291483584_722861412106718_4217709964425811084_n

Számos élménnyel teli, ugyanakkor sok kihívásban is gazdag percet okoz az Ukrajnából érkezett menekült családok gyermekeinek oktatása az MPE OCM munkatársai számára. Bár a nebulók között vannak, akik szinte a legalapvetőbb ismeretekkel sem rendelkeznek, de lelkesedésükkel sokszor leveszik lábukról az oktatóikat.

Az Ukrajnából menekült családok nagy része több gyermekkel az oldalán vágott neki az ismeretlennek a háborús veszélyek miatt. Az MPE OCM által indított holisztikus segítő program elsődleges célja, hogy a gyermekek irányába szolgáljanak terápiás, oktató, nevelő munkával a segítőkész missziósok. Kiskunhalason Kérészi Attilát öt gyermek várta egytől kilenc éves korosztályig, így nem volt éppen könnyű feladat, hogy mindenkinek lekössék a figyelmét, mert a legkülönfélébb problémák befolyásolhatják a fiatalok hangulatát.

Volt olyan alkalom, amikor az egyik kisfiún már rögtön láttuk a feleségemmel, hogy nagyon szomorú, mert kiderült, hogy előző nap büntetést kapott a szülőktől, ami nagyon megviselte, és meg is tiltották neki, hogy a szomszéd gyerekekkel játsszon. Próbáltuk oldani a hangulatot egy kis focival, de sajnos nem sikerült teljesen. Úgy láttuk, hogy legszívesebben kimenekült volna a világból, de elhatároztuk, hogy legközelebb orvosolni fogjuk a problémát” – elevenített fel egy történetet a csoport vezetője, aki hozzátette, hogy természetesen minden kisgyermekre nagyon kihat a szülők lelkiállapota. A család felnőtt tagjainak a megváltozott környezetben legtöbbször komoly kihívást jelent a helyes gyermeknevelés, sok helyen a megfelelő apaminta is hiányzik.

Akadt, ahol a család legfiatalabb tagja egy kétéves kislány volt, aki Magyarországra érkezésük óta csak édesanyjának és a játékainak beszélt. A család legnagyobb megdöbbenésére a misszió munkatársával az alkalmak során mégis elkezdett huncutkodni, beszélgetni, magyarázni, ezután már a szülők bizalma is megnőtt.

A gyermekeket egyébként nem meglepő módon a játékos feladatok motiválják leginkább, ezekkel tudják nyitottabbá tenni őket a szakemberek. Volt, ahol a diavetítő juttatta újszerű élményekhez őket, máshol a kézműves, vagy éppen a sportfoglalkozások aratták a legnagyobb sikert, de a játék mellett mégis az oktatásé a főszerep. Többüknek, a színek megismerése is fontos feladatnak bizonyult.

 „Násztya, a kilenc éves kislány csak a kék színt ismerte fel. A fekete „este szín” volt, a szürke „hamu szín”, a sárga „nap szín”. Színes hőlégballonokat készítettem velük, közben mondogattuk a színeket, amit végül közös társasjátékkal nyomatékosítottunk. A foglalkozás végén mindenkitől megkérdeztem, ha most beszállhatna a kosárba, hová repítené a hőlégballon. Természetesen az ukrán gyermekek mind haza vágytak!” – mondta el Kérésziné Kocsis Mónika.

Az oktatásban résztvevő szakemberek beszámolójukban számtalan, a külső szemlélődőnek talán apróságnak tűnő, de a gyermekek életében hatalmas sikerekről mesélnek. Örömet okoz a programban lévő minden munkatársnak, amikor hasonló hírekről kapunk beszámolót.

A mai napon nagyon szépen dolgoztak a gyermekek mindkét helyen. Szépen haladunk előre. Zinfirával sokat gyakoroltuk az összeolvasást. Olyan jó volt látni az arcán a boldogságot, amikor tudatosult benne, hogy egyszerű mondatokat is el tud olvasni. Értelmezte az olvasottakat és az arcán látszott a végtelen boldogság. János egyre szebben ír és olvas, Erzsike pedig jól értelmezi az olvasott szöveget. Anita is halad, de egy kicsit lassúbb ütemben. Máté magatartása nagyon sokat javult, és a feladatvégzésben kitartó. Öröm volt ismét a mai napon is dolgozni!” – jött a lelkes üzenet a csapat egyik tagjától.

Az ilyen pillanatok mindenki számára reményt, és erőt adnak a folytatáshoz, azeredmények pedig igazolják, hogy komoly létjogosultsága van a misszió által elindított kezdeményezésnek.  

Bejegyzés megosztása

Facebook

További friss híreink

Eseménynaptár

2024. június 25.
 • 2024. június 25. 14:00

  Esemény: Házi csoport Nagydobsza

  Helyszín: Nagydobsza, 7985 Magyarország


   

 • 2024. június 25. 17:00

  Esemény: Házi csoport Kétegyházán

  Helyszín: Kétegyháza, Nagy S.u.12


   

 • 2024. június 25. 18:00

  Esemény: Egri házi csoport

  Helyszín: Eger, Verőszala u.


   

 • 2024. június 25. 18:00

  Esemény: Házi csoport Egerszóláton

  Helyszín: Egerszólát, Fő út 46.


   

 • 2024. június 25. 18:00

  Esemény: Házi csoport Kiskundorozsma

  Helyszín: Kiskundorozsma, Szeged, 6791 Magyarország


   

 • 2024. június 25. 18:00

  Esemény: Házi csoport Kótaj

  Helyszín: Kótaj, Magyarország


   

 • 2024. június 25. 18:00

  Esemény: Házi csoport Verpeléten

  Helyszín: Verpelét, Templom u. 3.


   

Kövess bennünket közösségi oldalainkon is!

Kapcsolódó bejegyzések
Reményfilmek – Porcsalmai Istentisztelet

A Reményfilmek hetente jelentkező adásában a Pünkösdi Cigánymisszióhoz tartozó gyülekezetek alkalmait mutatjuk be YouTube-csatornánkon. Szervezetünk alappillére kezdetektőlfogva az a reménység, amit Istentől kaptunk, s

Elolvasom »