A Berettyóújfalui SZERETETPONT a maradandó segítségnyújtás üzenetével indított egyéni motivációs beszélgetéseket kérelmező, illetve felajánló családok körében is.

Téma: „Amit tudok, készítsem el magam, de hogyan fogjak hozzá?”

A segítségnyújtás értelmet nyer a saját kezűleg elkészített termékekben, hisz a hangsúly az önfenntartáson van. Itt nincs kérelmező, nincs felajánló, hanem egyedül csak az „én” van jelen, vagyis te, aki készíted. Mivel nehéz időszakok időről időre alakulhatnak, fontosnak tartjuk a saját erőből való kiindulást.

Adományokkal, felajánlásokkal segíteni mindig csak az aktuális raktárkészletből tudunk, aminek tartalma és mennyisége folyamatosan változó.

Önfenntartásra való ösztönzéshez a motivációs beszélgetés kevés. A legfontosabb az ügyfél akarása és kitartása. A családok saját igényeiknek megfelelően alakíthatnak ki példatárakat, mit is tudnak megvalósítani, s mire tudnak építeni önerőből vagy kisebb segítséggel. Akik az előző akciónkat követték, láthatták, hogy alapul a kertészkedés szolgált témakörnek.

Erre építve a termések feldolgozását, hasznosságát tesszük előtérbe, és más fontos, akár napi szinten használatos termékeket is, pl.:

  • szárított ételízesítő elkészítése;
  • befőttek főzése és betevése;
  • kenyérsütés fortélyai;
  • sajt, túró elkészítési technikák;
  • mosószer, tisztító és tisztálkodási szerek elkészítése olcsón, házilag;
  • faforgács-, papírbrikett készítése.

Igényfelmérés után egyre több családnál tapasztalható a leírtak alkalmazása, mely példamutató a szűkebb és tágabb környezetükre nézve is. Megélhetés, egészség és más fontos tényező is lehet motiváció, a legfontosabb viszont legbelül van: „Szívből és szeretettel készítve”.
A következetes, kitartó cselekvés mindig meghozza a gyümölcsét, eredményét!

„Jobb a kevés az Úrnak félelmével,
mint temérdek kincs, ahol háborúság van.”
(Példabeszédek 15,16)

Nyékiné Sámi Edit

Bejegyzés megosztása

Facebook
Email
LinkedIn
Kapcsolódó bejegyzések