kepzes

Az egyének, közösségek, települések, a társadalom átformálását tűzte ki célul a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió, a Pünkösdi Remény Alapítvány és a Productivus Képzési Kft. felnőttképzési együttműködésük keretében. A hazai és határon túli cigányság megsegítését felvállaló Pünkösdi Cigánymisszió a kezdetektől fogva fontos figyelmet szentelt az oktatásnak, képzésnek, tanítványozásnak. Ma már hivatalos felnőttképzési intézményként közösséget átformáló vezetőket, mentorokat és munkatársakat képeznek.

Közösséget Átformáló Vezetőképzés, Mentor- és tanítványképzés, és a Közösséget Átformáló Vezető Alapozó-képzés a jelenlegi kiemelkedő oktatási projektjei a békési központú cigánymissziónak és partnereinek. A képzéseket leginkább a szükség hívta életre, hiszen elengedhetetlen szükség van a környezetükre pozitív hatással bíró, a megtérésen, életváltozáson keresztül ment, mások formálására kész emberekre. Az életváltozást elősegítő hitéleti közösségekben szükség van utánpótlásra, fiatalabb szolgálók munkájára, ezért fontos, hogy komolyabb tapasztalattal rendelkező elöljárók átadják tudásukat, tapasztalatukat mindazoknak, akik elhivatottak a feladatra. A kétéves Mentor- és tanítványképzés 25 fővel indult 2021. májusában, a hat hónapos alapozó képzés pedig a közelmúltban ért véget.

A kétéves képzéssel egyik célunk, hogy olyan mentorokat, vezetőket képezzünk ki, akik a későbbiekben segítenek a résztvevőknek, hogy ne morzsolódjanak le a további oktatásból. A hat hónapos alapozó képzés tavaly novemberben az ország kilenc helyszínén indult el, és a közelmúltban ért véget. A misszió vezetése szerint minél több embernek esélyt kell adni a szolgálatra, és a jelenlegi vezetőknek is át kell gondolniuk, hogy egyszerre mennyi terhet tudnak egészségesen elhordozni. Mind a két képzés gyakorlati teológiára épül, a bibliaismereti betekintés mellett vezetéselmélet, önismeret, és mentoranyag is szerepel a tananyagban, a hívő élet alapjait pedig Derek Prince alaptanítás sorozatból ismerhetik meg a résztvevők” – emelte ki Surman László, missziós igazgató.

Fontos célunk, hogy megtanítsuk közösségben gondolkozni az embereket. Nem elég, hogy valaki hitre jut és felvesz egy vallásos gyakorlatot, hanem azt szeretnénk elérni, hogy az embereink egy olyan jelenlétet, erőt tudjanak képviselni, ami megváltoztatja a környezetüket. Isten királyságának építését kívánjuk előmozdítani, nem az a cél, hogy mindenki pásztor legyen, de hisszük, hogy mindenki ott misszionárius, ahol éppen él, a munkáját végzi. A cigánymisszió bár elsősorban romák felé szolgál, mindenki felé nyitott a kezdetektől fogva a képzéseken is. A mentor képzések pályázati és cigánymissziós forrásokból valósultak meg, az alapozó képzésnél a résztvevők is hozzájárulnak a költségekhez. Szeretnénk a képzésekre újabbakat is ráépíteni, egyebek mellett tanítani a szolgálati ajándékokról, mert ahhoz, hogy a 325 ezer megtérő romát el lehessen érni szükséges, hogy minél több ajándék megnyilvánuljon. Életvezetési tanácsadó és közösségfejlesztő képzést is szeretnénk szervezni, de később azt sem tartom kizártnak, hogy saját felsőfokú képzéseink legyenek. A legfőbb célunk, hogy az emberek megszeressék az Igét olvasni, tanulmányozni és a gyakorlatban megélni” – tette hozzá Surman László.

A jelenlegi képzések egyfajta elődjének tekinthető a Keresztény Népfőiskola, amelynek egyik vezetője Fábián Tamás, lelkipásztor volt. A hosszú évekig tartó oktatási programsorozat az ország számos településén zajlott neves előadók részvételével.

A misszió 1996-ban jött létre, Durkó Albert kezdeményezésére. Már ebben ez évben megvolt az első sátoros evangelizáció, amit követett a Cigány Keresztény Népfőiskola, amely az ország számos pontján, sőt határainkon túl, Szerbiában is működött. Nagyon sokan tértek meg ebben az időben, viszont ez csak az első lépés a Krisztusban való nagykorúságban váláshoz, ezért tartottuk fontosnak, hogy hiteles forrásból, szervezett oktatás keretein belül tudják növelni a tudásukat a résztvevők. A program elsőként a cigány vezetők képzésére jött létre, de időközben egyre több nem roma vezető is becsatlakozott. Öröm volt látni, hogy Isten hogyan formálta a hallgatókat a képzés alatt, miképpen kerültek szoros kapcsolatba az Igével, amit már nem csupán olvastak, hanem meg is éltek. Fontosnak tartottuk, hogy a hallgatók és az oktatók között egyfajta olyan bizalmi viszony alakuljon ki, amely megalapozta a későbbi kollegiális kapcsolatokat, bátran oszthatták meg problémáikat a tanulók, és tehettek fel minden kérdést, amire kíváncsiak voltak” – emlékezett vissza Fábián Tamás, aki elmondta, hogy idővel egyre nehezebb volt megszervezni a Keresztény Népfőiskolát, és néhány évvel ezelőtt Gyulán az utolsó képzés megtartásával véget ért ez a folyamat.

A jelenleg is zajló mentorképzés egyik alapja az önismeret, hiszen segíteni csak akkor tudunk, ha mi magunk is tudjuk kezelni az érzéseinket, reakcióinkat. Célunk, hogy azokat, akik keresik a hitre jutást, és elindulnak egy életváltozás felé, bibliai értékrend mentén segítsük az életvitelük átformálásában, hogy Krisztust követő életet tudjanak élni a hétköznapokban is” – ezt márH. Kovács Judittól a képzés egyik oktatójától tudtuk meg. Mint a szakember elmondta, egy mentor tevékenysége akkor eredményes, ha bizalmi kapcsolat alakul ki a mentor és mentorált között, és ha a mentor hiteles személyként él egy közösségben, az életvitele valamiben példakép lehet mások előtt.

Visszajelzéseink alapján szívesen veszik igénybe a mentoráltak a szolgáltatást, de fontosnak tartjuk, hogy a résztvevők az itt elsajátított ismereteket nem csupán a szolgálatukban, hanem a saját magán-, családi életükben is jól hasznosítható eszközként használhassák. Az alapképzésben egyfajta bevezetőt kapnak a hallgatók a mentorálásba, arra fókuszálva, hogyan tudják az interakcióikat tudatosan gyakorolni. Az Ige azt mondja, hogy vizsgáljátok meg magatokat naponként, ezért is fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy jó lelkiismerettel vállalhatók -e saját érzéseink, gondolataink” – fogalmazott H. Kovács Judit.

A mentorképzés egyik résztvevője Rádai Alex, a következőket mondta el.

Magunkat is jobban megismertük. Érdekes volt, hogy milyen őszintén meg tud nyílni mindenki egy-egy foglalkozáson, ha a tanult eszközöket alkalmazzuk. Én is csoportot vezetek a gyülekezetemben, és magam is mentorálok, az itt elsajátított technikák rengeteget segítettek abban, hogy valóban hatékonyan tudjam végezni ezt a feladatot.

A hitételetet előmozdító, személyiség- és közösségformáló képzések mellett, kompetenciafejlesztő, szakmai és speciális képzésekkel is támogatni kívánjuk a nehéz körülmények között élő lelkes és elkötelezett emberek boldogulását, megélhetését – hangsúlyozta Patkás Rita, képzési igazgató.

Öröm látni, hogy több száz személy szánja rá magát felnőttként, halmozottan hátrányos háttérrel, hogy újrakezdje a gyerekkorban elhanyagolt tanulást. Mivel látjuk, hogy a cigányok legtöbbször önhibájukon kívül morzsolódtak le az oktatásból, és szocializációs hátrányaik, szociokulturális sajátosságaik különleges megértést, támogatást igényel, olyan képzési programokat kínálunk a résztvevőknek, amelyek csökkentik a lemorzsolódási arányokat. A képzések palettáját pedig folyamatosan fejlesztjük és bővítjük, hogy minél szélesebb körben tudjunk reagálni a kompetencia- vagy munkaerőpiaci szükségletekre, cigányok és nem cigányok, keresztények és nem keresztények számára egyaránt.„ – tette hozzá.

A résztvevőkre nagy feladat vár tehát, hitelesen bemutatni, hogyan emeli az örömhír a körülöttük élő embereket. Ehhez a folyamathoz odaszánás, elkötelezettség, kitartás és szorgalom szükséges. A misszió céljai között szerepel, hogy három éven belül megduplázzák az evangéliummal elért települések számát, és ott gyülekezetek által is képviselve legyen Isten királyságának üzenete, ereje. Ezen célokhoz eszközök a képzési programok is.

Bejegyzés megosztása

Facebook

További friss híreink

Eseménynaptár

2024. február 25.
 • 2024. február 25. 09:00

  Esemény: Istentisztelet Elek

  Helyszín: Elek, 5742 Magyarország


   

 • 2024. február 25. 14:00

  Esemény: Istentisztelet Pettend

  Helyszín: Pettend, 7980 Magyarország


   

 • 2024. február 25. 14:00

  Esemény: Istentisztelet Tiszagyenda

  Helyszín: Tiszagyenda, 5233 Magyarország


   

 • 2024. február 25. 15:00

  Esemény: Istentisztelet Hajdúhadház

  Helyszín: Hajdúhadház, Magyarország


   

 • 2024. február 25. 15:00

  Esemény: Istentisztelet Mezőtárkányon

  Helyszín: Mezőtárkány, Művelődési Ház


   

 • 2024. február 25. 15:00

  Esemény: Istentisztelet Nyírvasvári

  Helyszín: Nyírvasvári, Magyarország


   

 • 2024. február 25. 15:00

  Esemény: Istentisztelet Rohod

  Helyszín: Rohod, 4563 Magyarország


   

 • 2024. február 25. 16:00

  Esemény: Istentisztelet Buj

  Helyszín: Buj, Magyarország


   

 • 2024. február 25. 16:00

  Esemény: Istentisztelet Kerecsend

  Helyszín: Kerecsend, 3396 Magyarország


   

 • 2024. február 25. 16:00

  Esemény: Istentisztelet Paszab

  Helyszín: Paszab, 4475 Magyarország


   

 • 2024. február 25. 16:00

  Esemény: Istentisztelet Verpeléten

  Helyszín: Verpelét, Bezerédi u. 1.


   

 • 2024. február 25. 17:00

  Esemény: Istentisztelet Tiszaburán

  Helyszín: Tiszabura


   

 • 2024. február 25. 18:00

  Esemény: Istentisztelet Nyírmihálydi

  Helyszín:


   

 • 2024. február 25. 18:00

  Esemény: Istentisztelet Zákányszéken

  Helyszín: Zákányszék, József Attila u. 36.


   

Kövess bennünket közösségi oldalainkon is!

Kapcsolódó bejegyzések
Reményfilmek – Kótaji Istentisztelet

A Reményfilmek hetente jelentkező adásában a Pünkösdi Cigánymisszióhoz tartozó gyülekezetek alkalmait mutatjuk be YouTube-csatornánkon. Szervezetünk alappillére kezdetektőlfogva az a reménység, amit Istentől kaptunk, s

Elolvasom »