inarcs_keszsegfejlesztes_2013_01

Szociális készségfejlesztő tréningen vehettek részt inárcsi felnőttek, 2013. november 18 és 22 között. A tréninget a Misszió a hátrányos helyzetűekért című projekt keretében valósította meg az MPE Országos Cigánymisszió. A 30 órás, öt egymást követő napon tartott csoportfoglalkozásokon 12 fő vett részt.

A szociális tréning célja a résztvevők egyéni és társas készségeinek fejlesztése, a tudatos kommunikálás fejlesztése volt, a hatékonyság érdekében. A szociális készségekkel rendelkező személy képes egyéni és környezeti adottságait kihasználni, jó eredményeket elérni, társas kapcsolatait kialakítani, fenntartani és a konfliktusokat kezelni. A szociális kompetencia olyan emberi készséggyűjtemény, amelyre minden egyénnek szüksége van szorosabb vagy tágabb környezetében való boldogulásához. Mivel a tréning saját élményen, tapasztalatokon szerveződött kompetenciafejlesztés, azzal a céllal kezdődött a hét, hogy a felismeréstől elérjünk a fejlesztésig.

A készségek fejleszthetőségének alapja az önismeret, ezért kiindulásként is erre fókuszáltunk, és folyamatosan ebből a perspektívából, „önmagamból” kiindulva figyeltük a fejlesztendő területeket.

A fejlesztés során kitértünk a munkában hasznosítható képességekre és tulajdonságokra, a munkához való hozzáállásra, a kommunikációra, az emberi kapcsolatokra, a másokhoz való viszonyra, és egyéni jellemzőkre. Egyéni és társas készségeket egyaránt fejlesztettünk, strukturált gyakorlatokat felhasználva a tapasztalatszerzés, az elmélyítés és a tudatos használat érdekében. Az életből merített helyzetekkel dolgoztunk, így a strukturált gyakorlatok között vitát improvizáltunk a környezettudatosság témájában is, a szelektív hulladékgyűjtés mellett és ellen kellett érvelni a résztvevőknek.

Munkanélküliekről, a munkaerőpiacon is hátrányos helyzetűekről lévén szó, elsősorban a munkavállalás szempontjából nélkülözhetetlen szociális kompetenciákra helyeztük a hangsúlyt: gondolkodás kompetencia, problémamegoldás kompetencia, munkamódszer, munkastílus kompetencia, együttműködés, kommunikáció, konfliktuskezelés, és jellemvonás-kompetencia.

A résztvevők egész heti kemény munkája, odaadása meghozta a gyümölcsét, a tréning végén elégedetten búcsúztak el egymástól és a békési trénertől, egy izgalmas és sok vidámságtól teli hetet tudva maguk mögött.

P.R.

Bejegyzés megosztása

Facebook

További friss híreink

Eseménynaptár

2023. március 28.
 • 2023. március 28. 14:00

  Esemény: Házi csoport Nagydobsza

  Helyszín: Nagydobsza, 7985 Magyarország


   

 • 2023. március 28. 17:00

  Esemény: Házi csoport Kétegyházán

  Helyszín: Kétegyháza, Nagy S.u.12


   

 • 2023. március 28. 18:00

  Esemény: Egri házi csoport

  Helyszín: Eger, Verőszala u.


   

 • 2023. március 28. 18:00

  Esemény: Házi csoport Egerszóláton

  Helyszín: Egerszólát, Fő út 46.


   

 • 2023. március 28. 18:00

  Esemény: Házi csoport Kiskundorozsma

  Helyszín: Kiskundorozsma, Szeged, 6791 Magyarország


   

 • 2023. március 28. 18:00

  Esemény: Házi csoport Kótaj

  Helyszín: Kótaj, Magyarország


   

 • 2023. március 28. 18:00

  Esemény: Házi csoport Verpeléten

  Helyszín: Verpelét, Templom u. 3.


   

Kövess bennünket közösségi oldalainkon is!

Kapcsolódó bejegyzések
Személyes üzenet Istentől

Minden héten vasárnap láthatják a nézők a DIKH TV műsorán a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió munkáját, szolgálatát bemutató sorozatot. Az adás tartalmából

Elolvasom »