Az MPE OCM Segítő Szolgálat Pécsi telephelye a Nagyharsányi járásokban október végén tartotta meg az Idősek napját.

A tízparancsolatban azt olvashatjuk: „Tiszteld atyádat és anyádat, hogy hosszú életű légy a földön, melyet az Örökkévaló, a te Istened neked ad.” Ezt a parancsolatot Isten adta nekünk, így idősek napjára kivetítve a gondozottaink felé, tiszteljük őket, ősz hajukat, élettapasztalataikat, kedvességüket, néha morcosságukat, tanácsaikat, hiszen ők már leéltek egy életet, néha jó érzésekkel, és – mint minden ember – néha szívükben rossz tapasztalatokkal, érzelmekkel.  De minden ellátottunk kedves nekünk, egy mosollyal, egy szép szóval talán pár órára feledtetjük velük az öregedést, az elmúlás lassú lépteit.

A rohanó világban, mikor anyáink és apáink várnak bennünket, tudunk-e menni? Leülni és beszélgetni, vagy csak úgy fogni kezeiket és csendben maradni. Gondozónőinkre néha nagy feladat vár, legyen egyszerre a gondozója, „lánya”, „fia”, „unokája”. Nagyon sok ellátottunk várja, lesi gondozója érkezését. Nekik sokszor az egész családot és az egész világot jelenti a gondozónő megérkezte. Nem ronthatjuk el azzal, hogy nem figyelünk, nem hallgatjuk meg. Napi teendők mellett egyik fülünk mindig az ellátottunkra figyel. Mindig van egy kedves szó, egy kedves mosoly, amivel szívüket visszahozhatjuk még az életre. Nem hagyhatjuk őket egyedül az elmúlás gondolatával.

Nagyharsányban egy csodás programmal készültünk kedves gondozottaink részére. A programot a köszöntések után Pásztor József, az Apostoli Egyház pécsi lelkipásztora kezdte meg, aki Istenről, Simeonról és az utolsó kívánságról beszélt. Majd a Méhecske bábcsoport adta elő a „Szeretetre vágyó süni” című darabját. Ebben hallhattuk és nagyon kedves bábokkal láthattuk is: ha valaki szúrós természetű is, szeretettel meggyőzhetjük, és a szeretet ereje megváltoztathat bárkit. Végül Kollár Csaba, Nagyharsány polgármestere mondott beszédet az idősek elhanyagoltságáról a mai világban. Szeretné, ha a szeretet és az odafigyelés megváltoztatná egy egész falu életét, és ne csak panaszra menjenek hozzá az emberek, hanem örömeikkel is megkeresnék őt.

Az idősek szerint a nap fénypontja következett babgulyás formájában, ami nagyon finomra sikerült. Mindenki nagy élvezettel ette meg, és utána még kaláccsal és üdítővel kínáltuk időseinket. Az ebéd elfogyasztása alatt és utána is maradt idő beszélgetésekre, nagyon jól éreztük és érezték magukat időseink és gondozóink is.

Kollár Csaba, Nagyharsány polgármestere 50.000 forinttal járult hozzá programunk megvalósításához, amit szívből köszönünk.

Szűcs Mátyásné
Telephelyvezető

Bejegyzés megosztása

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Kapcsolódó bejegyzések
Minden élet számít

Szeretetszolgálatunkhoz többféle adományfelajánlás érkezik be a ruhákon, bútorokon át a műszaki cikkekig, és van olyan eset is, amikor a kedves adományozó nem csak

Elolvasom »