban, emelkedjenek fel. Kérte továbbá, hogy meglátva egymásban Isten képmását Békésen továbbra is békében éljenek együtt a magyar és a roma lakosok.

Szegfű Katalin (Békési Újság)

(Fotók: Gazsó János, Békési Újság)

Bejegyzés megosztása

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Kapcsolódó bejegyzések
Együtt segíteni szeretettel

A Pünkösdi Cigánymisszió Szeretetszolgálata egész évben szorgosan tevékenykedik. Az adományok be- és kivitele mindennapos feladat, hiszen hetente kérnek segítséget e-mailen és telefonon keresztül,

Elolvasom »