úliusban egy újabb „Ki mit tud?” vetélkedő került megrendezésre Nagyharsányban, az MPE OCM Segítő Szolgálata pécsi telephelyének lelkes ellátotti csapatának részvételével. Mivel a nagyharsányi csoport több kisebb települést foglal magába, voltak az idősek közül Alsószentmártonból, Oldról, Gordisáról, Siklósról, Drávapiskiből, Nagyharsányból, és Kémesről, ahol négy éve van jelen a Segítő Szolgálat, gondozási feladatokat ellátva, de eddig még nem sikerült elcsábítani az ellátottak közül senkit a rendezvényeinkre. Bár első alkalommal jöttek el, nagyon jól érezték magukat, nagyon lelkesek voltak.

Az idősek szállításához a települések polgármesterei biztosították a falubuszt sofőrrel, valamint a gondozók a saját autóikkal segítették az idősek helyszínre jutását.

A „Ki mit tud?” résztvevői azok az idős ellátottak voltak, akik úgy gondolták, van még mit átadniuk a fiatalabb korosztályának, kedvességük, bájuk, ismereteik, a régen tanultak, az életük különleges, fantasztikus repertoárjának egy részével. Többen verset szavaltak, volt, aki furulyázott. Az egyik legnagyobb sikert a csoportos fellépés aratta. Cigány népviseletbe öltözve a cigányhimnuszt énekelték. Mind egyedi, lelkes és szívet melengető produkció volt.

A rendezvényen a különböző nemzetiségűek nagyon jól érezték magukat együtt. Szívesen beszélgettek egymással az idősebb magyar és roma asszonyok. Volt olyan ellátott, aki már másnap megkérdezte gondozóját: – Mikor lesz a következő rendezvény? Örömmel értesült róla, hogy a következő találkozó a szüreti mulatság lesz.

Ahogy korábban is, az ételt – amivel a Segítő Szolgálat nagyharsányi csoportja vendégül látta a résztvevőket – a gondozók maguk készítették a helyszínen. Volt házi babgulyás és csirkepaprikás kenyérrel és üdítővel. Egy helybeli pékségtől felajánlásként még péksüteményt is kaptak, másoktól pedig innivalót.

A csoportvezető elmondása szerint, voltak a gondozottak között olyanok, akik hosszú évtizedek óta ott találkoztak újra egymással. Két külön településen élő idős, az ottani beszélgetéseikből derítette ki, hogy rokon egymással. Sikerült kimozdítani erre a programra olyan ellátottunkat, aki két éve gondozottunk már, nagyon zárkózott, még a bolthoz sem jár ki. Örült, hogy hagyta magát rábeszélni és nagyon boldog volt.

A mintegy 60 fő gondozott és 20 fő gondozó örömmel követte a műsort és boldogan lakmároztak közösen.

Major Róbertné

MPE OCM Segítő Szolgálat Pécsi Telephely

Bejegyzés megosztása

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Kapcsolódó bejegyzések