remenyhid-20151125_01

2015. november 25-én került sor a „Remény-Híd” – Békésen élő hátrányos csoportok felzárkóztatása című projekt zárórendezvényére, a Békés Város Kecskeméti Gábor Kulturális Sport és Turisztikai Központ Kápolna termében. A 27 hónapon át tartó projektben, a közel 500 programnak köszönhetően híd és bizalom épült Békésen.

A Remény-Híd projektet Békés Város Önkormányzata, a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió, a Reményhír Alapítvány, valamint a Türr István Képző és Kutató Intézet közösen valósította meg az Európai Unió támogatásával és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával. A zárórendezvény elején Rácz Tibor az Emberi Erőforrás Minisztérium Szociális Ügyekért és Társadalmi felzárkózásért Felelős Államtitkárságnak egyházi ügyekért felelős koordinációs referense tolmácsolta Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes Államtitkár köszöntőjét. Azután köszöntő beszédet mondott Izsó Gábor Békés város polgármestere, Durkó Albert a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió misszióvezetője, valamint Beszédes Nimród Attiláné a Türr István Képző és Kutató Intézet Békéscsabai Kirendeltségének igazgatónője. A köszöntőket követően a Fiatalok az Élet Küszöbén személyiségfejlesztő programban résztvevő gyerekek színvonalas zenei előadását hallgathatta meg a záró rendezvény közönsége. A programot megtisztelte jelenlétével a Magyar Pünkösdi Egyház Főtitkára Kecser István is, aki imában kérte Isten áldását a programban résztvevőkre, munkatársakra, az emberi kapcsolatokra és életekre.

A Remény-Híd projekt megvalósító részéről a közel 500 program elemet Borbélyné Cora Ilona szakmai vezető ismertette. Itt megtudhattuk, hogy a 27 hónap alatt két szegregátumból 200 főt vontak be a szociális, egészségügyi, oktatási, képzési, és foglalkoztatási jellegű kezdeményezésekbe, de a közösségi programokban egyaránt aktívan részt vettek cigányok és nem cigányok, hátrányos és nem hátrányos helyzetű személyek, szakemberek és önkéntesek.

A szegregátum közelében működő Csillagpont nem csak szolgáltatásaival állt a hétköznapokon az érdeklődők rendelkezésére, szinte második otthonként szolgált sok gyermeknek és felnőttnek, akik immár önszántukból szervezik találkozásaikat, közös programjaikat a közösségi házban.

A konzorciumi partnerek szerint a Remény-Híd Békésen élő hátrányos csoportok felzárkóztatása című projekt tartós segítséget tudott nyújtani, esetenként életre szóló változást tudott hozni az emberek életében.

Bár lezárult a program a megvalósító szervezetek reményei szerint a kialakult kölcsönös bizalomnak köszönhetően, egymást megbecsülve, együttműködve folytatják tovább munkájukat Békés városában.

Lakatos Gyula

Bejegyzés megosztása

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Kapcsolódó bejegyzések