rn-eukonf20160921-24_01

Békésen került megrendezésre szeptember 21–24. között a 27 országot összefogó cigánymissziós konferencia. A békési székhelyű Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió és a Roma Networks – Nemzetközi Cigánymissziós Hálózat közös célként tűzte ki az Európa szerte működő cigánymissziók munkájának összekapcsolását, hogy együtt minél több embert érjenek el, az életekben teljes pozitív változást és a társadalmi problémákra megoldást tudjanak hozni. A Második Európai Cigánymissziós Konferencián a 210 nemzetközileg elismert, cigánymisszióban jártas vagy cigánymisszióra elhivatott képviselő hat fő előadáson, tizenegy különböző szakműhelyen vehetett részt. Lehetőség nyílt arra is, hogy az országok képviselői megosszák egymással tapasztalataikat, együttműködéseket kezdeményezzenek, és lefektessék az alapjait egy nemzetközi cigánymissziós hálózatnak.

A nemzetközi rendezvényen köszöntőt mondott Izsó Gábor Békés város polgármestere, Dankó Béla országgyűlési képviselő, valamint Langerné Victor Katalin, Emberi Erőforrások Minisztériuma Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkára. A helyettes államtitkár hangsúlyozta, a cigányság ügye nem csak magyar, hanem összeurópai ügy. 

A konferencia ezúttal sem marad folytatás nélkül: a hatfős bizottság egy választással ötvenfőssé duzzadt – ez az ötven fő a jövőben is tartja a kapcsolatot, a tervek szerint ehhez létrehoz majd egy közös platformot és adatbázist, amelyből egymást segíteni és tájékoztatni tudják. A kapcsolattartók kidolgozzák a hosszútávú közös munka kereteit, jövő márciusban pedig egy találkozón személyesen is beszámolnak majd egymásnak az egyes országokban zajló munkáról.

A szervezési munka izgalmai után jó volt látni a megvalósulás gyümölcseit. Már az első napokon látszott, hogy ez egy egyedülálló esemény lesz, talán soha nem volt még olyan rendezvény, ahová ennyi országból, ennyiféle gyülekezetből jöttek volna el olyan romák és romák között szolgáló testvérek, akiknek a szíve Isten Országáért dobog.” – értékelte a konferenciát az MPE OCM szervezői csapata. „…nem attól volt különleges ez a konferencia, mert annyira komoly szakértők, vagy olyan hatalmas közösségek képviselői jelentek itt meg, hanem attól az egységtől, amit itt, eltérő kulturális és felekezeti hátterünkkel is fel tudunk mutatni. Ezt az egységet pedig az adja, mindannyian egy ügyért vagyunk itt, ez pedig Isten Országának ügye, mi pedig mindannyian az Ő munkatársai vagyunk a cigányság érdekében. Nem a saját nagyságunkat hirdetjük, hanem Krisztus gyógyító, helyreállító munkáját, amelyet az egyik legelveszettebb nép, a cigányság körében végez.” Az itt eltöltött napok nyilván csak a kezdetét jelentik a további munkának, amelyben a most felépült hidakat használatba vesszük. Azt gondolom, nem csak egy konferencián vagyunk túl, hanem egy látást meghirdettünk, ami további építkezésre motivál minket.

Az „Együtt építeni Isten királyságát” című konferencia egyedülálló eseménynek számít, hiszen talán soha nem volt még olyan rendezvény, ahová ennyi országból, ennyiféle felekezetből jöttek volna el egy közös ügyért szolgálók.

(fotók: Molnár Illés)

Bejegyzés megosztása

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Kapcsolódó bejegyzések