csillagpont_20140303_09

2014. február 21-én került sor a „Remény-Híd” – Békésen élő hátrányos csoportok felzárkóztatása című projekt keretében felújított Csillag Szolgáltatópont átadó ünnepségére. A Békés, Soványhát u. 11. szám alatti Csillagpont ingyenes szolgáltatásokat biztosít hétköznapokon a rászoruló személyek számára. 

A Reményh-Híd elnevezésű projekt megvalósítóinak – Békés Város Önkormányzata, a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió, a Reményhír Alapítvány, valamint a Türr István Képző és Kutató Intézet – célja, hogy a projekt híd szerepét töltse be a kisebbségi és a többségi társadalom között. A több mint 146 millió forintos Európai Uniós támogatású, 27 hónapon át tartó projekt keretein belül szociális, egészségügyi, oktatási, képzési és foglalkoztatási jellegű programok megvalósítása szerepel cigány és nem cigány, hátrányos és nem hátrányos helyzetű személyeknek, szakemberek és önkéntesek bevonásával. Lényeges célkitűzés a szegregátumokból bevont célcsoport erkölcsi, érzelmi, akarati, és szociális képességeinek fejlesztése, tevékenységi szintjének, társas-kapcsolati fejlődésének elősegítése. A programok egyik legfontosabb megvalósulási helyszíne a Csillagpont, melynek átadására ezen a rendezvényen került sor.

Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével az Országos Roma Önkormányzat szakmai vezetője, dr. Buri Edina, aki üdvözölte a békési felzárkózást támogató kezdeményezést, és aktív részvételre, a szolgáltatások igénybevételére bátorította a békési romákat.

Izsó Gábor, Békés város polgármestere ünnepi beszédében hangsúlyozta: – Békés Város Önkormányzata és a konzorcium partnerszervezetei bíznak abban, hogy a megvalósult beruházást közösségépítésre, az itt élő lakosok igényeinek kielégítésére tudjuk használni. Kívánom, hogy a projekt során sorra szerveződő oktatási, kulturális, egészségügyi és közösségi programok színes kavalkádja idevonzza az itt élőket.  

–Istentől kaptunk elhívást a hátrányos csoportok segítésére, s minden rendelkezésünkre álló eszközt megragadunk célunk érdekében – emelte ki Durkó Albert, a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió misszióvezetője, a Remény-Híd projekt szakmai megvalósítója, majd elmondta: – Kétféleképp segíthetünk száraz sivatagos helyen, ahol nincs semmi: vagy viszünk vizet, élelmet, és mindez tart egy darabig, vagy kutat fúrunk. Kútásók vagyunk, vizet keresünk, forrásokat fakasztunk, hogy megváltoztassuk a sivatagot, hogy éltető zöldellő oázis lehessen. Majd a misszióvezető hozzátette: – Akire Isten rátekint, s kegyelmet kap, ott az utolsókból lesznek az elsők. Mi hiszünk abban, hogy a jövő – úgy a gazdaságban, mint a társadalomban – a cigányságban van. Isten különös áldása kapcsán húzó erők lesznek. S rajtuk keresztül megmutatja, hogy nem az a nagy, aki magát bölcsnek és erősnek tartja, hanem az, aki áldott. Aki szükségben van, éhezi és szomjazza az igazságot.

A Türr István Képző és Kutató Intézet békéscsabai igazgatóságának igazgatónője, Beszédes Nimród Attiláné példaértékűnek és követendőnek értékelte a békési telep-program célkitűzéseit, és azon belül a Csillagpont megnyitását. – A ház egy eszköz, egy lehetőség a változtatásra. Mi fizikai eszközökkel teli lehetőséget kívánunk nyújtani a kitörésre, az ismeret, a tudás bővítése érdekében. Kívánom, hogy legyen belakva, használva az épület, a szolgáltatások a békésiek által.

Az ünnepélyes szalagátvágás után, megnyílt a Csillagpont, a házigazdák pedig a megújult épület megtekintésére invitálták a résztvevőket, bemutatva a helyiségeket, amelyek február 24-től higiéniai, tájékozódási, szabadidős és sok más hasznos, ingyenes szolgáltatásokkal várják az érdeklődőket.

Lakatos Gyula

Bejegyzés megosztása

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Kapcsolódó bejegyzések
ket-het-egy-mese-2021-2-300x225-1
Kitartó olvasók a Reményhírben

A Püski Sándor Könyvtár által meghirdetett Két hét egy mese/novella pályázatba az idén is bekapcsolódtak intézményünk tanulói. A legkitartóbbak kéthetente az összes forduló feladatlapját megoldották.

Elolvasom »
NemethLaszlo-dij-2021-1-borito
Németh László-díj Vári Lászlónak

Vári László, iskolánk nyugalmazott pedagógusa, a pedagógusnap alkalmából Németh László-díj-ban részesült. A kitüntetést az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Dr. Kásler Miklós miniszter adományozta. Az ünnepi átadás 2021. június

Elolvasom »