holokauszt_emleknap_2017_01

Augusztus másodika a cigány holokauszt nemzetközi emléknapja. Ennek alkalmából tartottak megemlékezést Békés városában, a városi önkormányzat, az MPE Országos Cigánymisszió és a Békési Roma Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében. 

“Sokat énekeltünk, nem jó kedvünkből, mint otthol… Istenhez könyörögtünk, hogy legyen mán vége, hát mivel érdemettük ki mink ezt a szenvedíst… Nehíz emondani, hogy mik vótak ottan… kevesen maradtunk életbe. Aki életbe is maratt, az se élt mán ezek után.” 

A fenti mondat egy névtelen cigány asszony visszaemlékezéséből származik, aki túlélte a birkenaui koncentrációs tábor poklát. A borzalmakról megemlékezni nem érdekünk, de a múltat feldolgozni, a jelenben olyan elhatározásokat, döntéseket hozni, amelyek hazánk, a magyarság, a cigányság jövőjét pozitív irányba befolyásolják igenis érdekünk.

A megemlékezés keretében beszédet mondott Izsó Gábor, Békés város polgármestere, Durkó Albert, az MPE OCM misszióvezetője, valamint szavalat hangzott el Szeverényi Barnabás előadásában, aki Surman László Emlékezz! c. költeményét adta elő. Illetve szólóének színesítette a programot, Baloghné Kis Magdolna Paul Wilbur Shalom Jeruzsálem c. dalát énekelte el. A megemlékezés végén a jelen lévő intézmények, civil szervezetek megkoszorúzták a II. világháborús áldozatok emlékművét.

Az említett ének megérintő, szívhez szóló sorai had álljanak itt zárásként:

“Közel hozzád Megváltód, nagy az Ő kegyelme

Minden bánatod és gyötrelmed Ő átélte

Hűséges az árvához és a megvetetthez

Karja most is erős hatalmas, hogy rajtad segítsen.”

Bejegyzés megosztása

Facebook
Email
LinkedIn
Kapcsolódó bejegyzések